Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Gianfranco Ferré 1944-2007 Ιταλός σχεδιαστής

Gianfranco Ferré 1944-2007 Ιταλός σχεδιαστής

Ο Τζανφράνκο Φερρέ (ιταλικά:Gianfranco Ferré) ήταν διεθνούς φήμης Ιταλός σχεδιαστής μόδας, γνωστός και ως «αρχιτέκτονας της μόδας».

Βιογραφία
Γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1944 στο Λενιάνο της βόρειας Ιταλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου αλλά ασχολήθηκε από το 1970 με την μόδα, αρχικά σχεδιάζοντας αδιάβροχα και αξεσουάρ.
Το 1974 δημιούργησε τη δική του εταιρεία με την επωνυμία Baila και το 1978 παρουσίασε γυναικεία συλλογή με το επώνυμό του. Αργότερα παρουσίασε ανδρική συλλογή και το 1984 παρουσίασε την πρώτη του σειρά αρωμάτων.
Από το 1986 ασχολήθηκε με την υψηλή ραπτική.
Το 1989 μετά από πρόταση του επιχειρηματία Μπερνάρ Αρνό ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στην εταιρεία του Κριστιάν Ντιόρ στο Παρίσι.
Gianfranco Ferré 1944-2007 Ιταλός σχεδιαστής
Εκεί έμεινε ως το 1996, οπότε και απέκτησε δικό του οίκο μόδας. Θεωρείται μαζί με τους Τζόρτζιο Αρμάνι και Τζιάνι Βερσάτσε ως ένας από τους σχεδιαστές μόδας που συνέδεσαν τα ονόματά τους με την ανάδειξη του Μιλάνου σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της μόδας παγκοσμίως. 
Χαρακτηριστικά στοιχεία της δουλειάς του ήταν η αυστηρότητα των γραμμών του, η προτίμηση του στο λευκό χρώμα και η επίδραση του από τους πολιτισμούς της Ανατολής. 
Ο Φερρέ, ο οποίος κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από διαβήτη, πέθανε σε ηλικία 62 ετών στις 17 Ιουνίου 2007 από εγκεφαλική αιμορραγία, έπειτα από διήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο του Μιλάνου στο οποίο είχε εισέλθει μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί την προηγούμενη ημέρα. 

Βραβεία
6 βραβεία Occhio d'Oro καλύτερου Ιταλού σχεδιαστή
Χρυσό Μετάλλιο Πόλης του Μιλάνου
Commendatore del Ordine decoration από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας
De d'Or (1989)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια