Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Λέσχες Φιλίας"

Με βάση τα αποτελέσματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, η κοινωνική ζωή των ηλικιωμένων μειώνεται σημαντικά και ένας μεγάλος αριθμός περιορίζεται στο σπίτι. Υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που έχουν διαβεί το κατώφλι της τρίτης ηλικίας, που οδεύουν προς την αποκαλούμενη "δύση" τους και παρ όλα αυτά το "λέει ακόμα η καρδιά τους"; Τέτοιους ανθρώπους, που έχουν "πατήσει" τα 80 ή είναι ακόμα και ...
αιωνόβιοι παρά κάτι, συναντήσαμε στα σύγχρονα στέκια τους, τις Λέσχες Φιλίας. Χόρευαν, τραγουδούσαν, απολάμβαναν το ουζάκι με το μεζέ, μέχρι και από...μονόζυγο κρέμονταν, αποδεικνύοντας πως πολλές φορές η δύναμη της ψυχής και η ζωντάνια των "περήφανων γηρατειών" βάζει κάτω και και 20άρη.
Πληθαίνουν από Ιανουάριο οι χώροι για την τρίτη ηλικία.
Οι Λέσχες Φιλίας λειτουργούν σε επίπεδο συνοικίας και γειτονιάς για να προσφέρουν υπηρεσίες σε άτομα της ηλικίας των 60 και άνω. Είναι χώροι όπου οι ηλικιωμένοι Αθηναίοι μπορούν να αναζητήσουν ανθρώπινη ζεστασιά, κοινωνική υποστήριξη, επαφή με συνομήλικους, ενημέρωση και ψυχαγωγία.
Το προσωπικό τους απαρτίζεται από κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές και διοικητικούς υπάλληλους, ενώ το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση, εργοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, εκδρομές, ομάδες χειροτεχνίας, μουσικής και θεάτρου, αλλά και ειδικά προγράμματα ευαισθητοποίησης, με προεξάρχον το πρόγραμμα ενημέρωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με την κ. Τόνια Κανελλοπούλου, αντιδήμαρχο Αθηναίων - υπεύθυνη για τις Λέσχες Φιλίας και την τρίτη ηλικία, τα εγγεγραμμένα μέλη φτάνουν συνολικά τα 7.500, εκ των οποίων τα μισά περίπου τις επισκέπτονται τακτικά, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό ηλικιωμένων μελών που είναι άποροι ή ανασφάλιστοι. "Οι Λέσχες Φιλίας είναι ΚΑΠΗ, με μια πιο σύγχρονη μορφή και ένα πιο εύηχο όνομα. Θεωρήσαμε τον τίτλο ΚΑΠΗ λίγο κρύο και αποφασίσαμε στο Δήμο Αθηναίων να βαφτίσουμε αυτή την κοινωνική προσφορά με ένα πιο εξευγενισμένο όνομα. Είναι διάσπαρτες στα επτά διαμερίσματα και πρόκειται για μια μεγάλη προσφορά του δήμου στους δημότες.....Σήμερα λειτουργούν 20 και το πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου θα εγκαινιάσουμε μία στο Κουκάκι και στην Κυψέλη ενώ στα σχέδια μας είναι να δημιουργήσουμε μέσα στο 2010 από μία λέσχη στην Κολοκυνθού, το Μεταξουργείο και το Παγκράτι. Και τα αιτήματα των δημοτών έρχονται βροχή, για λέσχες στο Κολωνάκι, τα Εξάρχεια , όλη η Αθήνα θέλει.... Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Η μοναξιά έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας χρειάζονται την ανάπτυξη σχέσεων με φίλους, την ένταξη σε ομάδες, την εμπλοκή σε δραστηριότητες για να καλύψουν μέρος του κενού που νιώθουν" τονίζει η κ. Κανελλοπούλου.
ΣΦΗΝΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια