Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσιγγάνοι της Καλαμάτας μαθαίνουν ελληνικά !

http://2.bp.blogspot.com/_DEHGONdgRh4/SCHEzIjGGdI/AAAAAAAAC3s/GkrtZiRLJok/s320/papastsiganopoulaenoria_f08.jpgΤσιγγάνοι από την περιοχή της Καλαμάτας, που μαθαίνουν να γράφουν και να διαβάζουν στα μαθήματα Ελληνικών τα οποία πραγματοποιούνται στο ΚΕΚ της κοινωφελούς επιχείρησης "Φάρις" του Δήμου.
Ενθουσιασμένος με το πρόγραμμα και την ανταπόκριση των μαθητών, ο διευθυντής του ΚΕΚ Πανάγος Φουρναράκης επισημαίνει:
"Είναι φοβερό το πώς οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόθυμοι να ρουφήξουν αυτά που τους λες, αρκεί να τους δώσεις την ευκαιρία. Είναι καλοπροαίρετοι και συνεργάσιμοι και κάνουν ειλικρινή προσπάθεια να μάθουν. Αν και το σεμινάριο είναι επιδοτούμενο, κάποιοι, που δεν ήταν
στη λίστα για να το παρακολουθήσουν, μου είπαν ότι θέλουν να έρθουν μόνο για να μάθουν, και ας μην πάρουν τα χρήματα. Και ήρθαν".
Η Σοφία Πετρίδη από τη Γραμματεία του ΚΕΚ είναι σε καθημερινή επαφή με τους μαθητές, ενώ είναι εκείνη που ελέγχει παρουσίες, απουσίες κλπ. "Είναι συνεπέστατοι, αλλά αν καμιά φορά αργήσουν, το διορθώνουμε. Είναι όλοι καλά παιδιά και προσπαθούν" παρατηρεί.
Το πρόγραμμα (300 ώρες) χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους, ενώ, τελειώνοντας, οι καταρτισμένοι μπορούν να δώσουν εξετάσεις στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για να πάρουν Πιστοποίηση Ελληνομάθειας και να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου. Επίσης, επειδή οι συμμετέχοντες διδάσκονται και Ιστορία, προγραμματίζεται επίσκεψή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ ήδη έχουν παρακολουθήσει και παράσταση στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. "Είναι σημαντικό", λέει ο κ.Φουρναράκης, "να νιώσουν ότι αυτοί οι χώροι είναι και για εκείνους".
ΘΑΡΡΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια