Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Για τον Αλέξανδρο Γιώτη 1953-2011

...Οι συνταγές του, σοφές μέσα στην απλότητά τους, ανέδιδαν τις ευωδιές της βαθιάς του ελληνικότητας, ξεδίπλωναν το μπουκέτο των γεύσεων της γαλλικής του παιδείας και πασπαλίζονταν με το καρύκευμα των ταξιδιών του στις......

κουζίνες του κόσμου.

"Να ξαναμπεί η νοημοσύνη στο ελληνικό τραπέζι" ήταν η αρχή που τηρούσε απαράβατα. "Χωρίς δογματισμούς, με μέτρο, μπορούμε να συνθέσουμε μια καθημερινή μαγειρική, με βάση τα προϊόντα του τόπου, τα συν και τα πλην τους, χωρίς να έχουμε υποχρεωτικά στο μυαλό μας δίαιτες, αδυνατίσματα κλπ, αλλά μια απόλυτη ισορροπία και αρμονία, τρεις φορές την ημέρα, στο πιάτο μας".

Ο Αλέξανδρος Γιώτης εντρυφούσε στον πολιτισμό του φαγητού και δημιουργούσε, πολύ πριν διαμορφωθεί το "σταρ σύστεμ" των μαγείρων, στο οποίο ποτέ δεν εντάχθηκε, αν και ήταν ανώτερος πολλών από αυτούς που μεσορανού.

Προσωπικότητα ισχυρή, δύσκολος για όσους δεν τον γνώριζαν καλά, ασυμβίβαστος, βαθιά ερωτευμένος με το αντικείμενό του, ποτέ δεν θα το εξαργύρωνε διαφημίζοντας βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.

Ο Αλέξανδρος Γιώτης πέθανε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, μόλις 58 ετών, στο σπίτι του στους Βαρυάδες Ιωαννίνων....

....Ορφάνεψε η σελίδα μας της Γεύσης, ορφάνεψαν και οι κατσαρόλες του.....
...Έμειναν όμως οι συναρπαστικές ιστορίες που αφηγείτο με αφορμή κάθε πρώτη ύλη - για τους Ρωμαίους που πρωτοκαλλιέργησαν το μπρόκολο ή για τον παππού του που του αγόραζε κάστανα όταν ήταν παιδί.

Έμειναν, κυρίως, οι συνταγές. Στα τεύχη του "Γαστρονόμου" και του "Κ", στα βιβλία του για τη Βιβλιοθήκη Γεύσης της "Καθημερινής" ή για τις εκδόσεις Le Monde.

'Οπως θα μείνει και η χαρά τού να τον διαβάζεις, να συγκεντρώνεις τα υλικά, να εκτελείς, να απολαμβάνεις με αυτούς που αγαπάς.
'Οπως ακριβώς θα το ήθελε και ο ίδιος.......
Γ.Τσ."Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια