Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Από "κόσκινο" οι αναπηρικές συντάξεις τον Μάρτιο

Στόχος να μειωθούν οι δικαιούχοι κατά 72.000 σε τρία χρόνια.
Μαχαίρι στις αναπηρικές συντάξεις ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Μπορεί οι πρώτες περικοπές να αναμένονταν το 2011 με την έναρξη λειτουργίας του νέου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όμως.....

ο επανέλεγχος δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάρτιο.
 Στόχος είναι, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το σύνολο των 324.835 συνταξιούχων αναπηρίας να μειωθεί κατά 72.839.

Μάλιστα, πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα η εντολή της Τρόικας είναι σαφής. Μέχρι το 2015 θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον επανέλεγχο και τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων - "μαϊμού" και των αντίστοιχων χορηγούμενων ειδικών επιδομάτων σε δικαιούχους με "ψεύτικες" παθήσεις.
Η επανεξέταση θα γίνει μέσα από το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που υποστηρίζεται από τις μονάδες του ΙΚΑ και του ΕΟΠΠΥ. Το ΚΕΠΑ θα κρίνει τόσο τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης αναπηρίας όσο και όσες μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία δημιουργίας ενός Εθνικού Μητρώου Ατόμων με Αναπηρία για όλους τους φορείς ασφάλισης.

Ειδικότερα, για τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Μητρώου αναμένεται να γίνουν και δειγματοληπτικοί έλεγχοι ήδη υφιστάμενων δικαιούχων συντάξεως αναπηρίας από περιοχές της Κρήτης και της Θράκης, στις οποίες τα ποσοστά των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας φτάνουν το 19,8%, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ιατρικά αποδεκτά δεδομένα.

Την ίδια στιγμή, -εφόσον το νέο σύστημα κατορθώσει να υλοποιήσει στην πράξη τα σχέδια που μέχρι στιγμής παραμένουν επί χάρτου, θα μπουν στο στόχαστρο και χιλιάδες άτομα τα οποία λαμβάνουν και άλλου είδους παροχές, όπως για παράδειγμα: επιδόματα, φοροαπαλλαγές, ειδικό καθεστώς για πρόσληψη στο Δημόσιο, αφορολόγητο αυτοκίνητο και παροχή δωρεάν εισιτηρίων μετακίνησης κ.α. από διάφορους φορείς που υπάγονται στα υπουργεία.

Σήμερα, τα ειδικά βοηθήματα φτάνουν συνολικά τα 38 και ορίζονται για 17 διαφορετικές κατηγορίες αναπηρίας.
 Κάθε χρόνο δαπανώνται 7,5 δισ. ευρώ για τη χορήγηση ειδικών επιδομάτων και λοιπών παροχών σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ οι δικαιούχοι των ειδικών παροχών φτάνουν τις 600.000. Ενώ κάθε μήνα, κατά μέσο όρο, υποβάλλονται 8.000 αιτήσεις για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας, ενώ από το συνολικό ποσοστό των συντάξεων το 11,7% του ΙΚΑ, το 16.58% του ΟΓΑ και το 10.06% του ΟΑΕΕ είναι αναπηρικές.
Ο στόχος για την επόμενη τριετία με τις επιταγές της Τρόικας είναι τα ποσοστά να μειωθούν στο 9% για το ΙΚΑ, στο 12% για τον ΟΓΑ και στο 8% για τον ΟΑΕΕ.

Τι αλλάζει στη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων
Από δω και στο εξής, οι Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ θα καθορίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας, θα χαρακτηρίζουν τα άτομα ως ΑμεΑ και θα διαμορφώνουν το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την Πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Ενώ, κατά τη διενέργεια του προελέγχου, όλες οι προς εξέταση περιπτώσεις θα ταξινομούνται με κριτήριο την κύρια νόσο ή νοσηρή κατάσταση και στη συνέχεια θα παραπέμπονται προς εξέταση από 3μελή Επιτροπή γιατρών ειδικότητας σχετικής προς την αναφερόμενη νόσο ή βλάβη.
Από την Επιτροπή θα εξαιρούνται οι γιατροί της οικείας Υγειονομικής Μονάδας, λαμβανομένου υπόψη του κριτηρίου εντοπιότητας. Όσον αφορά στα σημεία συνεδριάσεων Υγειονομικών Επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας, στη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής, εκτός από το κτίριο της Πειραιώς 181, αναπτύσσονται ακόμα 11.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας θα λειτουργούν σε 45 σημεία. Οι Επιτροπές θα συνεδριάζουν στις Μονάδες Υγείας ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (ΕΟΠΥΥ) και το ΚΕΠΑ θα χορηγεί Αποφάσεις Υγειονομικής Επιτροπής για κάθε νόμιμη χρήση, όπου θα πιστοποιούνται η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκεια αυτών.

Εν κατακλείδι, η εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφαλίστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας, θα είναι αρμοδιότητα του Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.
mbagiota@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια