Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ επανήλθε

“Καθαρός Δακτύλιος”. Ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου και βασίζεται σε πρώτη φάση σε διαχωρισμό μονών και ζυγών, αλλά με μια θεμελιώδη διαφορά. Μπαίνει τέλος στις χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα τα παραθυράκια. 
Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα που εξαιρούνται από τον Δακτύλιο». 
 Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τα μόνα οχήματα που θα μπορούν να εξαιρεθούν θα είναι τα ηλεκτρικά. 
Εντός του Δακτυλίου της Αθήνας θα κυκλοφορούν ελεύθερα:
τα ηλεκτρικά οχήματα,
τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου οχήματα,
τα υβριδικά οχήματα και
τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120 gr CO2.

Πώς λειτουργεί ο δακτύλιος
Όπως είναι γνωστό, από Δευτέρα έως Πέμπτη (07:00-20:00) και Παρασκευή (07:00-15:00) επιτρέπεται μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους.
Επίσης, το ποια οχήματα κυκλοφορούν, ορίζεται από το τελευταίο νούμερο που έχουν στην πινακίδα τους.
  • Κατά τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
  • Κατά τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).
Επισημαίνεται πως οι λεωφόροι και οδοί για τις οποίες ισχύει συνήθως ο δακτύλιος είναι οι ακόλουθες:
Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.
Φυσικά, το μέτρο δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα αυτοκίνητα που εξαιρούνται από τον δακτύλιο
Ωστόσο, υπάρχουν οχήματα που εξαιρούνται από το μέτρο του δακτυλίου και κυκλοφορούν ελεύθερα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Αυτά είναι τα εξής:
  • Τα «πράσινα» οχήματα.
  • Τα οχήματα Κρατικών Υπηρεσιών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.
  • Τα οχήματα ιατρών, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
  • Τα οχήματα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα, όπως και αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Τα αναπηρικά αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Τα επιβατηγά οχήματα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
  • Τα οχήματα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς).
  • Τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου, για χρονικό διάστημα μιας ώρας πριν από την έναρξη της εργασίας τους μόνο για την έξοδό τους από την περιοχή του δακτυλίου και για χρονικό διάστημα δύο ωρών από τη λήξη του ωραρίου τους για την επιστροφή τους στον τόπο κατοικίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια