Επέτειος της προσσελήνωσης

Επέτειος της προσσελήνωσης

Συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τις 16 Ιουλίου 1969, που οι Αμερικανοί Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλλινς πραγματοποίησαν το μεγάλο ταξίδι με το Apollo 11. 

Μετά από τρεις μέρες το διαστημόπλοιο μπήκε σε τροχιά γύρο από τη Σελήνη. Ο Νιλ & ο Μπαζ επιβιβάστηκαν στην σεληνάκατο «ΑΕΤΟΣ», ενώ ο Μάικλ παρέμεινε στο διαστημόπλοιο.
Τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου 1969 ο «ΑΕΤΟΣ» προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ο Νιλ Αρμστρονγκ την ώρα που ακουμπούσε το πόδι του στην Σελήνη είπε: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Μετά από λίγο κατέβηκε και ο Μπαζ Ολντριν.
Μαζί έβαλαν μια πλάκα που έγραφε: «ΕΔΩ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΠΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 1960 μ.Χ. ΗΡΘΑΜΕ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ».
Το ταξίδι στη Σελήνη ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Εφημερίδες το έκαναν πρωτοσέλιδα, μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι το παρακολούθησαν από την τηλεόραση. Εκείνη την εποχή όμως δεν είχαν όλα τα σπίτια τηλεόραση.
Έτσι οι περισσότεροι το παρακολούθησαν στις βιτρίνες των καταστημάτων που πουλούσαν τηλεοράσεις.
Στην Αθήνα είχαν στήσει μια γιγαντοοθόνη έξω από το Ζάππειο Μέγαρο όπου ο κόσμος μαγεμένος παρακολουθούσε την προσεδάφιση.
Από το 1957 Αμερικανοί και Ρώσοι (τότε Σοβιετικοί) ξεκίνησαν την κατάκτηση του Διαστήματος. Πρώτοι οι Σοβιετικοί έστειλαν την σκυλίτσα Λάικα (Ρώσσικα:Лайка=Λαός) και κατόπιν έναν άντρα και μια γυναίκα.
Μετά, η αποστολή του Apollo 11 σηματοδοτεί ανακαλύψεις χρήσιμες και καθοριστικές για τους κατοίκους της Γης: Μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι είναι τεχνολογική εξέλιξη συσκευών για λήψεις διαστημικών φωτογραφιών , συσκευές αιμοκάθαρσης, ασύρματα τρυπάνια που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία, ανιχνευτές καπνού, μονωτικά παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς.
Οι στολές των πυροσβεστών βασίζονται κατασκευαστικά στις στολές των αστροναυτών και άλλα… Το μικρό βήμα του ανθρώπου στην Σελήνη είναι πραγματικά ένα τεράστιο άλμα για το καλό της ανθρωπότητας.
Συνέχεια...
Τεστ: είχατε τραυματική παιδική ηλικία;

Τεστ: είχατε τραυματική παιδική ηλικία;

Τεστ: Οι 10 ερωτήσεις που φανερώνουν αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία.

Ένα σύντομο τεστ που περιλαμβάνει μόλις 10 ερωτήσεις μπορεί να φανερώσει εάν οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τη μελλοντική σωματική υγεία.

Κατά τη δεκαετία του ’80, ο Δρ Vincent Felitti ξεκίνησε να μελετά πώς τα βιώματα της παιδικής ηλικίας μπορεί να επηρεάσουν ή να προβλέψουν την εκδήλωση ανεπιθύμητων επιπλοκών στην υγεία κατά την ενήλικη ζωή. Ο Felitti και ο συνεργάτης του Δρ Robert Anda σχεδίασαν το Τεστ Δυσμενών Εμπειριών της Παιδικής Ηλικίας (Adverse Childhood Experiences Test – ACE Test).
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, του οποίου τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόγνωση διαφόρων προβλημάτων υγείας σε ενήλικες, από παχυσαρκία και διαταραχές του θυρεοειδούς έως καρκίνο.

Οι ερωτήσεις εστιάζουν κυρίως σε θέματα κακοποίησης και παραμέλησης. Ορισμένες από αυτές θίγουν εξαιρετικά ευαίσθητα ζητήματα.

Οι ερωτήσεις του ACE Test είναι οι εξής:

1. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ο γονέας ή κάποιος άλλος ενήλικας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σας έβριζε, σας μείωνε ή σας ταπείνωνε συχνά ή πολύ συχνά; Ή μήπως η συμπεριφορά του εν λόγω ενήλικα σας δημιουργούσε ανησυχίες για πιθανή σωματική βλάβη προς εσάς;

2. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ο γονέας ή κάποιος άλλος ενήλικας εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος σας έσπρωχνε, σας άρπαζε απότομα, σας χαστούκιζε ή σας πετούσε πράγματα συχνά ή πολύ συχνά; Ή μήπως ο εν λόγω ενήλικας σας χτύπησε κάποια στιγμή τόσο δυνατά ώστε να δημιουργηθούν στο σώμα σημάδια ή να προκύψει σοβαρός τραυματισμός;

3. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου ένας ενήλικας ή ένα άτομο τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερο σας άγγιξε ή σας χάιδεψε ή σας ζήτησε να τον/την αγγίξετε ερωτικά; Ή μήπως το εν λόγω άτομο επιχείρησε να εκκινήσει οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής επαφής;

4. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, νιώθατε συχνά ή πολύ συχνά ότι κανείς στην οικογένειά σας δεν σας αγαπά ή ότι δεν πιστεύει πως είστε σημαντικοί/ξεχωριστοί; Ή μήπως τα μέλη της οικογένειάς σας δεν προστάτευαν και υποστήριζαν το ένα το άλλο και δεν ένιωθαν κοντά το ένα στο άλλο;

5. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, νιώθατε συχνά ή πολύ συχνά ότι δεν είχατε αρκετό φαγητό, ότι αναγκαστήκατε να φοράτε βρώμικα ρούχα και ότι δεν υπάρχει κανείς να σας προστατεύσει; Ή μήπως οι γονείς είχαν υποπέσει σε καταχρήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σας φροντίσουν ή να σας πάνε στο γιατρό όταν έπρεπε;

6. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, χάσατε την επαφή με έναν εκ των δύο βιολογικών γονέων λόγω διαζυγίου, εγκατάλειψης ή για κάποιο άλλο λόγο;

7. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, υπήρξαν περιστατικά όπου η μητέρα ή η μητριά ερχόταν συχνά ή πολύ συχνά αντιμέτωπη με σωματική βία (σπρώξιμο, χαστούκι, εκτόξευση αντικειμένων, γροθιές, κλωτσιές, δαγκωματιές, επίθεση με σκληρό αντικείμενο, απειλή με όπλο ή μαχαίρι);

8. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, ζούσατε κάτω από την ίδια στέγη με άτομο που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ποτό ή τα ναρκωτικά;

9. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, αντιμετώπισε κάποιο μέλος της οικογένειας κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια ή έκανε απόπειρα αυτοκτονίας;

10. Πριν συμπληρώσετε τα 18 έτη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση κάποιο μέλος της οικογένειας;
Σε κάθε θετική απόκριση στις παραπάνω δηλώσεις αντιστοιχεί 1 βαθμός. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία κατά την ενήλικη ζωή.

Μελέτες δείχνουν ότι η βαθμολογία πάνω από 4 συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας σε σύγκριση με άτομα που πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία.

Οι γυναίκες που πετυχαίνουν βαθμολογία από 5 και πάνω αντιμετωπίζουν κατά 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσες πετυχαίνουν μηδενική βαθμολογία.

Οι υψηλές βαθμολογίες στην κλίμακα ACE συνδέονται επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο αλκοολισμού, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, εμβρυϊκού θανάτου, χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ηπατοπάθειας, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κ.α.
Συνέχεια...
Προστατέψετε τα μάτια σας, το καλοκαίρι

Προστατέψετε τα μάτια σας, το καλοκαίρι

Τους θερινούς μήνες η αυξημένη ηλιοφάνεια, η υπεριώδης ακτινοβολία και η ελάττωση των δακρύων λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, έχουν σαν συνέπεια να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, δερματίτιδα βλεφάρων, φωτοτραυματισμός κ.α. Ακόμη, είναι συχνές οι μολύνσεις των ματιών από τις ακάθαρτες πισίνες ή τη θάλασσα, από την κακή συντήρηση των φακών επαφής, από τα βρώμικα χέρια κ.α.
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, προδιαθέτει:
  • Στις κακαίσθητες ρυτίδες από ακτινική βλάβη της ελαστίνης στο δέρμα.
  • Σε προνεοπλασιακές αλλοιώσεις του δέρματος, την ακτινική κεράτωση για παράδειγμα.
  • Σε κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικο κυτταρικό καρκίνωμα που είναι συχνό κυρίως στο κάτω βλέφαρο.
  • Το μελάνωμα, μια πιο σπάνια αλλά πολύ πιο κακοήθη νεοπλασία που σχετίζεται με έντονη έκθεση στον ήλιο, είναι πιθανόν να εμφανιστεί επίσης στα βλέφαρα σε ασθενείς που έχουν προδιαθέση και που έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • Σε σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία
  • Σε αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας στην Τρίτη ηλικία
Το νερό της θάλασσας γενικά δεν έχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν δημιουργεί μολύνσεις, εκτός εάν έχει καθοριστεί κάποια συγκεκριμένη παραλία ή πλαζ ως μη κατάλληλη για κολύμβηση.
Η χρήση των φακών επαφής στη θάλασσα δεν είναι επικίνδυνη.
Οι φακοί επαφής μπορούν να φορεθούν στη θάλασσα με ασφάλεια.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξουν τα μάτια μέσα στο νερό.
Αν η μυωπία, υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που έχει κάποιος είναι πολύ αυξημένα, μπορεί να βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην έχει αρκετά καλή όραση για να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ή για να μπορέσει να ξαναεπιστρέψει στο ζητούμενο σημείο στην παραλία.
 Όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα, οι φακοί επαφής είναι αφυδατωμένοι, καθώς το θαλασσινό νερό έχει περισσότερο αλάτι από την επιφάνεια των δακρύων.
Συνεπώς είναι καλό να μην επιχειρήσουμε να βγάλουμε τους φακούς, αλλά να ρίξουμε τεχνητά δάκρυα, για να ενυδατωθούν άμεσα.

Στις πισίνες
τα νερά είναι στάσιμα, οπότε υπάρχει κίνδυνος εκκόλαψης μικροοργανισμών, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν στους φακούς επαφής και ανάλογα στον κερατοειδή, προκαλώντας πιθανόν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις.
Η πιο σοβαρή λοίμωξη είναι αυτή της ακανθαμοιβάδας.
Η ακανθαμοιβάδα δεν είναι μικρόβιο, είναι πρωτόζωο, ένας μικρός δηλαδή οργανισμός, ο οποίος ζει σε στάσιμα νερά και μπορεί να επιμολύνει τους φακούς επαφής και τον κερατοειδή αν οι χρήστες φακών επαφής κολυμπούν με ανοιχτά τα μάτια.
Βέβαια, η γνώση και η αντιμετώπιση της ακανθαμοιβάδας τα τελευταία 10 χρόνια έχουν προωθήσει πολύ καλύτερης αποτελεσματικότητας χημικά για τον καθαρισμό του νερού στις πισίνες και ο κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά.

Επίσης τα μάτια είναι ευαίσθητα στο χλώριο της πισίνας.
Στη χώρα μας και ιδιαίτερα μεταξύ των μηνών Μαϊου και Σεπτεμβρίου υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μυκητιάσεων που ευνοούνται από αυτές τις καιρικές συνθήκες.
Οι μυκητιάσεις είναι πολύ σοβαρές μολύνσεις του κερατοειδή, επειδή δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτική αγωγή και χειροτερεύουν με τη χρήση κορτιζόνης.
Η άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση είναι και εδώ η καλύτερη λύση.
Στα φαρμακεία πωλούνται αντισηπτικά και αγγειοσυσταλτικά σκευάσματα για ήπιες περιπτώσεις.
Οι λοιμώδεις επιπεφυκίτιδες θεραπεύονται με αντιβιοτικά κολλύρια, ενώ κολλύριο κορτιζόνης δίνεται μόνο έπειτα από εξέταση στον οφθαλμίατρο.
Τέλος, οι ξηρές κερατοεπιπεφυκίτιδες αντιμετωπίζονται κυρίως με τεχνητά δάκρυα, ενώ οι αλλεργικές υποχωρούν με αντιισταμινικά κολλύρια.
 Ωστόσο, σε οποιαδήποτε περίπτωση ερεθισμού, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη χωρίς καθυστέρηση.
Σημαντικό μέτρο - και όχι μόνο το καλοκαίρι- είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
Μετά την πισίνα ή το μπάνιο στη θάλασσα, πρέπει να ξεπλένουμε τα μάτια μας με άθφονο καθαρό νερό (που ανακουφίζει και από ενδεχόμενες ενοχλήσεις)
Η προστασία των ματιών μας με καλής ποιότητας γυαλιά, που «μπλοκάρουν» την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι σημαντική.
Συμβουλευτείτε λοιπόν τον οπτικό σας και τον οφθαλμίατρο πριν κάνετε τα πρώτα μπάνια σας
Συνέχεια...
Κάν’ το όπως οι Έλληνες

Κάν’ το όπως οι Έλληνες

Οι άνθρωποι που τρώνε και πίνουν όπως οι Έλληνες, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν πιο καθαρό μυαλό, όταν γεράσουν, και να αποφύγουν την άνοια και το Αλστχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να προσθέσει μια ακόμη «ψηφίδα» στο «παζλ» των πολλών ωφελειών από την μεσογειακού τύπου δίαιτα.
Οι ερευνητές, υπό την Κριστίνα Τάνγκνι του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό κλινικής διαιτολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις νοητικές λειτουργίες περίπου 4.000 ατόμων στις ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες από άποψη διατροφής. Η μία ακολούθησε πιστά την παραδοσιακή διατροφή του ελληνικού πληθυσμού (περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, θαλασσινά και μέτρια κατανάλωση κρασιού και κόκκινου κρέατος), ενώ η άλλη ομάδα την τυπική αμερικανική, που δίνει λιγότερη έμφαση σε ψάρια και λαχανικά. Κάθε τρία χρόνια οι ερευνητές αξιολογούσαν τις νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων μέσω τεστ μνήμης, βασικών μαθηματικών κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ακολουθήσει πιο πιστά την ελληνική διατροφή, είχαν διαχρονικά τη βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών/γνωστικών λειτουργιών τους, άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης. Αντίθετα, τα άτομα που είχαν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της αμερικανικής δίαιτας, δεν έδειξαν να έχουν κάποια ωφέλεια από πλευράς επιβράδυνσης της έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών τους.

Οι ερευνητές αποδίδουν, μεταξύ άλλων, την ανωτερότητα της ελληνικής διατροφής στον δυνητικά προστατευτικό ρόλο του κρασιού έναντι της εγκεφαλικής φθοράς, ενώ παράλληλα οι παραδοσιακές μεσογειακές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες για τον οργανισμό και την χρόνια φλεγμονή, που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με την Τάνγκνι, είναι συνεπής με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που έχουν επίσης διαπιστώσει μειωμένο κίνδυνο για τον εγκέφαλο χάρη στην μεσογειακή διατροφή. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η ελληνική και γενικότερα η μεσογειακή διατροφή συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη. 
Συνέχεια...
Κουκούτσια βερίκοκου

Κουκούτσια βερίκοκου

Προέρχονται από το αγαπημένο φρούτο και συνήθως τα πετάμε, αλλά τελευταία τα κουκούτσια του βερίκοκου έχουν γίνει πολύ της μόδας, καθώς θεωρούνται από πολλούς εναλλακτικούς γιατρούς φυσικό φάρμακο και γενικά ένα από τα θαυματουργά τρόφιμα που προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές παθήσεις.
Το μυστικό είναι ότι περιέχουν βιταμίνη Β17 ή αλλιώς αμυγδαλίνη, που έχει ευεργετική δράση στα κύτταρά μας.
Παρ όλα αυτά οι διεθνείς οργανώσεις τροφίμων προειδοποιούν ότι πρέπει να τρώμε το πολύ 2-3 κουκούτσια την ημέρα, για να προφυλαχτούμε από ενδεχόμενα προβλήματα υπερδοσολογίας.
Συνέχεια...
Ποιούς φιλοξενείτε το καλοκαίρι; Θα περάσετε καλά;

Ποιούς φιλοξενείτε το καλοκαίρι; Θα περάσετε καλά;

Δείτε ποια ζώδια κερδίζουν το βραβείο του «καλού μουσαφίρη» και ποια σας… το βγάζουν ξινό! 

Έχετε την τύχη να διαθέτετε ένα εξοχικό και σας αρέσει να το απολαμβάνετε με φιλική παρέα.
Από την άλλη βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που χαίρεστε να τους καλείτε και να τους φιλοξενείτε και άλλοι που σας κάνουν να το μετανιώσετε πικρά..

ΚΡΙΟΣ
Για τον Κριό η ζωή οφείλει να είναι μια συναρπαστική περιπέτεια και οι διακοπές ακόμη περισσότερο. Αν το εξοχικό σας δεν βρίσκεται στην πλαγιά ενός ενεργού ηφαιστείου, ώστε να ανεβαίνει η αδρεναλίνη στα ύψη, εκείνος θα έρθει γεμάτος προτάσεις για ομαδικές δραστηριότητες που ξυπνάνε τα αίματα. Τι, δεν θα πάτε για παραπέντε; Ή για τρέκκινγκ στο ορειβατικό μονοπάτι όπου πέρσι σκοτώθηκε εκείνος ο Γερμανός; Ο Κριός θα χρίσει εαυτόν αρχηγό της παρέας και θα του κακοφανεί αν εσείς αντιπροτείνετε ταβλάκι και ούζα στη βεράντα. Αλλά δείτε το κι έτσι: πιθανόν να αποφασίσει να πηγαίνει μόνος του για extreme sports και να σας αφήσει στην ησυχία σας.

ΤΑΥΡΟΣ
Στον Ταύρο αρέσει η καλοπέραση και καλά θα κάνετε το κατάλυμα στο οποίο θα τον καλέσετε να καλύπτει κάποιες προδιαγραφές άνεσης. Αν το έχει αυτό, με ωραία συντροφιά και αντίστοιχο φαϊ, είναι πολύ καλός στην παρέα και βολικός φιλοξενούμενος.. Φτάνει να μην τον αιφνιδιάζετε με αλλαγές σχεδίων και παρορμητικές προτάσεις («πάμε για βουτιές στα βράχια τα μεσάνυχτα;»). Αν πάλι τσατιστεί, το κρατάει μέσα του για αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα. Ελπίστε μόνο να έχει γυρίσει σπίτι του, προτού εξαντληθεί η υπομονή του. Παρότι φημίζεται για σφιχτοχέρης, δεν τσιγκουνεύεται τα κεράσματα στους φίλους και τη συμμετοχή στα έξοδα.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με Δίδυμο μουσαφίρη, ένα είναι βέβαιο, αποκλείεται να βαρεθείτε. Αν όμως αγαπάτε τη σιωπή, τύπου να αφουγκράζεστε τον φλοίσβο των κυμάτων, ξεχάστε το για τις μέρες που ο Δίδυμος μουσαφίρης θα είναι σπίτι σας. Αντίθετα θα απολαύσετε ατέλειωτες ανταλλαγές επιχειρημάτων επί παντός επιστητού. Και για ποικιλία, θα έχετε και την ευκαιρία την επόμενη μέρα να ακούσετε από το ίδιο στόμα τις εντελώς αντίθετες απόψεις, ενώ ο αεικίνητος μουσαφίρης σας θα έχει παρατήσει στη μέση διαδοχικά όλα όσα προθυμοποιήθηκε από μόνος του να κάνει: να ποτίσει τον κήπο, να κόψει σαλάτα για το τραπέζι, να βάλει τις μπίρες να παγώσουν…ουπς, και να πάρει τα παιδιά από τη θάλασσα…

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Υποδέχεστε Καρκίνο; Αν η πρόσκληση έχει το σωστό timing, θα πρέπει η διαμονή του φιλοξενούμενού σας να περιλαμβάνει και μια πανσέληνο, την οποία θα έχει δυνατότητα να απολαύσει ρομαντζάροντας και αναπολώντας Αν τώρα εσείς διοργανώσετε πάρτι στην αμμουδιά με αναμμένη φωτιά, νυχτερινό μπάνιο, χορό και τραγούδι, αφήστε τον αυτόν στη γωνίτσα του. Δεν θα σας ενοχλήσει και θα κρατήσει μέσα του την πίκρα που τον αποκαλέσατε «θλιμμένη χήρα» (χιούμορ σ’ αυτά δεν χωράει). Πέραν τούτου όμως είναι ευγενικός, διακριτικός (και νοικοκυρεμένος!) μουσαφίρης . Κι αν ανήκει στο είδος του Καρκίνου που αγαπά τη μαγειρική, θα σας ανταποδοθεί με το παραπάνω η φιλοξενία.

ΛΕΩΝ
Λέων ο φιλοξενούμενος; Δεν θα διανοηθείτε ασφαλώς να καλέσετε τον Λέοντα στο ταπεινό ημι-αυθαίρετο με τα δυο δωμάτια, όπου θα κοιμάται στον καναπέ, έτσι; Εκτός αν του παραχωρήσετε το δικό σας κρεβάτι… Κι εκτός αν η καλή του προαίρεση και η μεγαλοψυχία του του επιτρέψουν να καταδεχτεί ένα τέτοιο κατάλυμα. Άλλωστε η πραγματική αρχοντιά λάμπει παντού. Μην ξαφνιαστείτε λοιπόν με τα εξαντρίκ συνολάκια και αξεσουάρ με τα οποία θα κυκλοφορεί στο χωριό ανεξαρτήτως ώρας και δραστηριότητας… Αν μη τι άλλο μαζί του θα εντυπωσιάσετε τους πάντες. Και θα περάσετε ωραία, φτάνει να του εκχωρήσετε κάθε εξουσία για το πρόγραμμα των ημερών.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Παρθένος φιλοξενούμενος; Αποστειρώσατε το μπάνιο, εξαφανίσατε κάθε ίχνος σκόνης και μαμουνιών, τακτοποιήσατε τα αντικείμενα και φαγώσιμα κοινής χρήσης με αλφαβητική σειρά; Ωραία, είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε τον μουσαφίρη σας. Άλλωστε ο κόπος σας τελειώνει εδώ, γιατί εφεξής έχετε βρει τον προθυμότατο εθελοντή για διάφορες δουλειές του σπιτιού, συν να φτιάξει καφέδες για όλους, ή το αγαπημένο του, να κλαδέψει-ξεχορταριάσει- ποτίσει το κηπάκι σας. Επίσης θα σας διασκεδάζει με κουλτουριάρικες συζητήσεις και εμβριθείς (ενίοτε φαρμακερές) κριτικές αναλύσεις προσώπων και πραγμάτων. Αλλά δεν θα έρθει μαζί σας βόλτα στο βουνό, αν δεν έχει μαζί του τα κατάλληλα ορθοπεδικά παπούτσια και το «σωστό» ισοθερμικό φανελάκι.

ΖΥΓΟΣ
Ο Ζυγός, σαν ήρεμος, ευγενικός και καλλιεργημένος μουσαφίρης, θα φέρει μια διαφορετική ποιότητα στις μέρες που θα περάσετε μαζί. Θα ανεβάσει το επίπεδο, πώς να το κάνουμε… Αν όμως θέλετε να τον ευχαριστήσετε, μην παραλείψετε να υπάρχουν μερικά cd κλασικής ή lounge μουσικής για τα βράδια στη βεράντα, που θα φωτίζεται από καλόγουστα φανάρια με κεράκια. Η αισθητική είναι το παν. Ούτε να απορήσετε για τις πολυπληθείς αποσκευές του. Όχι, δεν σκοπεύει να επεκτείνει την παραμονή του κάνοντας κατάχρηση της φιλοξενίας σας, αλλά πέντε-έξι- εφτά αλλαξιές για κάθε μέρα δεν χρειάζονται, για να είναι στοιχειωδώς περιποιημένος; Χρειάζονται. Χώρια τα καλλυντικά…

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Φιλοξενείτε Σκορπιό; Με έναν καλεσμένο που θέλει να ζει τα πάντα στο έπακρο, αποκλείεται να πλήξετε. Ετοιμαστείτε για πολλή δράση… Ο Σκορπιός θα θέλει να τα δει και να τα κάνει όλα, κι ακόμα περισσότερα, μέσα σε τρεις μέρες. Επιπλέον, με μια επίσκεψη στο μίνι-μάρκετ θα έχει μάθει τα πάντα για τους γείτονές σας. Καλού-κακού στο σπίτι κλειδώστε ή αδειάστε τα συρτάρια που περιέχουν τυχόν ένοχα μυστικά σας… Όμως και οι περίοικοι θα μάθουν πολλά για τον φιλοξενούμενό σας, χάρη στις θορυβώδεις σκηνές ζηλοτυπίας που θα κάνει στο ταίρι του (μην ανακατευτείτε επ’ ουδενί, τη βάψατε…) και στις ακόμα πιο θορυβώδεις παθιασμένες συμφιλιώσεις τους.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ελπίζουμε το δωμάτιο όπου θα βάλετε τον Τοξότη, αν δεν είναι ευρύχωρο, να έχει τουλάχιστον ένα μεγάλο παράθυρο, αλλιώς υπάρχει περίπτωση ο φιλοξενούμενός σας να μη μπαίνει μέσα ούτε καν για να κοιμηθεί… Αισιόδοξος, τολμηρός σε βαθμό «άγνοιας κινδύνου», αυτός ο λάτρης της φύσης και των εξερευνήσεων θα σας παρασύρει σε ασταμάτητες περιηγήσεις (off road, εννοείται) σε όλες τις βουνοκορφές και τις ακτογραμμές του νομού, και μάλιστα χωρίς καν να κοιτάει πίσω του αν έρχεστε. Και στη συνέχεια εξαντλημένοι (εσείς, όχι εκείνος) θα ανταλλάσσετε απόψεις και εντυπώσεις πάνω από ένα πλούσιο τραπέζι με πρωτότυπα εδέσματα. Δείτε το κι έτσι: θα ξεκουραστείτε άμα φύγει…

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Αιγόκετως καλεσμένος σας δεν μπορεί τις «χύμα καταστάσεις» και αυτό θα έπρεπε να το ξέρετε. Με την άφιξή του λοιπόν, θα καταστρώσετε όλοι μαζί ένα ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα που θα αναρτήσετε στην πόρτα του ψυγείου: Ξύπνημα, πρωινό, μπάνιο στη θάλασσα, μεσημεριανό, ανάπαυση, απογευματινή βόλτα κλπ. Θα μένετε αρκετά στο σπίτι, αλλά προετοιμαστείτε να κρατάτε εσείς τη συζήτηση ζωντανή μια και ο Αιγόκερως αγαπά την παρέα περισσότερο για την αίσθηση της ανθρώπινης παρουσίας παρά για τη δική του συμμετοχή. Επίσης φροντίστε από πριν να έχετε κουρέψει όλα τα αγριόχορτα γύρω από το σπίτι, γιατί δεν ξέρετε τι αλλεργίες, αληθινές ή φανταστικές, μπορεί να του προκαλέσουν.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ο Υδροχόος με την ευγένεια, την ευστροφία αλλά και (σημαντικό!) την προθυμία του να συμμετέχει στις διάφορες δουλειές του σπιτιού τον κάνουν καλή παρέα και ευχάριστο μουσαφίρη. Αν όμως δεν έχετε σκοπό να συνδυάσετε τις διακοπές σας με ακτιβισμό, μην τον αφήσετε να αντιληφθεί την καταπάτηση του αιγιαλού στον διπλανό ορμίσκο και τους ταλαίπωρους λαθρομετανάστες στις παρυφές του οικισμού. Τον χάσατε… Θα στήσει κιόσκι για να μαζεύει υπογραφές διαμαρτυρίας και επιπλέον θα σας αδειάσει το ψυγείο (για να ταΐσει τους αναξιοπαθούντες). Σε αντιπερισπασμό, μιλήστε του για τον φράκτη του γείτονα που σας «έφαγε» δυο μέτρα γης. Θα του δώσετε μια ενδιαφέρουσα ενασχόληση που μπορεί και να σας βγει σε καλό..

ΙΧΘΕΙΣ
Οι Ιχθείς, καλόβολοι και προσαρμοστικοί, θα ήταν οι πιο διακριτικοί φιλοξενούμενοι, αν εξαιρέσουμε την τάση τους να δημιουργούν ένα μικρό χάος ακαταστασίας. Όμως, καθώς είναι τόσο πρόθυμοι να εξυπηρετούν τους άλλους, θα συμμετάσχουν ευχαρίστως σε κάθε «αγγαρεία» του σπιτιού. Μπορεί βέβαια το πλύσιμο των πιάτων να τους πάρει κάποια ώρα, γιατί θα έχουν αφαιρεθεί χαζεύοντας τα κοχύλια που κρέμονται πάνω από το νεροχύτη και ονειροπολώντας αλλά η καλή πρόθεση υπάρχει. Για να κάνετε τη διαμονή όλων πιο ευχάριστη, φροντίστε να έχετε μια πλούσια κάβα. Σ’ εκείνους αρέσει η φυγή του μεθυσιού, σ’ εσάς θα χρειαστεί για να αντέξετε τις συζητήσεις περί πνευματισμού και μετεμψυχώσεων…
ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ
Συνέχεια...
Πέθανε ο ηθοποιός Βασίλης Πολίτης

Πέθανε ο ηθοποιός Βασίλης Πολίτης

Ο ίδιος αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στο Άνω Σούλι και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης με κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ.
Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του, χωρίς ακόμα να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια.
Ο Βασίλης Πολίτης είχε παίξει σε πολλές, αγαπημένες σειρές του ΑΝΤ1, όπως στο «Πόλεμος των Άστρων», «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας», «Οι βαρβάτοι», «Φίλα τον βάτραχό σου» κ.α
Επίσης, συμμετείχε σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, όπως: «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο», «Εις μνήμην Χάρρυ Κλυνν … και κλάμα», «Εν ονόματι του νόμου», «Η σκλάβα», «Ο Σταύρος είναι πονηρός», «Τα παιδιά της πιάτσας» και «Το ψέμα πάει σύννεφο».
Συνέχεια...
Εργαζόμενο​ς ....σκύλος​!

Εργαζόμενο​ς ....σκύλος​!

Καμία εταιρεία δεν σου επιτρέπει να φέρεις στο γραφείο τον σκύλο σου.
Πρόσφατη έρευνα όμως απέδειξε ότι η παρουσία του σκύλου στον εργασιακό χώρο μπορεί να μειώσει το στρες και να καταστήσει πιο ικανοποιητική την εργασία.
Μήπως οι μάνατζερ θα πρέπει να το ξανασκεφτούν;

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι πήγαιναν στη δουλειά με τον ...σκύλο τους, εμφάνιζαν λιγότερο στρες, σε σχέση με όσους πήγαιναν μόνοι.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 75 συμμετέχοντες, έδειξε ότι η παρουσία ενός σκύλου στον χώρο εργασίας ενισχύει το ηθικό και μειώνει τα επίπεδα στρες του προσωπικού.

Η ομάδα ερευνητών του Virginia Commonwealth University, βρέθηκε σε μια κατασκευαστική εταιρεία που επέτρεπε στους εργαζόμενους της να φέρνουν το σκύλο τους μαζί τους και συνέκρινε, για μια εβδομάδα τα επίπεδη στρες των εργαζομένων που είχαν μαζί τον σκύλο τους, με εκείνους που τον είχαν στο σπίτι.
Πέρα από το στρες, στο πλαίσιο της έρευνας μετρήθηκε και ο παράγοντας της ικανοποίησης από την εργασία, αλλά και τα αισθήματα των εργαζομένων σε σχέση με την εταιρεία τους.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετρούνταν τα επίπεδη στρες χρησιμοποιώντας δείγμα σάλιου.
Το πρωί, μεταξύ των 3 ομάδων δεν υπήρχε διαφορά.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας τα επίπεδα στρες φάνηκε να μειώνονται για τους εργαζόμενους που είχαν σκύλο και αυξάνονταν για όσους άφηναν το σκύλο σπίτι ή δεν είχαν καθόλου.
Ο ερευνητής Randolph Barker, δήλωσε ότι οι σκύλοι μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στον εργασιακό χώρο.
Οι παρατηρούμενες άλλωστε διαφορές στο στρες μεταξύ των ημερών που οι σκύλοι ήταν παρόντες και απόντες ήταν σημαντικές.
Ο καθηγητής Barker σημείωσε ότι η ύπαρξη σκύλων στον εργασιακό χώρο μπορεί να συμβάλει στην απόδοση και ικανοποίηση του εργαζόμενου.
Life>Poeitive
Συνέχεια...