Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ιστορία της Κυρα - Φροσύνης 1773-1801

Γέννηση: 1773, Ιωάννινα
Απεβίωσε: 11 Ιανουαρίου 1801, Λίμνη Παμβώτιδα
Με τη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, συνδέεται και μια τραγική ιστορία, από τις πολλές στα χρόνια του Αλή, ο πνιγμός της όμορφης Κυρά-Φροσύνης, της οποίας ο άντρας από πολύ καιρό έλειπε στη Βενετία.
Για τον πνιγμό αυτής της χειραφετημένης γυναίκας, φαινόμενο ασυνήθιστο στα χρόνια εκείνα, παραδίνονται δύο αφηγήσεις.....
Την πιο αληθοφανή αναφέρει ο περιηγητής Thom Smart Hughes στο έργο του ' Ταξίδια στη Σικελία, Ελλάδα και Αλβανία 1820 ' :
"Αυτή η νεαρή καλλονή, ήταν ξακουστή στα Γιάννενα, όχι μόνο για τα θέλγητρά της, αλλά κυρίως για τους χαριτωμένους τρόπους της και για τη ζωντάνια του πνεύματος, που την έκαναν ψυχή της συντροφιάς.
Με αυτή την τέλεια γυναίκα δημιούργησε ιδιαίτερο δεσμό ο Μουχτάρ, ο μεγαλύτερος γιος του Αλή Πασά, που προκάλεσε τη ζήλια της Γυναίκας του".
Μια μέρα κάποιος χρυσοχόος πρόσφερε προς πώληση στα χαρέμια της αυλής ένα αδαμαντοκόλλητο δαχτυλίδι βαρύτιμο.
Το δαχτυλίδι έφτασε στα χέρια της ζηλότυπης γυναίκας του Μουχτάρ, που αναγνώρισε το δικό της δαχτυλίδι, που το είχε δωρίσει στο Μουχτάρ, τη μέρα των γάμων της.
 Τα πειστήρια της συζυγικής απιστίας ήταν πρόδηλα.
Η απατημένη σύζυγος κατέφυγε στον πεθερό της, ζητώντας ικανοποίηση.
Και ο Αλή που εκείνον τον καιρό χρωστούσε σ' αυτή και στην αδελφή της, γυναίκα του Βελή, του νεότερου γιου του Αλή, την επιρροή του στους Αλβανούς, της έκανε το χατίρι.
Μια νύχτα η Κυρά -Φροσύνη συνελήφθη μαζί με την υπηρέτρια της και με άλλες 17 γυναίκες, οι περισσότερες ελευθερίων ηθών, και κλείστηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου των Κοπάνων, στη βόρεια παρυφή της πόλης.
Ο Χιούζ αναφέρει ότι εξαιτίας αυτού δημιουργήθηκε μεγάλος αναβρασμός στην πόλη.
 Ο Αλή επί δύο μέρες ήταν αναποφάσιστος.
Περίμενε κάποιο πρόσχημα, ένα διάβημα των προκρίτων για να ελευθερώσει την Κυρά- Φροσύνη και τις 17 γυναίκες.
Αλλά οι πρόκριτοι δείλιασαν και ο Αλή τελικά διέταξε τη θανάτωσή τους.
Μια νύχτα του 1801 πιθανώς, οι 18 γυναίκες πνίγηκαν στη λίμνη, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
6ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
Ο Ιωάννης Κωλέττης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια