Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Ως πότε παλικάρια.​.." στις γλώσσες των Βαλκανίων

Ο "Θούριος" του Ρήγα θα ακούγεται σε διάφορες βαλκανικές γλώσσες μέσα στον Πύργο Nebojsa στο Φρούριο του Βελιγραδίου, εκεί όπου μαρτύρησε ο Βελεστινλής και οι σύντροφοί του.
Πρόκειται για μια ηχητική εγκατάσταση με απαγγελία του πατριωτικού ύμνου του Ρήγα Φεραίου, η οποία αποτελεί μέρος της
μόνιμης έκθεσης "Ρήγας Βελεστινλής", που παρουσιάζεται στο ισόγειο και τους τρεις ορόφους του Πύργου και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της μέσα στον Μάρτιο. Προηγήθηκε η αποκατάσταση του Πύργου Nebojsa ώστε να γίνει εφικτή η επανάχρησή του ως εκθεσιακού χώρου πλέον.
Οι εργασίες στον Πύργο μέσα στο Φρούριο και η οργάνωση της έκθεσης (τεχνικές μελέτες, συντηρήσεις, στατικές ενισχύσεις, νέες κατασκευές, δημιουργία υποδομών υποδοχής επισκεπτών και άλλα) είναι αποτέλεσμα ελληνο - σερβικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 2007 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης σε μια τελετή που οργανώθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
Η Ελλάδα προσέφερε χρήματα (συνολικά 1.866.666 ευρώ η συμμετοχή μας) αλλά και γνώση, καθώς το σχέδιο για τη μετατροπή του μνημείου σε μουσείο εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών σε συνεργασία με το Δήμο Βελιγραδίου.
Ο Πύργος πλέον είναι αφιερωμένος στον Ρήγα Φεραίο και η έκθεση περιλαμβάνει τις ενότητες:
"Πύργος Nebojsa: Από οχυρωματικό έργο φυλακή και τόπος εξόντωσης", "Ρήγας Βελεστινλής", "Καθ οδόν προς την υλοποίηση του ονείρου για την απελευθέρωση", "Ο κόσμος που αλλάζει. Το Βελιγράδι στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα".
Με δεδομένο την έλλειψη αυθεντικών εκθεμάτων, η έκθεση βασίζεται στα πολυμέσα: υπολογιστές και διαδραστικό σταθμοί στο χώρο, ολογράμματα, βίντεο - προβολές, χρονολόγιο και τυπωμένες επιφάνειες, ενημερωτικά φυλλάδια και άλλα, σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, σερβικά και αγγλικά.
"Ε.Τ."

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια