Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Edita Gruberová: σλοβάκα υψίφωνος 1946-2021

23 Δεκεμβρίου 1946, Rača, Μπρατισλάβα, Σλοβακία - 18 Οκτωβρίου 2021, Ζυρίχη, Ελβετία.
Έγινε σήμερα γνωστό από τον καλλιτεχνικό πράκτορά της ότι η Σλοβάκα υψίφωνος Εντίτα Γκρουμπέροβα απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μισό αιώνα καριέρας στις σκηνές ολόκληρου του κόσμου, όπου η τεχνική της και η δύναμη της φωνής της την έκαναν σημείο αναφοράς.
«Με λύπη οφείλουμε να σας ανακοινώσουμε ότι η σοπράνο Εντίτα Γκρουμπέροβα απεβίωσε στη Ζυρίχη, σε ηλικία 74 ετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρακτορείου του Μονάχου «Hillbert Artists management».
Η σοπράνο, η οποία ήταν κάτοικος Ελβετίας, απεβίωσε, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Γνωστή ως η «βασίλισσα της κολορατούρας», για το μέταλλο και την ευκινησία της φωνής της, αυτή η ακούραστη εργάτρια της όπερας έκανε εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και έδωσε εκατοντάδες παραστάσεις στις Όπερες της Βαυαρίας, της Βιέννης, της Ζυρίχης ή της Βαρκελώνης.
Γεννημένη στην Μπρατισλάβα, η Εντίτα Γκουμπέροβα εκπαιδεύτηκε σε χορωδίες και στο ωδείο της σλοβακικής πόλης, προτού φθάσει στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου άρχισε αληθινά η καριέρα της το 1970.
Έκανε εκεί το ντεμπούτο της με τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, ερμηνεύοντας τη Βασίλισσα της Νύχτας, η οποία θα γίνει ένας από τους ρόλους-φετίχ της και θα τον ερμηνεύσει σχεδόν 70 φορές στη σκηνή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, της Staatsoper. Η τελευταία τής απέτισε ηχηρό φόρο τιμής. «Η Εντίτα Γκρουμπέροβα δεν ήταν μόνο ένας θρύλος, αλλά άφησε το αποτύπωμά της σε αυτήν την όπερα με τις ερμηνείες της σε περισσότερες από 700 παραστάσεις», ήταν η ανακοίνωση του Μπόγκνταν Ρότσιτς, διευθυντή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.
«Η τόσο εγκωμιασμένη φωνητική τελειότητά της ουδέποτε υπήρξε αυτοσκοπός, αλλά ήταν πάντα στην υπηρεσία τής χωρίς συμβιβασμούς αφιέρωσής της στη μουσική και στην καλύτερη δυνατή ερμηνεία», υπογράμμισε.
Η σοπράνο θριάμβευσε ιδιαίτερα στους ρόλους της Ζερμπινέτα (Αριάδνη στη Νάξο, του Στράους), της Ροζίνα (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, του Ροσίνι) ή της Λουτσία (Λουτσία ντι Λαμερμούρ, του Ντονιτσέτι), κάνοντας τις ερμηνείες της «σημεία αναφοράς για τις μελλοντικές γενιές» και «στιγμές-φάρους της ανθρώπινης έκφρασης», σύμφωνα με τη «Staatsoper».
«Αυτή η μαχητική ντίβα, η οποία συχνά δεν διευκόλυνε το έργο των καλλιτεχνικών διευθυντών, έδινε πάντα μάχη ώστε η μουσική και τα συναισθήματα να βρίσκονται στο προσκήνιο», υπογράμμισε, αποτίνοντάς της φόρο τιμής, η υπεύθυνη της πόλης της Βιέννης για τον πολιτισμό, Βερόνικα Κάουπ-Χάσλερ.
Η Εντίτα Γκρουμπέροβα είχε αποχαιρετίσει την Όπερα της Βιέννης με μια εορταστική συναυλία τον Ιούνιο 2018, προτού αποσυρθεί από τη λυρική σκηνή στα τέλη του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια