Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Και η Ε.Ε. μέρος της συνθήκης για τα δικαιώματα ΑμεΑ

Ευρύτερη δέσμευση της Ένωσης είναι να οικοδομήσει έως το 2020 έναν ενιαίο χώρο απαλλαγμένο από εμπόδια για τα ΑμεΑ.
Η σύμβαση καθορίζει ελάχιστα πρότυπα για την προστασία και την κατοχύρωση ενός πλήρους φάσματος αστικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων για τα ΑμεΑ.
Αντικατοπτρίζει δε την ευρύτερη δέσμευση της Ένωσης να
οικοδομήσει έως το 2020 έναν ενιαίο χώρο απαλλαγμένο από εμπόδια για τα ΑμεΑ - υπολογίζεται ότι στην Ε.Ε. ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια (ένας στους έξι πολίτες αντιμετωπίζει κάποια αναπηρία, από ήπια έως σοβαρή).
Πρόκειται για την πρώτη συνθήκη για τα ανθρώπινα διακαιώματα που κυρώνεται από την Ε.Ε. ως σύνολο, ενώ υπεγράφη και από τα 27 κράτη-μέλη και κυρώθηκε από 16 εξ αυτών.
Το νέο έτος ξεκινά ως ένα ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία κάλεσε τα κράτη που δεν έχουν κυρώσει τη σύμβαση να το πράξουν.
"Αποτελεί  συλλογική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία δεν αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια στην καθημερινή τους ζωή"
Συγκεκριμένα, η σύμβαση δεσμεύει τα μέρη να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαύσουν πλήρως των δικαιωμάτων τους σε ισότιμη βάση με τους άλλους πολίτες.
Για την Ε.Ε. αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζεται πως το σύνολο της νομοθεσίας, των πολιτικών και των προγραμμάτων της συμμορφώνεται με τις διατάξεις της σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Ενημέρωση.
Τα κράτη που κύρωσαν τη συνθήκη πρέπει να λάβουν μέτρα στους ακόλουθους τομείς:
Πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στις μεταφορές, στα έργα υποδομών, καθώς και στα δημόσια κτίρια, χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, βελτίωση της πολιτικής συμμετοχής και διασφάλιση της πλήρους νομικής ικανότητας για όλα τα άτομα με αναπηρία.
Τα μέρη της σύμβασης οφείλουν μάλιστα να ενημερώνουν περιοδικά την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν για την εφαρμογή της σύμβασης.
Η επιτροπή η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα υπογραμμίζει τυχόν ελλείψεις στην εφαρμογή της σύμβασης και θα προβαίνει σε κατάλληλες συστάσεις.
Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. υπέγραψε τη σύμβαση την πρώτη ημέρα που "άνοιξε" για υπογραφή, στις 30 Μαρτίου 2007, ενώ πλέον - κατόπιν της κύρωσης - αποτελεί την πρώτη διεθνή οργάνωση που κατέστη επίσημο μέρος της.
Ορίζοντας

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια