Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

7 ερωτήσεις για το εμβόλιο της γρίπης

Η ειδική παθολόγος Βασιλική Πατάτση απαντά στο πότε, ποιοι και γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε.

1.   Τι είναι η γρίπη και ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;
Πρόκειται για μια οξεία νόσο του αναπνευστικού, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β.
Οι κυριότερες επιπλοκές είναι η μικροβιακή πνευμονία - κυρίως από πνευμονιόκκοκο - και η επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων (π.χ. άσθματος, χρόνιας βρογχίτιδας, καρδιακής ανεπάρκειας, απορρύθμιση σακχαρώδους διαβήτη).

2.   Ποια είναι η περίοδος  έξαρσης της γρίπης στην Ελλάδα;
Μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Ο ταχύτατος τρόπος μετάδοσής της μέσω σταγονιδίων (βήχας, φτέρνισμα κλπ) καθιστά αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασικούς τρόπους, όπως π.χ. αποφυγή συνωστισμού, σχολαστικό πλύσιμο χεριών, απομόνωση πασχόντων κλπ.

3.   Πως μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας;
Η πλέον ενδεδειγμένη άμυνα είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο (όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα  - Οκτώβριο με Νοέμβριο κάθε έτους) προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα σε ενηλίκους και παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

4.   Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;
      *  Όσοι είναι άνω των 60 ετών.
         Παιδιά 6-23 μηνών ή παιδιά που μακροχρόνια λαμβάνουν ασπιρίνη (π.χ. νόσος Kawasa - ki).
      * Έγκυοι που θα διανύσουν το 2ο ή το 3ο τρίμηνο της κύησης κατά την περίοδο της γρίπης.
      *  Οι πάσχοντες από άσθμα - ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες -, από καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, ανοσοκαταστολή (εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
      *  Όσοι έρχονται σε συχνή/καθημερινή επαφή με τις παραπάνω κατηγορίες ή εργάζονται σε υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, ιδρύματα κλπ.

5.   Ποιες είναι οι παρενέργειες του εμβολίου και σε ποιους δεν ενδείκνυται;
Η πιο συχνή είναι η ήπια αντίδραση στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο (άλγος, ερυθρότητα και οίδημα). Άλλες παρενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις είναι πολύ σπάνιες.
Ο εμβολιασμός δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν ιστορικό αλλεργίας στα αυγά και σε άλλα συστατικά του εμβολίου (όπως νεομικίνη, φορμαλδεϋδη κλπ), σε άτομα με πυρετό πάνω από 38 (πρέπει να υποχωρήσει πριν εμβολιαστούν) ή οξεία σοβαρή νόσο (λ.χ. πνευμονία).

6.   Χρειάζεται επαναληπτική δόση εμβολίου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου;
Όχι. Στους ενήλικες συνιστάται μόνο μία δόση του εμβολίου, κάθε Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Εμβολιασμός μπορεί να γίνεται καθ όλη τη διάρκεια εμφάνισης κρουσμάτων γρίπης. Μόνο σε παιδιά κάτω των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, απαιτούνται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα ενός μήνα.

7.   Είναι απαραίτητος ο ετήσιος εμβολιασμός;
Ναι. Γιατί αυτός του περασμένου έτους δεν προσφέρει προστασία και για το επόμενο, καθώς η ανοσία έναντι των ιών της γρίπης μειώνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επιπροσθέτως, οι ιοί της γρίπης μπορούν να αλλάζουν από έτος σε έτος, με αποτέλεσμα το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο χρόνο να μην προστατεύει πλήρως από τα στελέχη που κυκλοφορούν τον φετινό.
"Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια