Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο" στο Δήμο Ν.Ηρακλείου

Στην ίδρυση "Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου" προχωράει ο Δήμος Ν. Ηρακλείου, μετά και την έγκριση που έδωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
Σύμφωνα με την εισήγηση, ο νέος αυτός θεσμός θα λειτουργήσει ως δράση του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.
Τα μαθήματα θα παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές, που μπορεί να είναι όλοι οι
πολίτες που είναι δημότες ή κατοικούν στο δήμο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα δημιουργίας δημοτικού ΑΕΙ, καθώς, πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, αφού οι δήμοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ήδη κάποιοι δήμοι (περίπου 10 σε όλη τη χώρα) έχουν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες όπως ο Δήμος Νέου Ψυχικού που δημιούργησε πριν δύο χρόνια το "Πανεπιστήμιο Ελεύθερου Χρόνου", ενώ και ο Δήμος Βριλησσίων διαθέτει "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο".
Άλλοι δήμοι έχουν ιδρύσει εκπαιδευτικά κέντρα επιμόρφωσης και κατάρτισης ενηλίκων όπως το Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Κορυδαλλού ή η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνολογίας και Εκπαίδευσης Αμαρουσίου.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), κατά καιρούς, έχει εκφράσει την επιθυμία της για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου.
Οι επικριτές αυτών των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών από τους δήμους υποστηρίζουν ότι πλήττεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της ανώτερης εκπαίδευσης και δημιουργούνται ουσιαστικά κερκόπορτες για την εισβολή των ιδιωτών.
Ο Χ-τυπος ρώτησε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα πανεπιστήμα των δήμων και η ρητή απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο "πανεπηστήμιο" στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς πρέπει να προστατεύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο και ενώ υπάρχεουν πολύ αυστηρές προυποθέσεις για τη δημιουργία πανεπιστημίου.
Πάντως,. μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί στο Υπουργείο αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση σε αυτή τη "μόδα" που ακολουθούν οι Δήμαρχοι το τελευταίο διάστημα.
Το Υπουργείο, από την πλευρά του, ενθαρρύνει τη διενέργεια επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων δια βίου μάθησης και, μάλιστα, υπάρχει νομοσχέδιο αυτήν την περίοδο που ενισχύει το ρόλο των δήμων και των περιφερειών στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.
http://www.xtypos.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια