Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

vegan Wellington



γεμιστό ρολό με λαχανικά, φακές και ξηρούς καρπούς

Συνταγή για υπέροχο, γιορτινό vegan Wellington με άρωμα από δεντρολίβανο! To Wellington (Γουέλινγκτον) είναι Αγγλική συνταγή και λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τον Arthur Wellesley, Δούκα του Wellington. 
Ο Arthur Wellesley πήρε τον τίτλο του Δούκα μετά τη νίκη του κατά του Ναπολέοντα στο Βατερλώ στις 18 Ιουνίου του 1815. Λέγεται ότι το φαγητό αυτό δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της νίκης του. 
Καθώς παραδοσιακά, λόγω της γέμισης, δεν είναι vegan συνταγή, εμείς εδώ δημιουργήσαμε αυτό το vegan Wellington με πολύ πλούσια vegan γέμιση. 
Η γέμιση λοιπόν έχει φακές, βρώμη, μανιτάρια, καρότα, πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδα, αρακά, σέλερι, φουντούκια και σταφίδες. Όλα αυτά δένουν υπέροχα μεταξύ τους με τα μπαχαρικά και μυρωδικά που χρησιμοποιούμε και κυρίως με το κύμινο, το κάρυ και το δεντρολίβανο. 
Είναι ιδανική πρόταση για κύριο πιάτο σε γιορτινά τραπέζια καθώς, όχι μόνο η εμφάνισή του είναι εντυπωσιακή, αλλά έχει υπέροχη, πλούσια υφή, είναι χορταστικό και κυρίως έχει άρωμα από κύμινο και δεντρολίβανο. 
Σερβίρεται ως: Κυρίως, Κυρίως Πιάτα, Κυρίως Πιάτο 
Κουζίνα: Αγγλική, Αγγλική / Βίγκαν (Vegan), Βίγκαν (vegan) 
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά 
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 
Μερίδες: 10 <#> μερίδες 
Θερμίδες: 577kcal 
Συνταγή από: Θοδωρής Τιμπιλής 
Συστατικά
1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
3/4 κούπας καφέ φακές (ωμές) ή 2 βρασμένες
2 μεγάλα καρότα
4 άσπρα μανιτάρια
1 κούπα αρακά
1 κούπα νιφάδες βρώμης
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 σκελίδες σκόρδο
2 κοτσάνια σέλερι (προαιρετικά)
1 κούπα φουντούκια ή καρύδια
½ κούπα μαύρες σταφίδες
½ κούπα ελαιόλαδο 
 Μπαχαρικά και μυρωδικά
1 κ.σ. δεντρολίβανο
1½ κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κάρυ
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα ή γλυκιά
¼ κ.γ. φασκόμηλο (προαιρετικά)
αλάτι και πιπέρι 

Οδηγίες
Βράζουμε τις φακές για 20 λεπτά και τον αρακά για 10. Χοντροκόβουμε τα καρότα, το σκόρδο και το σέλερι. Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Σπάμε σε χοντρά κομμάτια τα φουντούκια.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι, σε χαμηλή θερμοκρασία, το μισό ελαιόλαδο μαζί με τα μπαχαρικά. Αυξάνουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για ακόμη 2 λεπτά, με προσοχή να μην αρπάξει το σκόρδο. 
Μεταφέρουμε τα σοταρισμένα λαχανικά από το τηγάνι σε μούλτι ή μπλέντερ. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα, αλλά να μην γίνει εντελώς πουρές. 
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μούλτι/ μπλέντερ σε μπολ, προσθέτουμε τις φακές, τη βρώμη, τον αρακά, τα φουντούκια και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε το ένα φύλλο, βάζουμε τη μισή γέμιση στη μέση και διπλώνουμε, όπως στις φωτογραφίες (πιο κάτω), για να σχηματίσουμε ένα ρολό. Το ίδιο και για το δεύτερο. Βάζουμε τα ρολά σε ταψί, τα χαράσσουμε από επάνω χιαστί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. 

Σημειώσεις
* Προσέχουμε το φύλλο σφολιάτας να είναι vegan. 
* Δέκα λεπτά πριν γίνουν ελέγχουμε το κάτω μέρος από τα ρολά και αν δεν έχει ψηθεί καλά το φύλλο, κατεβάζουμε το ταψί σε πιο κάτω θέση στο φούρνο.
* Για την επάλλειψη μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε φυτικό γάλα σκέτο ή αναμεμειγμένο με ελαιόλαδο. Προτείνουμε γάλα αμυγδάλου με ελαιόλαδο.
* Μπορούμε στη γέμιση να βάλουμε και από μισό κουταλάκι τζίντζερ ή τριγωνέλλα. Αν έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας, το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!
* Για να εξοικονομήσουμε χρόνο, ξεκινάμε βράζοντας τις φακές και τον αρακά. Παράλληλα πλένουμε, κόβουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά μας. 

Διατροφικά στοιχεία
Θερμίδες: 577kcal| Υδατάνθρακες: 50g| Πρωτεϊνες: 12g| Λίπη: 38g| Κορεσμένα λιπαρά: 7g| Νάτριο: 145mg| Κάλιο: 499mg| Φυτικές ίνες: 10g| Σάκχαρα: 4g| Βιταμίνη Α: 3000IU| Βιταμίνη C: 24mg| Ασβέστιο: 56mg| Σίδηρος: 5mg © allaboutvegans.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια