Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ακριβό πετρέλαιο επανέφερε σόμπες και θερμαντικά κλιματιστι​κά

Έκρηξη πωλήσεων σε θερμαντικά σώματα και κλιματιστικά inverter διαπιστώνουν με έκπληξη οι καταστηματάρχες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ως αποτέλεσμα της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και της καθυστέρησης στη διάθεσή του.

Περιγράφοντας την αυξημένη ζήτηση, οι......

πωλητές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι σόμπες υγραερίου βγήκαν από το «χρονοντούλαπο» και πραγματοποιούν έως και πενταπλάσιες πωλήσεις από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι ενώ αποτελούσε ένα προϊόν που απευθυνόταν κυρίως σε φοιτητές ή εργένικα σπίτια, πλέον αγοράζεται και από οικογένειες. Το κόστος της κυμαίνεται από 95 ευρώ έως 150 ευρώ, ενώ μία φιάλη (μπουκάλα) υγραερίου κοστίζει από 45 έως 65 ευρώ για την αρχική αγορά της και 18 ευρώ τα 10 κιλά για κάθε φορά που «γεμίζει».

«Μία σόμπα υγραερίου προσφέρει θερμότητα αντίστοιχη με εκείνη ενός κλιματιστικού 12 BTU και οι πωλήσεις στα καταστήματά μας έχουν πενταπλασιαστεί», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Μπέης μέλος του Δ.Σ. της Electronet και ιδιοκτήτης καταστήματος ηλεκτρονικών και ηλεκτρονικών συσκευών. «Μία δεκάκιλη φιάλη υγραερίου διαρκεί 60 με 65 ώρες χρήσης και η θέρμανση που προσφέρουν είναι κατά 40% φθηνότερη από του πετρελαίου, προσελκύοντας έτσι τους καταναλωτές. Μόνο στα καταστήματά μας πωλήθηκαν τον Οκτώβριο 170 σόμπες υγραερίου έναντι 15 που ήταν τον Οκτώβριο του 2010», αναφέρει ο κ. Χρήστος Κολομβούνης πρόεδρος της αλυσίδας Κολομβούνης και μέλος του δικτύου καταστημάτων Best Electric.

Οι ξυλόσομπες

Την ίδια στιγμή, στη Β. Ελλάδα παρατηρούνται ελλείψεις σε ξυλόσομπες όχι μόνο από τα ράφια των καταστημάτων λιανικής αλλά και από τις αποθήκες των προμηθευτών. Και τούτο γιατί αποτελούν το δημοφιλέστερο θερμαντικό σώμα στην περιφέρεια, ενώ και το ξύλο πωλείται φθηνότερα εκεί από ό,τι στην Αττική. Οι πωλήσεις τους μέχρι στιγμής τρέχουν με υπερδιπλάσια αύξηση και το κόστος κυμαίνεται από 150 έως 400 ευρώ. Ακριβότερες είναι οι μαντεμένιες ξυλόσομπες που πλέον αποτελούν μόδα, ενώ οι μασίνες (ξυλόσομπες με φούρνο και μάτι για μαγείρεμα) κοστίζουν από 300 έως 400 ευρώ.

Αύξηση των πωλήσεων άνω του 20% διαπιστώθηκε τον Οκτώβριο στα κλιματιστικά inverter, τα οποία αν έχουν το κατάλληλο για τον χώρο μέγεθος και έχουν εγκατασταθεί στο σωστό σημείο ζεσταίνουν το σπίτι με δαπάνη κατά 30% χαμηλότερη από το πετρέλαιο. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι πωλήσεις των κλιματιστικών θα αυξηθούν περαιτέρω. Διπλάσια αύξηση πωλήσεων παρουσιάζουν και τα βοηθητικά θερμαντικά όπως οι σόμπες αλογόνου (με κόστος 25 -40 ευρώ), οι θερμοπομποί και τα καλοριφέρ λαδιού (από 50 έως 150 ευρώ), ενώ αύξηση 20-25% παρουσιάζουν οι σόμπες πετρελαίου.
dliakopoulou@kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια