Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διδακτικά παραμύθια των Χριστουγέν​νων

*  "Ο κατεργάρης των Χριστουγέννων"
Η χαρά δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά.
Τα τελευταία χρόνια, η εορταστική περίοδος έχει χάσει την πραγματική της σημασία και αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για φαγητό και την απόκτηση υλικών αγαθών.
Φέτος, η κατάσταση είναι διαφορετική γιατί πολλοί Έλληνες δε έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψουν χρήματα για την αγορά δώρων.
Για τους μεγαλύτερους αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά για τα παιδιά, που έχουν συνδυάσει την περίοδο αυτή με υλικά αγαθά, φαίνεται ότι η διαφορά με τις περασμένες χρονιές είναι ...αισθητή.
Η ταινία ο "Κατεργάρης των Χριστουγέννων", που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Δρος Σους, μπορεί να μάθει στα παιδιά ότι στις γιορτές το πιο σημαντικό πράγμα δεν είναι τα παιχνίδια ή τα γκάτζετ, αλλά η ανθρώπινη επαφή, η καλοσύνη και η προσφορά προς τον συνάνθρωπο.
Ο "Κατεργάρης" είναι ένα περίεργο πλάσμα που ζει μόνο του μέσα σε μια σπηλιά και ...μισεί τα Χριστούγεννα!
Κάθε χρόνο ακούει τους ανθρώπους της πόλης Χούβιλ, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού όπου είναι το λημέρι του, να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και να υποδέχονται με ιδιαίτερο κέφι τη νέα χρονιά.
Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων είχε μικρή καρδιά και αποφάσισε ότι θέλει να κλέψει όλα τα δώρα και να βυθίσει στη στεναχώρια το  μικρό χωριό.
Παρά το γεγονός ότι επιτυγχάνει το ...στόχο του, παρατηρεί ότι οι κάτοικοι του Χούβιλ γιορτάζουν κανονικά τα Χριστούγεννα, ακόμα και χωρίς υλικά αγαθά.
Η καρδιά του αρχίζει να μεγαλώνει και αποφασίζει να επιστρέψει όλα τα στολίδια και τα δώρα που είχε κλέψει.

*  "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία"
Μοναδικό δίδαγμα αγάπης.
Μία από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες όλων των εποχών γράφτηκε δια χειρός Καρόλου Ντίκενς και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη επτά φορές, με την πρώτη ταινία να κάνει το ντεμπούτο της το 1938!
Εν όψει μιας δύσκολης χρονιάς, τα μηνύματα του γνωστού Βρετανού συγγραφέα μοιάζουν πάντα επίκαιρα, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να αλλάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων.
Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ο πιο πλούσιος και ταυτόχρονα ο πιο...τσιγκούνης άνθρωπος σε ολόκληρο το Λονδίνο.
Ο Σκρουτζ δεν έκανε ποτέ οικογένεια, ξέχασε την πραγματική σημασία των Χριστουγέννων και το μόνο που τον ενδιαφέρει ήταν η επιχείρησή του.
Στο εξαιρετικά επιτυχημένο γραφείο του εργαζόταν ο Μπομπ Κράτσετ, ένας ιδιαίτερα φτωχός οικογενειάρχης, που περίμενε το πέμπτο κατά σειρά  παιδί του.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, τρία φαντάσματα αναλαμβάνουν την ευθύνη να θυμίσουν στον Εμπενίζερ Σκρουτζ πόσο σημαντικές ήταν κάποτε οι γιορτές για αυτόν και ταυτόχρονα να του δείξουν πώς θα καταλήξει σε περίπτωση που δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους ανθρώπους.
Η "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Ντίκενς εξυμνεί την ανθρωπιά και την αγάπη προς το συνάνθρωπο, δύο πολύ σημαντικά μαθήματα που πρέπει να μάθει η e-γενιά.
Με τρόπο....μαγικό, νήπια και μικρά παιδιά μαθαίνουν ότι ακόμα και αν κάποιος από τον κοινωνικό τους περίγυρο κάνει ένα λάθος και μετανιώσει πραγματικά γι αυτό, τότε αξίζει να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

*  Το πολικό Εξπρές"
Ταξίδι στο όνειρο και την ελπίδα.
Η ελπίδα είναι ένα από τα απαραίτητα "όπλα" που πρέπει να έχουν μαζί τους όλοι οι άνθρωποι στο ταξίδι της ζωής. Αυτό είναι το μάθημα που ήθελε να δώσει στους μικρούς αναγνώστες του ο Αμερικανός Κρις Βαν Αλσμπουργκ, όταν το 1985 έγραψε το παιδικό παραμύθι "Πολικό Εξπρές".
Το μαγικό τρένο κατάφερε να διαδώσει το μήνυμα του το 2004, με τη βοήθεια του ηθοποιού Τομ Χανκς.
Στο ταξίδι του με το Πολικό Εξπρές ο μικρός πρωταγωνιστής αναζητάει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη και τα Χριστούγεννα.
Έπειτα από πολλές περιπέτειες ο ήρωας φτάνει στον Βόρειο Πόλο και γνωρίζει τον Άγιο Βασίλη.
Στους κυνικούς καιρούς που ζούμε, ένα παραμύθι  που μαθαίνει στα παιδιά ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να το βάζουν κάτω μπορεί να μοιάζει ουτοπία.
Οι ειδικοί, πάντως, αναφέρουν ότι μόνο όσοι το πιστεύουν και προσπαθούν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Η ταινία κλείνει ακριβώς όπως το βιβλίο του Κρις Βαν Αλσμπουργκ: "Κάποτε οι περισσότεροι φίλοι μου μπορούσαν να ακούσουν το καμπανάκι των Χριστουγέννων.
Τα χρόνια πέρασαν και δεν το άκουγαν πια.
Παρότι γέρασα, εγώ το ακούω ακόμα, όπως και όλοι αυτοί που πιστεύουν στα Χριστούγεννα"...
*  "Ρούντολφ"
Ανοχή στο διαφορετικό.
Τα τελευταία χρόνια, το bullying στα σχολεία έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και ο κοινωνικός ρατσισμός να εμφανίζεται όλο και πιο έντονα.
"Το φαινόμενο αυτό έχει αρχίσει να παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις γιατί οι γονείς δεν μαθαίνουν πλέον στα παιδιά τους ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και πως δεν είναι δυνατόν όλοι να έχουμε τα ίδια ρούχα, τα ίδια κιλά και το ίδιο χρώμα μαλλιών" λέει τον "ΤτΚ" η κ. Μαρία Σινάνη, εκπαιδευτικός.
Η τηλεόραση, αλλά και τα υπόλοιπα ΜΜΕ κατακλύζουν τα παιδιά με εικόνες όμορφων, πλούσιων και επιτυχημένων ανθρώπων.
Όσα παιδιά, λοιπόν, δεν χωράνε σε αυτό το "καλούπι" και διαφέρουν έστω και στο ελάχιστο από το ...πρότυπο αποτελούν αυτόματα στόχο και γίνονται δέκτες βίας.
Ακριβώς όπως και ο....Ρούντολγ το ελαφάκι με την κόκκινη μύτη!
Το μικρό ελάφι, που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας Ρόμπερτ Λ. Μέι το 1939, έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα και έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες και παραμύθια. Όλες, έχουν τον ίδιο στόχο...
Να μάθουν στα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητα.
Το παραμύθι θέλει το ελαφάκι να γίνεται στόχος επειδή είχε πολύ φωτεινή μύτη. Μια χριστουγεννιάτικη νύχτα όμως, ο Άγιος Βασίλης ζήτησε από τον Ρούντολφ να σύρει πρώτος το έλκηθρο, αφού κανένα από τα άλλα ελάφια δεν έβλεπε.

*  "Μόνος στο σπίτι"
Υπέρμαχος της οικογένειας.
Μπορεί τα τελευταία χρόνια το όνομα του Μακόλεϊ Κάλκιν να φιγουράρει στη λίστα των ....κακών παιδιών της σούουμπιζ, η ταινία που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο πάντως συνεχίζει να κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες ιστορίες.
Ο ήρωας της ταινίας "Μόνος στο Σπίτι" μπορεί όχι μόνο να διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά να τους δείξει πόσο σημαντική είναι οικογένεια για τους ανθρώπους.
Ο Κέβιν Μακάλιστες είναι ένας οκτάχρονος ταραχοποιός, που έχει ως στόχο του να κάνει τη ζωή των αδελφών του δύσκολη.
Οι γονείς του ξεχνάνε να τον πάρουν μαζί τους στις οικογενειακές διακοπές και ο μικρός Κέβιν πρέπει όχι μόνο να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά και να υπερασπιστεί το σπίτι του!
Ελένη Βέργου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια