Shaka Zulu - Σάκα Ζούλου

Shaka Zulu - Σάκα Ζούλου

Ο Σάκα Ζούλου, ο πιο χαρισματικός ηγέτης της φυλής των Ζουλού, φεύγει από τη ζωή σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 1828. 

Ήταν εκείνος θα κατέστησε έθνος τη φυλή των Ζουλού στο νότο της αφρικανικής ηπείρου, καταφέρνοντας να ενώσει πλήθος γειτονικών φυλών και να δημιουργήσει το βασίλειο των Ζουλού, καλύπτοντας γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Νότιας Αφρικής.
Νόθος γιος του αρχηγού των Ζουλού, Σενζανγκακόνα, μετά τον τερματισμό του γάμου των γονιών του, επέστρεψε με τη μητέρα του στη φυλή της Ελανγκένι. Εκεί, όμως, δεν γίνονται δεκτοί λόγω του γεγονότος ότι το παιδί είχε γεννηθεί εκτός γάμου. Στη φυλή Μθεδουα, με ηγέτη τον Ντινγκισγουάγιο, όπου βρίσκουν τελικά καταφύγιο, ο Σάκα εκπαιδεύεται επί 6 χρόνια για να γίνει στρατιώτης. Όταν φτάνει στην ηλικία των 23 ετών, ο Ντινγκισγουάγιο αντιλαμβάνεται τις φιλοδοξίες και δυνατότητες του νεαρού, παραχωρώντας του μια ηγετική θέση στο στρατό της φυλής. Ο Σάκα απαιτούσε εξαιρετικά αυστηρή πειθαρχία και τελειότητα από τους στρατιώτες του, τιμωρώντας σε θάνατο οποιονδήποτε τολμούσε να παραβιάσει τους νόμους του.
Χάρη στον Σάκα εξελίχθηκαν και τα όπλα των Ζουλού, ενώ ο ίδιος ανάγκαζε τους στρατιώτες του να εκπαιδεύονται και να πολεμούν ξυπόλυτοι προκειμένου να γίνουν πιο σκληροί. Κόντυνε το δόρυ των πολεμιστών και έκανε την ασπίδα τους πιο βαριά, υποστηρίζοντας πως το να ρίχνεις το δόρυ από μακριά αποτελούσε δειλία. Προτιμούσε οι πολεμιστές να τρέχουν προς τον εχθρό και να τον μαχαιρώνουν, ενώ αν κάποιος στρατιώτης επέστρεφε από τη μάχη και τον είχαν μαχαιρώσει στην
Συνέχεια...
Ημέρα των Χόμπιτ

Ημέρα των Χόμπιτ

 (Hobbit Day) 

Η Ημέρα των Χόμπιτ γιορτάζεται με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Εταιρείας Τόλκιν κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τα λογοτεχνικά γενέθλια δύο ηρώων του Άγγλου συγγραφέα Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, του Μπίλμπο Μπάγκινς (Χόμπιτ) και του Φρόντο Μπάγκινς (Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών).
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αναγνώσεις αποσπασμάτων από τα έργα Χόμπιτ και Άρχοντας των Δακτυλιδιών και ξέφρενα πάρτι των θαυμαστών, τα οποία θυμίζουν ανάλογες γιορτές που βρίσκουμε στα έργα του Τόλκιν.
Συνέχεια...
Άγιοι 26 Οσιομάρτυρες Ζωγραφίτες

Άγιοι 26 Οσιομάρτυρες Ζωγραφίτες

Άγιοι που εορτάζουν: Άγιος Θωμάς Ηγούμενος, Άγιος Βαρσανουφιος , Άγιος Κύριλλος , Άγιος Μιχαιος , Άγιος Σίμων , Άγιος Ιλαρίων , Άγιος Ιάκωβος , Άγιος Ιώβ , Άγιος Κυπριανού , Άγιος Σάββας , Άγιος Μαρτινιανός , Άγιος Κοσμάς , Άγιος Σέργιος , Άγιος Μηνάς , Άγιος Ιωάσαφ , Άγιος Ιωαννίκιος , Άγιος Παύλος , Άγιος Αντώνιος , Άγιος Ευθύμιος , Άγιος Δομετιος , Άγιος Παρθένιος , Άγιοι Τέσσερις Άγνωστοι Μοναχοί

Ως πυρίκαυστοι θυσίαι τω Kυρίω,
Oι εικοσιέξ ωράθησαν εικότως.
Βιογραφία
Οι Άγιοι αυτοί, σύμφωνα με τη διήγηση, από τον πύργο του μοναστηρίου, όπου ήταν κλεισμένοι, ήλεγχαν τους αιρετικούς του παπικού βασιλιά Μιχαήλ Παλαιολόγου και του επίσης παπικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βέκκου (1275 - 1282 μ.Χ.). Τότε με εντολή του βασιλιά, στις 10 Οκτωβρίου, έβαλαν φωτιά στο μοναστήρι και έτσι τους έκαψαν όλους ζωντανούς.

Τα ονόματα τους είναι: Θωμάς ηγούμενος, Βαρσανούφιος, Κύριλλος, Μιχαίος (ή Μιχαίας), Σίμων, Ιλαρίων, Ιάκωβος, έτερος Ιάκωβος, Ιώβ, Κυπριανός, Σάββας, Μαρτινιανός, Κοσμάς, Σέργιος, Μηνάς, Ιωάσαφ, Ιωαννίκιος, Παύλος, Αντώνιος, Ευθύμιος, Δομέτιος, Παρθένιος και τέσσερα ακόμα άτομα που τα ονόματα τους είναι άγνωστα.

Η μνήμη τους επαναλαμβάνετε και στις 10 Οκτωβρίου.
Συνέχεια...
Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Ιερά Λείψανα: Μέρος της Κάρας του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Ιερές Μονές Σταυρονικήτα Αγίου Όρους και Παναγίας Σουμελά Βερμίου.
Φωκᾶ, τὸ λουτρὸν σμήγματος παντὸς δέχου.
Λουτρὸν γὰρ ἦν ἀγῶνος, οὐ καθαρσίου.
Εἰκάδι δευτερίῃ λουτρὸν πέφνεν ἔνδοθι Φωκᾶν.
Βιογραφία
Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνής πίστης τους και τη θερμή ευσέβεια τους. Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,... ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι» (Α' επιστολή Ιωάννου, Β' 10-11). Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98 - 117 μ.Χ.).

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἐκ βρέφους τοῦ Πνεύματος, ὀφθεῖς δοχεῖον λαμπρόν, θαυμάτων ἐπλούτησας, τὴν παρ' αὐτοῦ δωρεάν, Φωκὰ Ἱερώτατε, ὅθεν ἱερουργήσας, τῷ Σωτηρι ὁσίως, ἔπιες ἐν ἀθλήσει, τὸ ποτήριον τούτου, ὦ πρέσβευε δεόμεθα, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
Τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τὴν πλουσιόδωρον χάριν, ὡς πηγὴν θεόβρυτον, ἐν τῇ ψυχῇ κεκτημένος, ἔσβεσας, πόνων ἱδρῶσι πλάνης τὴν φλόγα, βρύεις δὲ, θαυμάτων ῥεῖθρα τοῖς ἐκβοῶσι· χαίροις κλέος Ἱερέων, καὶ τῶν Μαρτύρων Φωκᾶ μακάριε.

Μεγαλυνάριον
Τοῦ Εὐαγγελίου μυσταγωγός, ἱερῶν θαυμάτων, θεοδόξαστος αὐτουργός, Ἐκκλησίας στῦλος, Φωκᾶ Ἱερομάρτυς, ἐδείχθης διασώζων, τοὺς προσιόντας σοι.
Συνέχεια...
Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

Η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου καθιερώθηκε το 2005, με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου για να τιμηθεί η συμβολή του εμπορίου στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία.
Συνέχεια...
Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

European-Day-Without-Car

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτο-ξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000.
Στον εορτασμό συμμετέχουν 1500 πόλεις της Ευρώπης και 4 του Καναδά.
Κάθε χρόνο, στις 22 Σεπτεμβρίου οι αρχές πολλών πόλεων κλείνουν το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.
Στη χώρα μας, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, την πρωτιά σε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα κρατά η Θεσσαλονίκη, δεύτερη είναι η Αθήνα και ακολουθούν Λάρισα και Πάτρα.
Σχετικές μελέτες του τμήματος Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών έδειξαν ότι αν τα μέσα επίπεδα των μικροσωματιδίων στην Αθήνα ήταν κάτω από 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντί των 52,12 που είναι τώρα, θα είχαμε 5.066 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο. Επιπλέον, μια τέτοια μείωση θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά ένα χρόνο για κάθε κάτοικο της Αθήνας.
Συνέχεια...
Η χρησιμοποίηση δύο ή περισσότερων γλωσσών καθυστερεί το Alzheimer

Η χρησιμοποίηση δύο ή περισσότερων γλωσσών καθυστερεί το Alzheimer

Οι άνθρωποι που από τα παιδικά τους χρόνια μιλάνε τακτικά δύο ή περισσότερες γλώσσες, εμφανίζουν με σημαντική καθυστέρηση, μέχρι και πέντε ετών, τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, υπό τον νευροεπιστήμονα Φέργκους Κρεκ του Ινστιτούτου Ερευνών Ρότμαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology", εξέτασε τις περιπτώσεις 210 ασθενών που  είχαν διάγνωση για πιθανό Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες επί πολλά χρόνια (ήσαν περίπου οι μισοί), εμφάνισαν καθυστέρηση στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου για μια πενταετία κατά μέσο όρο, σε σχέση με τους άλλους μισούς που μιλούσαν μόνο μια γλώσσα.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι πολύγλωσσοι δεν προστατεύονται πλήρως από το Αλτσχάιμερ ή από την άνοια, αλλά πάντως φαίνεται να καθυστερούν την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων.
Οι εγκέφαλοι των δίγλωσσων ή πολύγλωσσων ανθρώπων δείχνουν επίσης ζημιά από τη νόσο, όμως διαθέτουν μια ικανότητα αναπλήρωσης των βλαβών των εγκεφαλικών κυττάρων τους (νευρώνων), με αποτέλεσμα να "φρενάρουν" για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα συμπτώματα, όπως η απώλεια μνήμης, η νοητική σύγχυση, η δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και σχεδιασμού κ.α.
Συνέχεια...
ΤΕΣΤ: Επαγγελματικό τεστ προσωπικότητας

ΤΕΣΤ: Επαγγελματικό τεστ προσωπικότητας

Διάλεξε το μάτι που σε προσεγγίζει και δες τι αποκαλύπτει για εσένα!
Το υποσυνείδητο είναι ένα πολύ σκοτεινό μέρος και χρειάζεται χρόνια ψυχανάλυσης για να κατανοηθεί. Μπορεί να αποκαλύψει τους μεγαλύτερους φόβους, σκοτεινές επιθυμίες και καταπιεσμένα συναισθήματα.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε ούτε τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας.
Γι’αυτό δημιουργήσαμε αυτό το τεστ προσωπικότητας για να καταλάβετε τι είδους άνθρωπος είστε:

1.
Είστε ανοιχτή ψυχή. Είστε ευγενικοί και κατανοητικοί και θα τους καλωσορίσετε όλους στην καρδιά σας. Προτιμάτε να πονέσετε από το να μην νιώθετε καθόλου συναισθήματα. Ωστόσο, προσπαθείτε να αποφεύγετε τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές σας.
Προσπαθείτε να είστε συνέχεια εκεί για ανθρώπους ακόμα και αν δεν είστε καλά ψυχολογικά. Είστε πολύ καλοί στο να βοηθάτε τους άλλους.

2.
Είστε ευσυνείδητοι. Θεωρείτε τον εαυτό σας δίκαιο και σας αρέσει να κάνετε το σωστό. Είναι μία από τις βασικές αρχές στην ζωή σας και προσπαθείτε να την ακολουθείτε.
Κάνετε πολύ καλή πρώτη εντύπωση και έχετε μία τέλεια εικόνα από τον ιδανικό εαυτό σας στο κεφάλι σας και προσπαθείτε να την υποστηρίξετε. Πιστεύετε πως οι πράξεις σας επηρεάζουν τις ζωές των άλλων. Δεν σας αρέσει η μιζέρια και η αδικία.

3.
Είστε παγιδευμένοι στο παρελθόν σας. Έχετε περάσει πολύ άγριο και άσχημο παρελθόν και σας επηρεάζει ακόμα και σήμερα. Νιώθετε πως η ζωή σας είναι ένα άρρωστο ανέκδοτο. Ωστόσο, είστε πολύ δυνατοί και πάντα προσπαθείτε να βρείτε την ειρήνη όπως μπορείτε.
Δεν μοιράζεστε τις σκοτεινές σας σκέψεις με τον κόσμο και έχετε μάθει να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες μόνοι σας. Είστε πολύ καλοί κριτές χαρακτήρων και ξέρετε να μαζεύετε τα κομμάτια σας όταν πέφτουν.

4.
Σας αρέσει η φιλοσοφία και να παρατηρείτε και να αναλύετε πράγματα. Θέλετε πολύ να καταλάβετε τον κόσμο γύρω σας. Σκέφτεστε πάρα πολύ και αναλύετε σε βάθος. Έτσι, μπορείτε να καταλαβαίνετε τα βαθύτερα νοήματα.
Χάνεστε εύκολα στις σκέψεις σας και αυτό σας κάνει να μπερδεύεστε. Δεν μπορείτε πάντα να ξεχωρίσετε τι είναι σωστό και λάθος. Ωστόσο, έχετε πολύ αυτοπεποίθηση και βλέπετε την ζωή σαν ένα πολύπλοκο παζλ.

5.
Είστε μυστηριώδεις και δεν έχετε καταλάβει ούτε οι ίδιοι τους εαυτούς σας. Το μόνο που ξέρετε σίγουρα είναι πως δεν σας αρέσουν οι ταμπέλες. Σπάνια θα μιλήσετε σε άλλους για σας γιατί δεν αρέσει ο τρόπος που θα προσπαθήσουν να σας φορτώσουν μία ταμπέλα.
Είστε θεατές, σας αρέσει να βλέπετε αντιδράσεις, να παρατηρείτε και να ακούτε τους άλλους πριν μοιραστείτε την άποψή σας. Θα πείτε κάτι μόνο όταν είστε απόλυτα σίγουροι.

6.
Είστε ευαίσθητοι και ευγενικοί. Σας αρέσει πολύ να παρατηρείτε τα πράγματα. Νιώθετε ριζωμένοι στον κόσμο και μπορείτε να προβλέψετε τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Κλαίτε εύκολα γιατί τα συναισθήματά σας συνήθως είναι πολύ δυνατά.
Δεν φοβάστε να δείξετε τις αδυναμίες σας γιατί νιώθετε πως δεν έχετε κάτι να χάσετε. Καταλαβαίνετε καλά τις καταστάσεις και συχνά είστε ο πρώτος που βλέπει τι έρχεται.

7.
Είστε φλογεροί, γεμάτοι ενέργεια και πάθος. Έχετε πολύ επιρροή και δύναμη και οι άνθρωποι συνήθως σας θαυμάζουν. Αγαπάτε με όλη σας την καρδιά και μισείτε με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχει γκρι για σας.
Κατά βάθος είστε πολύ αγχωτικοί αν και δεν σας αρέσει να δείχνετε αυτήν σας την πλευρά.

8.
Είστε εκκεντρικοί. Έχετε παράξενα ενδιαφέρονται και χόμπι. Μία λέξη που σας περιγράφει τέλεια είναι «μοναδικός.» Πολλοί σας θεωρούσαν παράξενο αλλά ποτέ δεν σας πείραζε. Δεν ακολουθείτε τους κανόνες και δεν σέβεστε το status quo.
Κάνετε τα πάντα με τον δικό σας τρόπο γιατί εμπιστεύεστε πολύ το ένστικτό σας. Δεν κρύβετε τίποτα γιατί νιώθετε πως δεν έχετε κάτι να κρύψετε και αγνοείτε όσους σας κρίνουν. Προσπαθείτε να δείχνετε το καλό παράδειγμα και να βοηθάτε τους άλλους να κυνηγάνε τα όνειρά τους. Σας αρέσει να κάνετε επανάσταση.

9.
Είστε γεμάτοι ενέργεια, έξω καρδιά και συναισθηματικά ανοιχτοί. Είστε ο κλασσικός τύπος ηγέτη. Χαρισματικοί, γεμάτοι πάθος και με πολύ καλή συμπεριφορά. Είστε πάντα εκεί για όσους σας χρειάζονται, ξέρετε τι θέλετε και πάντα είστε διαθέσιμοι χωρίς δεύτερη σκέψη.
Μιλάτε συχνά για τα συναισθήματά σας γιατί νομίζετε πως αλλιώς θα πληγωθείτε περισσότερο. Προσπαθείτε να δείτε το καλό στους ανθρώπους.
Συνέχεια...