Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ύδρα / Hydra: αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

Με μόλις μιάμιση ώρα απόσταση από τον Πειραιά και εναλλακτική οδική πρόσβαση από την Πελοπόννησο, η κοσμοπολίτικη Ύδρα αποτελεί την πρώτη επιλογή για τον πάσης φύσεως "πηγμένο" Αθηναίο, που αναζητεί μια γρήγορη νησιωτική απόδραση. 
* Θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
* Η μικρή του απόσταση από το κέντρο ευνοεί τις "γρήγορες" αποδράσεις.
* Για να ησυχάσουμε, επειδή στην Ύδρα δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.
https://4.bp.blogspot.com/-NImNtSi-TkI/TXJFYicNqlI/AAAAAAAAA-o/3H-F1XIdZHo/s1600/hydra01.jpg 
Πως...
α) Από το λιμάνι του Πειραιά με ιπτάμενο δελφίνι και σε μόλις μιάμιση ώρα.
β) Οδικώς σε περίπου 3 ώρες. Οδηγείτε μέχρι τον Ισθμό, όπου στρίβετε αριστερά προς Επίδαυρο. Αφού οδηγήσετε περίπου μισή ώρα σε αυτή την κατεύθυνση, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Πόρο, Γαλατά και στη συνέχεια Μετόχι. Το Μετόχι είναι απέναντι από την Ύδρα, διαθέτει χώρο να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, που ούτως ή άλλως θα σας είναι άχρηστο στην Ύδρα, και τακτικά δρομολόγια προς το νησί.
Το δρομολόγιο διαρκεί ένα τέταρτο και μπορεί να γίνει είτε με το υπάρχοντα σκάφη γραμμής, είτε με θαλάσσιο ταξί.
Λίγη ιστορία...
Λέγεται ότι το όνομά της το έλαβε από τις άφθονες πηγές, που υπήρχαν κατά το παρελθόν στο νησί. Κατά την αρχαιότητα και τον μεσαίωνα η Ύδρα, αν και είχε διαρκή κατοίκηση, μάλλον έμεινε στο περιθώριο των ιστορικών εξελίξεων. Η ακμή του νησιού ήρθε προς τα τέλη του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι Υδραίοι, εκμεταλλευόμενοι την αγγλογαλλική διαμάχη και τις επισιτιστικές ανάγκες που δημιούργησε, αποκόμισαν τεράστια κέρδη από το θαλάσσιο εμπόριο.
Ο στόλος που δημιούργησαν έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και το νησί ανέδειξε ηγετικές φυσιογνωμίες της επανάστασης, ανάμεσα στους οποίους εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε τον Μιαούλη, τον Κουντουριώτη και τον Τομπάζη.

Να μην ξεχάσω...
* Να βολτάρω στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα ανθοστόλιστα σπίτια.
* Να θαυμάσω το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο και τη Σπηλιά.
* Να επισκεφθώ τις ιστορικές οικίες των Λάζαρου και Γεώργιου Κουντουριώτη, όπου στην πρώτη λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ στη δεύτερη Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας.
* Να επισκεφθώ την αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών "Μελίνα Μερκούρη", που φιλοξενεί όλο τον χρόνο έργα διάσημων καλλιτεχνών.
* Να επισκεφθώ τις εκκλησίες της Υπαπαντής και του Άι-Γιάννη του Νηστευτή με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.
* Να επισκεφθώ τα δίδυμα Μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία, όπου το 1825 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου φυλακίστηκαν για ένα διάστημα το Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές.
* Να επισκεφθώ στο βουνό Έρως το γυναικείο Μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας και το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, τα οποία προσφέρουν μοναδική θέα.

Δραστηριότητες...
Ιδανική για χαλάρωση, κολύμπι ή ψαροντούφεκο, η Ύδρα προσφέρεται και για μακρούς περιπάτους στο ύπαιθρο ή και ημερήσιες εκδρομές στα γειτονικά νησιά, όπως οι Σπέτσες. Παράλληλα, όμως και οι ηπειρωτικοί προορισμοί της Πελοποννήσου δεν είναι απαγορευτικοί. Το Τολό, η Επίδαυρος, το Ναύπλιο, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα είναι "σε απόσταση βολής", επιτρέποντας όμορφες μονοήμερες εκδρομές.
Τέλος, η Ύδρα διαθέτει αξιόλογες παραλίες για μπάνιο, στις οποίες κυριαρχούν τα βότσαλα, χωρίς να λείπουν, φυσικά, και οι αμμώδεις. Οι πιο δημοφιλείς από αυτές είναι ο Μόλος, η Παλαμίδα και τα Καμίνια.
Αττική

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια