Γλυκό Κάστανο - Sweet Chestnut

Γίνονται πάρα πολύ εύκολα. Ο μόνος λόγος που μπορεί να αποτρέψει κάποιον να τα φτιάξει είναι το καθάρισμά τους, που είναι αρκετά μπελαλίδικο και χρονοβόρο.
Πώς φτιάχνουμε το Γλυκό Κάστανο
το πρώτο βήμα είναι να χαράξουμε και να βράσουμε τα κάστανα. Τα βράζουμε μόνο για δεκαπέντε λεπτά, ώστε να μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε.
Σε αυτό το στάδιο το κάστανο είναι ακόμη σκληρό γιατί θα βράσουν ξανά στη διαδικασία παρασκευής του γλυκού.
Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να φτιάξουμε το γλυκό.
Θα τα βράσουμε μέσα σε σιρόπι φτιαγμένο είτε με ζάχαρη ή μέλι.

Ποιά είναι η αναλογία Κάστανου, ζάχαρης και νερού;
Για ένα κιλό κάστανα καθαρισμένα, θα χρειαστείτε ένα κιλό ζάχαρη και 700 ml νερό ή 500 γραμμάρια ζάχαρη – 500 γραμμάρια μέλι και 700 ml νερό ή χυμό από φρούτο.

Πώς θα φτιάξουμε το σιρόπι
Τα κάστανα για να διατηρηθούν θέλουν σιρόπι που γίνεται με μόνο ζάχαρη και νερό ή με ζάχαρη, μέλι και νερό.
Μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό σιρόπι με ζάχαρη στο οποίο θα βάλετε κάποια μπαχαρικά για να το αρωματίσετε. Τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά είναι η κανέλα κα το γαρύφαλλο. Ωστόσο μπορείτε επίσης να το αρωματίσετε με λοβό βανίλιας ή απλή βανίλια, με αρμπαρόριζα ή φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι.
Αντί να βάλετε μόνο νερό, μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε μέρος του νερού με χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού.
Πώς θα φτιάξουμε το γλυκό
Βράζουμε και καθαρίζουμε τα κάστανα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.  Βάζουμε τη ζάχαρη (μέλι), νερό και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα.
Αφού αρχίσει να βράζει το σιρόπι, συνεχίζουμε το βράσιμο για πέντε λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά.  
Εάν θα βάλουμε το μέλι, θα δείτε ότι θα αρχίσε να αφρίζει.  Εάν θέλετε μπορείτε να το ξαφρίσετε με μια τρυπητή κουτάλα αλλά να μη σας ανησυχεί αυτό γιατί ο αφρός θα διαλυθεί σιγά-σιγά, από μόνος του.  
Βάζουμε τα κάστανα μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα όλο το βράδυ. 
Την επόμενη μέρα αφού αρχίσουν να  βράζουν, τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή για ακόμη δύο μέρες.   
Εάν το σιρόπι είναι αρκετά αραιό, βγάζουμε τα κάστανα σε ένα σουρωτήρι και βάζουμε όσο σιρόπι στάξει ξανά μέσα στην κατσαρόλα. 
Το βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.  Όταν δέσει, ξαναβάζουμε τα κάστανα μέσα και σβήνουμε τη φωτιά. 
Το αφήνουμε να κρυώσει και πετάμε το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και τη φλούδα λεμονιού. 
Τα ξαναβράζουμε μια τελευταία φορά για 1 λεπτό και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Τα αποθηκεύουμε σε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα.

 Σημείωση:  Μερικά κάστανα σίγουρα θα σπάσουν κατά το βράσιμο.  Δεν τα πετάμε, αλλά μπορούμε είτε να τα φάμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλες συνταγές.

Πόσο καιρό διατηρείται το γλυκό κάστανο;
Όπως όλα τα γλυκά του κουταλιού, εάν το σιρόπι δέσει σωστά, τα φρούτα, οι φλούδες φρούτων, οι ξηροί καρποιί τα λουλούδια ή τα λαχανικά μπορούν να διατηρηθούν για μήνες, ακόμη κα χρόνια χωρίς να χρειάζονται ψυγείο.
Εάν κάτι πάει στραβά και σας πιάσει μούχλα από πάνω, μην σας τρομάξει και το πετάξετε, γιατί και αυτό διορθώνεται.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Γλυκό Κάστανο;
Το Γλυκό Κάστανο από μόνο του είναι ένα υπέροχο γλυκό και το σερβίρουμε με τον κλασσικό τρόπο, με λίγο σιρόπι από πάνω και ένα ποτήρι κρύο νερό.
Μπορούμε όμως να το χρησιμοποιήσουμε και μέσα ή πάνω σε άλλα γλυκά. Σκεφτείτε το πάνω από παγωτό με λίγο από το σιρόπι του ή πάνω από πανακότα ή για να διακοσμήσουμε άλλα γλυκά, ειδικά γλυκά με σοκολάτα.

Related Posts