Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η απόλαυση της Ιστορίας στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Τι μπορεί να κάνει κανείς με τρία μόνο ευρώ; Μπορεί να πιει έναν καφέ, να αγοράσει δύο εισιτήρια αστικής συγκοινωνίας ή να εισέλθει σε ένα κόσμο υψηλής αισθητικής, ιστορικής γνώσης και μεγαλείου. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία είναι μία κιβωτός αστικού, ευρωπαϊκού πολιτισμού που μας....

υπενθυμίζει τις ρίζες της σύγχρονης Αθήνας. Δημιούργημα του Λάμπρου Ευταξία (1905-1996), το Μουσείο άνοιξε το 1980 αλλά εξακολουθεί και είναι διακριτικά τοποθετημένο στην προθήκη της Αθήνας. Του αξίζει κάτι καλύτερο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών αξιοποιεί δύο κτίρια ιστορικής αρχιτεκτονικής στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Το παλαιότερο από αυτά (Παπαρρηγοπούλου 7, ιδιοκτησίας Σταματίου Δεκόζη Βούρου) χρησίμευσε ως πρώτη κατοικία του Όθωνος και της Αμαλίας από το 1836 ώς το 1843. Έμειναν σε αυτό το σπίτι (μιας ορθολογικής νεοκλασικής αντίληψης) όταν χτιζόταν το Παλάτι, η σημερινή Βουλή. Ας μην ξεχνάμε ότι το Παλάτι χτιζόταν με τα χρήματα που είχε δανείσει στην Ελλάδα, ο βασιλιάς της Βαυαρίας και μέγας φιλέλληνας Λουδοβίκος, πατέρας του Οθωνος.

Γι’ αυτό, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών είναι εν μέρει ένα μουσείο που μνημονεύει το πρώτο βασιλικό ζεύγος (στην αυλή πίσω υπάρχει ακόμη ο φοίνικας που είχε φυτέψει η Αμαλία). Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένα μουσείο της ιστορίας της Αθήνας. Γεμάτο πίνακες, έπιπλα, σκεύη που συμπυκνώνουν έναν κοινό ευρωπαϊκό κώδικα μεγαλοαστικής διαβίωσης, που στην περίπτωση όμως του Μουσείου είναι απολύτως αθηναϊκός. Στον πάνω όροφο, που συνδέει και τα δύο κτίρια θα τα δείτε όλα αυτά και θα χαθείτε σε ένα παραμύθι. Στο ισόγειο, όμως, υπάρχει ένα σπάνιο μόνιμο δάνειο από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Chartres, μία μοναδική απεικόνιση της Αθήνας το 1674, φιλοτεχνημένη από τον Jacques Carrey. Ο Carrey (1649-1726) ανήκε στην ομάδα του μαρκησίου de Nointel, που υπήρξε ο Γάλλος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη τη δεκαετία του 1670. Ο Carrey είχε αναλάβει να εικονογραφήσει μνημεία της Ελλάδας και της Ανατολής και από εκείνη την εποχή έχουμε αυτόν τον μοναδικής αξίας πίνακα που κοσμεί πλέον το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών. Θα δείτε την Ακρόπολη πριν από την έκρηξη του Μοροζίνι. Προγραμματείστε την επίσκεψή σας.

Νίκος Βατόπουλος/Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια