Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κερδίζουν έδαφος διεθνώς οι εναλλακτικές διακοπές

Ο Οικοτουρισμός, αναφερόμενος συχνά και ως ηθικός τουρισμός, αναπτύσσεται παγκοσμίως με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς που φτάνουν το 20% - 34% ετησίως,.
΄Ηδη από το 1990, πολλές χώρες ξεκίνησαν να επενδύουν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που ενισχύουν τη σχέση ανθρώπου - φύσης και αναδεικνύουν τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. ΄Αλλωστε, για πολλές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ο οικοτουρισμός αποτέλεσε μια νέα ευκαιρία προσέλευσης εσόδων, μιας και ο παραλιακός τουρισμός έχει κορεστεί σημαντικά και δεν παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.
Ο οικολογικός τουρισμός έχει αναπτυχθεί σε όλο τον πλανήτη από την Κίνα μέχρι τη Χαβάη και από την Αυστραλία μέχρι τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς βρίσκεται η Νότιος Αφρική, με τους μοναδικούς αμμόλοφους, τις ζέβρες και τα λιοντάρια, οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Αλάσκας, ο κοραλλιογενής ύφαλος στο Μπελίζε της Καραϊβικής, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να γνωρίσει τη σπάνια θαλάσσια ζωή, η Κόστα Ρίκα με τα 24 εθνικά πάρκα, όπου βρίσκεται το 6% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, η οροσειρά των Ιμαλαίων, τα βουνά της Τρανσυλβανίας κ.α
* Πιο αποδοτικός
Εξετάζοντας την οικονομική πλευρά, ο οικοτουρισμός αποδεικνύεται πιο αποδοτικός από τον μαζικό τουρισμό για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς οι επισκέπτες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στα καταστήματα και τις δραστηριότητες της περιοχής.
Για παράδειγμα στη Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική, οι τουρίστες που επιλέγουν μικρά παραδοσιακά καταλύματα ξοδεύουν 18 φορές περισσότερα χρήματα απ ό τι οι επισκέπτες που καταφθάνουν στο νησί με κρουαζιερόπλοια.
Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού βασίζεται σημαντικά και στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση από την πλευρά των επισκεπτών.
Περισσότερα από τα 2/3 των Αμερικανών και των Αυστραλών, το 90% των Βρετανών καθώς και το 65% των Γερμανών τουριστών θεωρούν ότι είναι ευθύνη των ξενοδοχείων να εφαρμόζουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες.
Ανάλογες έρευνες έδειξαν ότι το 70% των Αμερικανών, Βρετανών και Αυστραλών τουριστών προτιμά να πληρώσει 150 ευρώ παραπάνω για ένα ταξίδι δύο εβδομάδων προκειμένου να μείνει σε "πράσινο" ξενοδοχείο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια