Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Ex - machina" στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας








Αν αυτή την εποχή, λοιπόν, βρεθείτε στο Βόλο, μια στάση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ.Τσαλαπάτα είναι απαραίτητη. Τόσο για να παρακολουθήσετε την έκθεση Ex-machina όσο και για να περιηγηθείτε τους χώρους του μικρού θεματικού μουσείου που ανήκει στο Δίκτυο Θεαματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Η έκθεση
Ο πρώην βιομηχανικός χώρος και νυν μουσείο "ξαναζωντανεύει" μέσω της
 σύγχρονης τέχνης. Οι εικαστικοί Ελένη Κοτσώνη και Μάρω Μιχαλακάκου, με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Τσέλου, προτείνουν μια σειρά γλυπτικών και ηχητικών εγκαταστάσεων στο χώρο του παλαιού εργοστασίου.
Οι δύο καλλιτέχνιδες δίνουν μια νέα διάσταση στο μουσείο, καθώς συνδέουν το πρωτότυπο, ποιητικό έργο-βίντεο των Ελβετών καλλιτεχνών Peter Fischli και David Weiss, "The way things go", με στοιχεία από το χώρο, την πρότερη ιδιότητά του και στην ιστορία του. Πρόκειται για εγκαταστάσεις in situ, που αναπτύσσουν έννοιες, όπως μηχανική κίνηση, αλυσιδωτή παραγωγή, ύλη και μορφή, μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη, σχέση ανθρώπου - μηχανής.....
Το Μουσείο
Πλίνθοι και κέραμοι σε πλήρη τάξη! Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος. Το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1926 από τους αδελφούς Τσαλαπάτα και σε αυτό κατασκευάζονταν ποικίλοι τύποι πλίνθων και κεράμων. Στην ακμή της λειτουργίας του απασχολούσε 250 άτομα και η εγκατεστημένη ισχύς του σε μηχανήματα έφτανε τους 300 ίππους. Το Εργοστόσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν & Σ. Τσαλαπάτα τερμάτισε τη λειτουργία του το 1978, για να έρθει το 2004 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το οποίο και ανέλαβε να δημιουργήσει στους χώρους του κυρίως εργοστασίου ένα πρότυπο μουσείο.
Το 2006 το εργοστάσιο Τσαλαπάτα "Ζωντανεύει" και πάλι. Τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοφτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και η κάμινος Hoffmann ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία για τις ανάγκες της περιήγησης του επισκέπτη και της γνωριμία του με το παραδοσιακό επάγγελμα του πλινθοκεραμοποιού και τις τεχνικές εξειδίκευσης και κτιριακές εγκαταστάσεις όπου γινόταν η παραγωγή, πλαισιώνεται από μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό. Τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και οι εκδηλώσεις διασφαλίζουν για τους επισκέπτες την άμεση επαφή τους με όλα τα στάδια της παραγωγής πλίνθων και κεράμων. Πληροφορίες: Νότια Πύλη, Βόλος τηλ: 24210-29 844, Λειτουργία από 16/10/09 έως 28 Φεβρουαρίου (καθημερινά πλην Τρίτης)
www.piop.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια