Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ιαπωνία: Ο πιο γερασμένος πληθυσμός του κόσμου. 40.399 οι αιωνόβιοι.

Στην "Μπαλάντα του Ναραγιάμα" το φιλμ του Σαχέι Ιμαμούρα που κέρδισε το 1983 το Χρυσό Φοίνικα των Καννών, οι ηλικιωμένοι σκαρφαλώνουν σε ένα απομονωμένο βουνό για να αφήσουν την τελευταία του πνοή. Βρισκόμαστε τον 19ο αιώνα, σε ένα χωριό της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο θρύλος λέει ότι στο μακρινό παρελθόν οι Ιάπωνες εγκατέλειπαν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, μακριά από τον πολιτισμό, για να πεθάνουν από την πείνα, τη δίψα και τη..μοναξιά και να αφήσουν τόπο στους νέους.
Στη σημερινή Ιαπωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο που γερνάει με ρυθμούς ανησυχητικούς, η παράδοση Ubasute - όπως λέγεται φαίνεται πως
αναβιώνει. Η Ιαπωνία είναι σήμερα η πιο "γερασμένη" χώρα στον κόσμο. Το 21% του πληθυσμού της είναι άνω των 65 ετών και πρόσφατα οι αιωνόβιοι ξεπέρασαν το "φράγμα ασφαλείας", αγγίζοντας τον αριθμό των 40.399. Η ιαπωνική κυβέρνηση εκτιμά ότι έως το 2055 το 40% του πληθυσμού θα είναι άνω των 65 ετών. Οι δείκτες γονιμότητας μειώνονται, το προσδόκιμο ζωής αυξάνει και τα δεδομένα της ιαπωνικής κοινωνίας μεταβάλλονται με ρυθμούς αστραπιαίους.
Η μοναξιά, η απομόνωση και η ιδιαίτερη κουλτούρα της ιαπωνικής κοινωνίας δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό με απρόβλεπτες συνέπειες, προειδοποιούν οι ειδικοί που βαπτίζουν τη γήρανση του πληθυσμού "γκρίζα βόμβα" που απειλή την ασιατική χώρα.
Στο "αργυρό σοκ", όπως ονομάζουν οι Ιάπωνες τη δημογραφική έκρηξη του αριθμού των ηλικιωμένων, προστίθεται η υπογεννητικότητα. Το 2008 ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε στο σημείο - ρεκόρ των 1,37 παιδιών ανά Γιαπωνέζα. Υπολογίζεται ότι το 2025 θα υπάρχουν 10% λιγότεροι Ιάπωνες ( ο πληθυσμός τους σήμερα αγγίζει τα 127 εκατομμύρια). Για να ενθαρρύνει την αναπαραγωγή η νέα κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προσφέρει ένα πριμ 193 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί από τη γέννησή του μέχρι το κολέγιο. Το μέτρο δύσκολα θα ανατρέψει τη γήρανση της Ιαπωνίας.
Οι ειδικοί μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ολόκληρη τη Γη. Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει με τον πιο γρήγορο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία, ενώ, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα, σε λίγα χρόνια οι ηλικιωμένοι θα ξεπεράσουν σε αριθμό τα παιδιά.
Δεδομένα:
* Οι ηλικιωμένοι Ιάπωνες ως μία διαρκώς αυξανόμενη πληθυσμιακή ομάδα γίνονται σταδιακά στόχος των επιχειρήσεων και των διαφημιστών.
* Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε άνθηση της βιομηχανίας ρομπότ για ηλικιωμένους. Η βρετανική Royal Academy of Engineering έχει κυκλοφορήσει στην αγορά... γάτες-ρομπότ που κρατούν συντροφιά στους ηλικιωμένους και παρακολουθούν αν λαμβάνουν σωστά τα φάρμακά τους.
* Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει τους πλουσιότερους συνταξιούχους στον κόσμο. Οι Ιάπωνες άνω των 60 ετών έχουν κατά μέσο όρο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 170 χιλιάδες δολάρια.
* Σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας οι τοπικές αρχές μετατρέπουν τις παιδικές χαρές σε πάρκα ψυχαγωγίας και άσκησης ηλικιωμένων! Τα κοινοτικά παιχνίδια για υπερήλικες στα πάρκα της Ιαπωνίας έχουν τριπλασιαστεί από το 1998. Το 2007 ξεπερνούσαν τις 15 χιλιάδες.
ΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια