Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σμαρούλα Γιούλη: 1930-2012

Το πρωί σήμερα, σε ηλικία 78 ετών η μεγάλη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου Σμαρούλα Γιούλη, έφυγε από τη ζωή.
Η ψυχολογική της κατάπτωση το τελευταίο τρίμηνο μετά τον τραγικό χαμό του συζύγου της, όταν κάηκε μέσα στο σπίτι τους από φωτιά που ξέσπασε από αερόθερμο, σε συνδυασμό μ....

ε τα προβλήματα υγείας που η ίδια αντιμετώπιζε, οδήγησαν στον θάνατό της.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δ. Ροντήρη και συνέχισε με χορό και τραγούδι. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, 9 ετών το 1943, στην ταινία "Η φωνή της καρδιάς", για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.
Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο "Χαρούμενα νιάτα" και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα και το Μάνο Κατράκη στο έργο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Από το 1958 ως θιασάρχης πλέον, ανέβασε τα έργα: "Άννα Φρανκ", "Κουρέλι", "Πειρασμός" κ.ά.
Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της, θεατρικό επιχειρηματία Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασαν πολλά έργα ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιανουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένων (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.) και συνεργάστηκε, με σχεδόν, όλους τους έλληνες σκηνοθέτες. Ακόμα έχει σκηνοθετήσει πρόζες και μουσικά θεάματα όπως το μιούζικαλ "20 χρόνια Θεοδωράκης", "Καφενείον η Ελλάς" κ.ά.
Χαρακτηριστικές ταινίες: Έλα στο Θείο, Της Νύχτας τα Καμώματα, Στουρνάρα 288, Ο Θόδωρος και το Δίκανο.

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/3/12, 2:04 μ.μ.

    παει κι αυτη
    κριμα
    τι εγινε φετος ρε παιδια; ο χαρος σταθμευσε στην ελλαδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή