Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Πράσινο φως" για την προστασία του Τατοΐου

Καλύτερα αργά παρά ποτέ λέει ο λαός μας και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να ασχοληθεί και πάλι με την προστασία και ανάδειξη του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι.
Προτεραιότητα, όπως όλα δείχνουν, δίνεται στο κεντρικό ανάκτορο, το οποίο πρέπει να "αδειάσει" από τα έργα τέχνης και τους πίνακες, ρούχα, παιχνίδια, πορσελάνες, βιβλία, έπιπλα και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στο
 εσωτερικό του, ώστε μετά να μπορέσει να συντηρηθεί.
Γι αυτό το λόγο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια και άλλων αποθηκευτικών χώρων όπου θα μεταφερθούν για να συντηρηθούν οι κινητοί θησαυροί του ανακτόρου. Ήδη έχουν συντηρηθεί περισσότερα από 3.500 αντικείμενα τα οποία έχουν αποθηκευτεί και φυλάσσονται μέσα σε κοντέινερ ενώ ο συνολικός αριθμός όσων βρίσκονται μέσα στο ανάκτορο παραμένει άγνωστος.
Μέσα σε έξι μήνες, το ανάκτορο αναμένεται να έχει εκκενωθεί εντελώς, για να είναι έτοιμο για αναστήλωση. Όσο για τη συντήρηση των αντικειμένων θα χρειαστεί 1 εκατομμύριο ευρώ και να ενταχθεί το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ για να έχουν ολοκληρωθεί οι φροντίδες των συντηρητών μέχρι το 2013. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 100 χιλιάδες ευρώ για να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων του ανακτόρου, το οποίο να σημειωθεί ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγρασίας και δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα.
Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες κινητά αντικείμενα και στο στάβλο, εκεί όμως οι συνθήκες Φύλαξης τους είναι καλύτερες από του ανακτόρου.
Κατά τα άλλα, στο Τατόι πολλά κτίρια καταρρέουν, όπως το οινοποιείο, το οποίο χρειάζεται άμεση παρέμβαση καθώς είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα (άραγε ποια είναι η εικόνα του μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις;), γεγονός που πρόσφατα επισήμανε ο συγγραφέας του "Χρονικού του Τατοΐου" κ.Κώστας Σταματόπουλος.
"Ε.Τ."

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια