Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Διαλέγοντα​ς τα σωστά παπούτσια

Ο μέσος άνθρωπος της πόλης κάνει περίπου 8.000 - 10.000 βήματα την ημέρα και συνολικά περίπου 150.000 χλμ. το χρόνο που σημαίνει ότι κάνουμε πάνω από 4 φορές το γύρο της γης περπατώντας. Άρα η σωστή επιλογή του υποδήματος που φοράμε καθημερινά πρέπει να είναι προσεκτική και σωστή για σωστό περπάτημα και για αποφυγή δυσάρεστων δυσμορφιών και άλγους στα πόδια μας.
Τα υποδήματα που αναφέρονται σαν "επικίνδυνα" είναι τα ψηλοτάκουνα, οι γόβες, οι μπαλαρίνες, τα σανδάλια και οι σαγιονάρες.

Τα λιγότερα "επικίνδυνα" είναι οι μπότες εργασίας και τα παπούτσια με σκληρή ανατομική σόλα ενώ τα "σωστά" είναι τα αθλητικά και σπορ παπούτσια.

Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες μιας κακής επιλογής υποδήματος, καλό είναι να προσέξουμε ορισμένα πράγματα κατά την αγορά του. Οι γυναίκες βέβαια πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς μία στις έξι γυναίκες πιστεύει ότι τα υποδήματά της εφαρμόζουν καλά στα πόδια της όταν την πιέζουν τα δάκτυλα και πως ένα ποσοστό 80% των γυναικών δε θα άλλαζε τα παπούτσια του ακόμα και αν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας στα κάτω άκρα.

Αυτό έχει σαν συνέπεια τρεις στις τέσσερις γυναίκες να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στα πέλματα μέχρι τα 60ο έτος της ηλικίας τους. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω πρέπει να μάθουμε να διαλέγουμε το σωστό ζευγάρι σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

* Προτιμήστε υποδήματα από μαλακό δέρμα, τα οποία δεν πιέζουν τα δάκτυλα και δεν δημιουργούν ενοχλήσεις.

* Επιλέξτε τα κατάλληλα υποδήματα για κάθε ώρα και χρήση. Για την καθημερινή σας εργασία και βόλτα, επιλέξτε ένα παπούτσι με μέτριο τακούνι (3 έως 4 cm) και κατά προτίμηση τετράγωνο, ενώ για τις βραδινές σας βόλτες μπορείτε να φοράτε ένα πιο ψηλό (για να αναδεικνύει τη θηλυκότητα κάθε γυναίκας), αλλά και εδώ θα πρέπει να αποφεύγετε τα πολύ ψηλή και με λεπτό τακούνι, που δεν στηρίζει επαρκώς το σώμα.

Οι ειδικοί πάτοι μπορούν να βοηθήσουν στα ψηλοτάκουνα παπούτσια για να εμποδίζουν την ολίσθηση του πέλματος και ανακουφίζουν τα πέλματα.

* Αγοράστε το σωστό νούμερο στα καινούργια σας παπούτσια. Καλό είναι η αγορά τους να γίνεται τις απογευματινές - βραδινές ώρες γιατί το πόδι είναι περισσότερο πρησμένο και ευαίσθητο.

Οπότε μια πρωινή αγορά τους που το πόδι είναι ξεκούραστο μπορεί να είναι και λανθασμένη αφού μπορεί το απόγευμα να στενέψει λόγω του πρηξίματος.

* Τα αθλητικά παπούτσια καθώς και οι μπότες θα πρέπει να αγοράζονται μισό νούμερο μεγαλύτερο από ότι το συνηθισμένο ώστε να μπορούν να φορεθούν με χοντρές κάλτσες και να μην πιέζουν τα δάκτυλα.

* Είναι απαραίτητο να δοκιμάζουμε και τα δύο παπούτσια πριν τα αγοράσουμε και για να σιγουρευτούμε ότι η μύτη δεν πιέζει τα δάκτυλα καλό είναι να προσπαθήσουμε όταν τα δοκιμάζουμε να κουνήσουμε τα δάκτυλά μας.

* Για τις γυναίκες που θέλουν να είναι μέσα στη μόδα και υπάρχει δίλημμα για τα μυτερά ή στρογγυλά παπούτσια προτιμότερο είναι να επιλέξουμε τα δεύτερα, γιατί τα μυτερά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα δάκτυλα (κότσι).

* Υπάρχουν ορισμένες παθήσεις π.χ. οσφυαλγία - ισχιαλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, φλεβίτης, οι οποίες προκαλούν δυσμορφίες στα δάκτυλα και στα κάτω άκρα. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίζουν τα πόδια τους με ειδικά υποδήματα (ορθοπεδικά) που θα βρουν σε ειδικά καταστήματα.

Τα άτομα που εργάζονται αρκετές ώρες όρθιοι θα πρέπει να φορούν ανατομικά παπούτσια με ειδικούς πάτους που απορροφούν τους κραδασμούς και ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος.

* Οι αθλητές επίσης θα πρέπει να επιλέγουν το σωστό υπόδημα ανάλογα με το άθλημά τους καθώς και να χρησιμοποιούν ειδικούς πάτους όταν υπάρχουν προβλήματα μυοσκελετικά τα οποία εμποδίζουν την άθλησή τους.

Μπορεί η αγορά ενός παπουτσιού να φαίνεται κάτι απλό και συνηθισμένο, η κακή επιλογή όμως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που να μας συνοδεύουν σ όλη μας τη ζωή. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω μπορούμε να προλάβουμε πολλές μελλοντικές ενοχλήσεις στα πέλματά μας, τα οποία στηρίζουν ουσιαστικά όλο μας το σώμα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια