Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

H Αστροψυχολογία στον 21ο αιώνα

Ένα Αστροψυχολογικό μανιφέστο
Η Αστροψυχολογία είναι η προσπάθεια ανάλυσης της ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου με βάση την αστρολογική γνώση η οποία δεν γίνεται αυθαίρετα αλλά σεβόμενη τον άνθρωπο και βέβαια πάντα έχοντας στο μυαλό της τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης.
Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε περισσότερο «θετικές» παρά θεωρητικές τακτικές στον όρο αστροψυχολογία που έχει συνδεθεί σε ένα βαθμό με πιο μεταφυσικές και αστήρικτες μορφές θεώρησης του ανθρώπου.

Η Ανάγκη μίας Ψυχο – Ηθικής κι ενός κώδικα δεοντολογίας
Θεωρώ ότι οι αστρο – ψυχολόγοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε ένα νέο παράδειγμα για τον 21ο αιώνα, ένα παράδειγμα μίας επαναστατικής αντίληψης για τον άνθρωπο και την φύση γύρω του. Ο Αστρο – ψυχολόγος πέρα από τα γνωστά, ότι δεν θα πρέπει δηλαδή να είναι ένας μάντης όπου θα προβλέπει μόνο, πρέπει να είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας του μοντέρνου ανθρώπου με τον κόσμο που τον περιβάλλει και τον κόσμο που ο ίδιος περιβάλλει μέσα του. Έτσι ο Αστρό – ψυχολόγος θα πρέπει να σημάνει μία σημαντική αλλαγή για τον άνθρωπο και την πορεία του από εδώ και στο εξής, να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα εξέλιξης και πνευματικής – επιστημονικής εξέλιξης για τον άνθρωπο. Κυρίως θα πρέπει να έχει μία ψυχό – ηθική μακριά από την φιλοσοφία του καπιταλισμού και του κέρδους κατανοώντας ότι όλα αυτά είναι προσωρινές μορφές μίας κοινωνίας, μιας ανθρωπότητας… που αλλάζει και δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με περιττές και μη σταθερές καταστάσεις. Ιδιαίτερα σε μία κοινωνία με ολοένα και αυξανόμενους κινδύνους ο αστρό – ψυχολόγος καλείται να δώσει ένα παράδειγμα συμπεριφοράς, ηθικής και ανθρώπινης συμπόνιας όπου θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη του ουμανιστικού πνεύματος.
Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένας κώδικας δεοντολογίας που να προστατεύει ταυτόχρονα και τον αστροψυχολόγο αλλά κυρίως τον άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με τον αστρολόγο. Εξάλλου ήδη γνωρίζουμε πολλά «εγκλήματα» που μπορούν να γίνουν σε μία συνεδρία. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας κώδικας δεοντολογίας αλλά κυρίως και μία είσοδος επιστημονικών μεθόδων έρευνας στην αστρολογία.

Οι Αστρό – Ψυχολόγοι ως βοηθοί μιας νέας εποχής
Γνωρίζοντας την επιστημονική ψυχολογία αλλά και την εις βάθος αστρολογία ο αστροψυχολόγος καλείται να δώσει σημαντικές λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα που μας αφορούν και να αντιληφθεί τους πολλαπλούς παράγοντες που μπορεί να μας επηρεάζουν αυτή τη περίοδο. Ο Αστρο – ψυχολόγος μπορεί να δώσει μία πιο καθαρή αίσθηση συνδεσιμότητας με το κοινωνικό περιβάλλον αλλά και τον κόσμο καθώς και να καθορίσει πιο εύκολα τις δυνατότητες του ατόμου ώστε να το βοηθήσει να ξεφύγει από τη μοίρα του που δεν είναι άλλη από τη συνέργεια των βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος στον 21ο αιώνα να καταλάβει ότι έχει ελεύθερη βούληση και πως δεν είναι μόνο δούλος μιας μοίρας.

Οι Βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες
Οι βιολογικοί παράγοντες είναι όλοι αυτοί που μας επηρεάζουν μέσω του DNA μας και μεταδίδονται από γενιές σε γενιές. Σε παλιότερα άρθρα μου έχουμε μιλήσει για την κληρονομική αστρολογία και πώς μέσα από αυτήν μπορούμε να δούμε ολόκληρα θέματα να ξεδιπλώνονται στις οικογένειες. Μέσα από τους βιολογικούς παράγοντες μπορούμε να δούμε ασθένειες, ψυχολογικά χαρακτηριστικά, χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας μέχρι και 35%, τάσεις, ταλέντα και άλλες προδιαθέσεις.
Οι Περιβαλλοντικοί παράγοντες σε πολύ μεγάλο βαθμό καθορίζουν την ταυτότητα μας και τις διάφορες πεποιθήσεις μας. Για παράδειγμα ακόμη και αν 2 εντελώς ίδια άτομα γεννήθηκαν κάτω από την ίδια ημερομηνία, ώρα και πόλη γέννησης δεν θα είναι τα ίδια γιατί το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν δεν είναι το ίδιο. Για παράδειγμα ένα παιδί με ακριβώς τα ίδια στοιχεία μπορεί να μεγαλώσει με μία μητέρα Καρκίνο και πατέρα Σκορπιό και ένα άλλο παιδί με ακριβώς τα ίδια στοιχεία να μεγαλώσει με ένα πατέρα Κριό και μία μάνα Τοξότη. Αν το παιδί τώρα είναι Δίδυμος καταλαβαίνετε ότι η διαφορά επιρροής από το οικογενειακό περιβάλλον είναι τεράστια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εις βάθος ανάλυση να μπορούμε αν γίνεται να έχουμε και τις ημερομηνίες των γονέων ή ακόμη περισσότερων προσώπων.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα μας (δες στο άρθρο μου Η Κοινωνική δόμηση της αστρολογίας) και τις διάφορες πεποιθήσεις μας. Εκτός από την οικογένεια ένας χάρτης θα μεταμορφωθεί σε σχέση με την γειτονιά, οικονομικό στάτους, πόλη, εκπαίδευση και χώρα που μεγαλώσαμε. Για παράδειγμα ένα έντονα Ουράνιο άτομο θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένο στην Ολλανδία από ότι στο Ιράν αν και στις δύο χώρες θα έχει μία μορφή ιδιαιτερότητας. Όλα τα παραπάνω φιλτράρουν τα “πιστεύω” μας και τις εμπειρίες μας. Ακόμη και οι φίλοι μας που συναντάμε πολλά χρόνια μπορούν να επηρεάζουν την προσωπικότητα μας.
Οι Βιολογικοί μας παράγοντες αναγνωρίζονται μέσα από τις ζωδιακές θέσεις μας σε ένα χάρτη. Μεσοδιαστήματα, όψεις, και λοιπές τεχνικές με βάση μόνο τα ζώδια και όχι τους οίκους, μας βοηθούν να καταλάβουμε τι κουβαλάμε βιολογικά ως όντα στο χάρτη μας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα τα μεσοδιαστήματα καθότι μας προσφέρουν μία ολόκληρη δυναμική ανάλυση και πολύ μεγαλύτερη ποικιλομορφία από ότι μόνο οι όψεις, ενώ οι ζωδιακές θέσεις παίζουν μεγάλο ρόλο ως προς το μήκος για να δούμε αν ένα άτομο έχει πχ ταλέντα από το βιολογικό περιβάλλον (πλανήτες από την 8η μέχρι την 14η μοίρα, κρίσιμες μοίρες, κλείδες και λοιπά)

Περιληπτικά κοιτάζοντας τι μπορούμε να δούμε στα ζώδια από βιολογικό και εξελικτικό πλαίσιο:
Κριός – Ζυγός: Βιολογική δυνατότητα επικοινωνίας με τους άλλους
Ταύρος – Σκορπιός: Δυνάμεις διατήρησης οργανισμού και ένστικτο επιβίωσης
Δίδυμοι – Τοξότης: Νευρικό σύστημα και ανώτερες εγκεφαλικές λειτουργίες
Καρκίνος – Αιγόκερως: Δυνατότητα λειτουργίας σε ομάδα και σεβασμός στους κανόνες της (Tribalism)
Λέων – Υδροχόος: Δυνατότητα αναπαραγωγής, και συν – κοινωνίας με άλλους
Ιχθείς – Παρθένος: βιολογική συνέχεια και προσφορά (δυνατότητα θυσίας για συνέχιση βιολογικού υλικού)
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες βρίσκονται μέσα από την οικοθεσία. Οι οίκοι μας δείχνουν τις συνθήκες που μας περιβάλουν και με ποιο τρόπο οι βιολογικοί μας παράγοντες θα εξελιχθούν μέσα από το περιβάλλον.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι:
1ος – 7ος: Πώς ένα άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους σε μία κοινωνία
2ος – 8ος: Τα οικονομικά του και ψυχολογικά του αποκτήματα
3ος – 9ος: Η μέση και ανώτερη εκπαίδευση του
4ος – 10ος: Η οικογενειακή ζωή και η κοινωνική του εικόνα
5ος – 11ος: Η ερωτική του ζωή και η δυνατότητα για φιλίες και ομάδες ανθρώπων
6ος – 12ος: Η δυνατότητα κοινωνικής προσφοράς και βοήθειας στο συλλογικό ασυνείδητο
Το ωροσκόπιο ως συνδυασμός:
Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα άτομο είναι προικισμένο από τη φύση του ή βοηθήθηκε από το περιβάλλον του ή τελικά βοηθήθηκε και από τα δύο ή και από κανένα από τα δύο. Για παράδειγμα ένας Άρης στον Καρκίνο δείχνει μία ελαττωματική δυναμική επιβίωσης ενώ στον 7ο δείχνει και λανθασμένη τελικά διαχείριση σχέσεων. Η ελαττωματική δυναμική του ατόμου εκ γενετής με την εκ του περιβάλλοντος επιθετικότητα που θα δεχθεί είναι ήδη ένα μεγάλο αρνητικό. Μία Αφροδίτη από την άλλη, στον Ταύρο στον 12ο οίκο θα είναι μία πολύ ισχυρή θέση.
Ανάμεικτα μπορούν να είναι τα πράγματα αν για παράδειγμα μία Αφροδίτη στον Ταύρο είναι στον 6ο που σημαίνει ότι ένα άτομο εκ γενετής έχει μία πολύ καλή ευκαιρία να εκφραστεί αλλά δεν θα τη βοηθήσει το περιβάλλον (ο 6ος). Ή μπορεί να έχουμε έναν Ερμή στους Ιχθείς στον 3ο που σημαίνει μία γενικότερη μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία που όμως το περιβάλλον θα απαιτήσει να την βγάλει προς τα έξω (αν θα το βγάλει για κακό ή καλό, παίζουν ρόλο οι όψεις, κυβερνήσεις, μεσοδιαστήματα και λοιπά). (διαβάστε εξάρσεις, πτώσεις, αδυναμίες και κυβερνήσεις πλανητών για να καταλάβετε επακριβώς τι λέει το κείμενο)
Πέρα από αυτό έχει φανεί ότι οι πλανήτες στην 14η μοίρα ενός ζωδίου παρουσιάζουν μία έντονη εκφραστικότητα μαζί με τις διάφορες κλείδες αλλά και τις ισημερίες και ηλιοστάσια. Από την άλλη, όσο απομακρυσμένοι είναι οι πλανήτες από αυτά τα σημεία, τόση δυσκολία έκφρασης έχουν.
Στους οίκους τώρα, κάθε ακμή οίκου είναι πηγή μέγιστης περιβαλλοντικής ανάγκης και απαίτησης. 1/3 των συνολικών μοιρών του οίκου έχουμε το σταθερό σημείο που υποδηλώνει μία σχετική ισορροπία και μετριοπάθεια του περιβάλλοντος και στο τελευταίο 1/3 το μεταβλητό επίπεδο που έχει να κάνει με εσωστρέφεια άρα και κοινωνική αποτυχία και απόσυρση (κανονικά ο οίκος χωρίζεται ανάλογα με τη χρυσή αναλογία, αλλά είναι πολύπλοκο να εξηγηθεί στον απλό αναγνώστη).
Οι πλανήτες λοιπόν, αν οι οίκοι είναι το περιβάλλον που θα μεγαλώσουμε και τα ζώδια οι γενετικές μας καταβολές, τι θα μπορούσαν να είναι; Οι πλανήτες είναι οι ενεργές δυνάμεις που μας βοηθούν να μπορέσουμε να βιώσουμε το βιολογικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Οι πλανήτες λειτουργούν σε τρία επίπεδα:
1. Βιολογικό
2. Περιβαλλοντικό
3. Συνειδητό στον άνθρωπο
Και 4. Μεταφυσικό – αν κάποιος έχει μεταφυσικές πεποιθήσεις που για την μοντέρνα επιστημονική Ψυχολογία αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί.
Οι πλανήτες είναι οι διαβιβαστές λοιπόν ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα!

Αναπτύσσοντας την αστροψυχολογία!
Η αστροψυχολογία όμως δεν πρέπει να μένει μόνο στην απλή ανάγνωση και ανάμειξη των βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Κάθε τι που έχει μία ολότητα έχει κι εν δυνάμει μία ελευθερία και δυνατότητα εξέλιξης. Έτσι αυτή η περίοδος είναι πολύ σημαντική για την αστροψυχολογία γιατί μπορούμε να πούμε ότι επιτέλους μπορούμε να δουλέψουμε με τον άνθρωπο μέσα από μία ορθή τεχνική επικοινωνίας σε ένα σωστό περιβάλλον συμβουλευτικής (για παράδειγμα Αστρό – σύνθεση) . Έτσι η αστροψυχολογία όχι απλά αναγνωρίζει τη δυναμική του ατόμου αλλά και το βοηθά να μπορέσει να διαμορφώσει από εδώ και στο εξής το άτομο άρα και το καθιστά περισσότερο ελεύθερο και δυναμικό. Ο τελικός σκοπός (που ποτέ δεν θα γίνει 100% πραγματοποιήσιμος) είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του ατόμου ώστε να εξελιχθεί και να μπορέσει να φτάσει στην προσωπική του «Θέωση». Έτσι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική ανάπτυξη της αστρό – ψυχολογίας είναι η διαμόρφωση μίας διαλεκτικής επικοινωνίας με το άτομο άρα και η ανάπτυξη του με λόγο και άλλες ασκήσεις που θα το βοηθήσουν να μπορέσει πραγματικά να εξελιχθεί.

Η περαιτέρω ανάπτυξη:
Η Αστρό – ψυχολογία πέρα από την ανάλυση του ζωδιακού μήκους χαρτών (οι τυπικοί χάρτες που βλέπετε στα αστρολογικά προγράμματα) πρέπει να εισάγει δυναμικά την ανάλυση των αποκλίσεων. Από διάφορους αξιόλογους αστρολόγους έχει φανεί ότι οι αποκλίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάλυση ενός χάρτη και πως είναι σημαντικό να τις παίρνουμε υπ’ όψιν μας ιδιαίτερα για ψυχολογικά θέματα.
Για παράδειγμα έχει φανεί ότι:
• Οι παραλληλίες Κρόνου – Πλούτωνα – Άρη έχουν να κάνουν με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή
• Έκλειψη Ήλιου / Ερμή μπορεί να οδηγήσει επίσης σε προβλήματα γνωστικών λειτουργιών, ιδιαίτερα αν συμμετέχει σε μεσοδιάστημα ένας Ποσειδώνας ή Πλούτωνας.
• Άρης και Ουρανός εκτός ορίων είναι πολλές οι φορές που δείχνουν άτομα που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον και παρουσιάζουν ψυχικές ασθένειες ως αντίδραση. Ήλιος στα όρια δείχνει τάσης σχιζοφρένειας
• Ποσειδώνας σε έκλειψη με Άρη δείχνει ψυχική ασθένεια η οποία ξεκίνησε από ένα πρόβλημα σωματικό
• Ήλιος – Πλούτωνας και Ερμής μαζί με Παραλληλία Ουρανού – Ποσειδώνα δείχνει ADHD
• H Αφροδίτη σε αντιπαραλληλία με εξοκρόνιους δείχνει ερωτικό προφίλ που δεν βοηθά το άτομο να φτάσει στην ευτυχία του.
Εκτός αυτού υπάρχουν και ειδικές θέσεις πέρα από την Παραλληλία και την Αντιπαραλληλία όπως οι εωσφορικοί πλανήτες (δες άρθρο στο myhoroscope) όπου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι με διάφορες διαταραχές έχουν το λεγόμενο φαινόμενο της πεταλούδας.

Η 2η όψη της αστρολογίας, οι βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες και η αίσθηση της αυτοπραγμάτωσης
O Ελληνό – Αρμένιος φιλόσοφος Γκουρτζίεφ είχε μιλήσει από τις αρχές του 20ου αιώνα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συμπεριφερόμαστε και μιλάμε σε μία ρομποτική κατάσταση όπου στην πραγματικότητα δεν είμαστε ελεύθεροι αλλά μηχανικά προγράμματα που δεν έχουν ελεύθερη βούληση. Όντως αυτό πολλές φορές είναι αλήθεια, άλλες φορές γινόμαστε θύματα της βιολογικής μας κληρονομιάς και άλλες φορές του περιβάλλοντος μας ζώντας το επάγγελμα που ήθελε για εμάς ο πατέρας μας, τις σχέσεις της μητέρας μας και ούτω καθεξής.
Έτσι φτάνουμε στην ανάγκη της αυτοπραγμάτωσης και της δυνατότητας του ατόμου να φτάσει τον κύριο λόγο της ύπαρξης του που δεν είναι άλλος από τον Ήλιο, τον κύριο λόγο ύπαρξης του Ηλιακού Συστήματος. Όμως οι πλανήτες ακολουθούν τη δική τους ατζέντα κάθε φορά γι’ αυτό και μία μέθοδος μας βοηθά να βρούμε πως μπορούμε να φτάσουμε στον Ηλιακό μας λόγο και να φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωση.

Η αυτοπραγμάτωση και η μέθοδος LED
Η μέθοδος LED είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσουμε να δούμε πολύ σημαντικές τάσεις αυτοπραγμάτωσης του ατόμου. Το L.E.D προέρχεται από τις λέξεις Longitude Equivalent Declination. Στην πραγματικότητα οι σκιές και οι αντισκιές που έχετε μάθει να χρησιμοποιείτε είναι λανθασμένες για όλους τους πλανήτες εκτός από τον Ήλιο! Η έννοια της αντισκιάς είναι ότι ο Ήλιος έχει την ίδια ποσότητα φωτός σε μία ημέρα με μία άλλη. Έτσι γι’ αυτό και λέμε ότι μία μέρα του Ταύρου αντιστοιχεί με μία μέρα κάπου στο Λέοντα ( Μάιο – Αύγουστο) οι πλανήτες όμως δεν έχουν σταθερή τροχιά όπως ο Ήλιος έτσι πολλές φορές η ζωδιακή τους απόκλιση δεν είναι ίδια με το μήκος που θα έπρεπε. Ο Ήλιος δηλαδή έχει πάντα την ίδια απόκλιση με το ζωδιακό μήκος που βρίσκεται. Οι πλανήτες όμως όχι, έτσι στην LED αυτό που κάνουμε είναι να δούμε την απόκλιση που βρίσκεται ο πλανήτης και να δούμε που πραγματικά αντιστοιχεί στο ζωδιακό μήκος με βάση την κίνηση του Ήλιου ( παίρνουμε τον Ήλιο ως μόνο σταθερό σώμα και επίσης ως κέντρο όλου του Ηλιακού μας συστήματος άρα και ζωοδότη και κεντρικό πόλο ύπαρξης και δημιουργίας σε αυτό). Στο παρακάτω παράδειγμα μπορούμε να δούμε πως μέσα από την LED αλλάζουν ριζικά οι πλανητικές θέσεις:
Έτσι μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα γύρω από τις αντισκιές αλλά πιστεύω επίσης ότι θα μπορέσουμε να δούμε πολλά πράγματα γύρω από την πραγματική ύπαρξη του ατόμου και τον βαθύτερο τρόπο της ουσίας του άρα και να μπορέσει να φτάσει περισσότερο κοντά στην αυτοπραγμάτωση του και προσωπική του ολοκλήρωση.
Μέσα από την LED μπορούμε πλέον με μεγάλη σιγουριά να δούμε τι είδους βοήθεια χρειάζεται το άτομο που είναι δίπλα μας και με ποιο τρόπο μπορούμε να το βοηθήσουμε και μέσα από την προσωπική μας αστρολογική πρακτική αλλά και να μπορέσουμε να κάνουμε τη σωστή παραπομπή σε έναν ψυχολόγο που θα ξέρουμε ότι θα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει το άτομο στα προβλήματα που μπορεί να έχει. Για παράδειγμα ισχυρά προβλήματα 4ου – 10ου σε συνδυασμό με Ήλιο και Κρόνο πολλές φορές απαιτούν μία ψυχαναλυτική αντιμετώπιση λόγω των τραυμάτων που έχει το άτομο από την αναπτυξιακή του ηλικία.

Περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη: Προς έναν εποικοδομητικό διάλογο της ψυχολογίας και της αστρολογίας!
Μέσα από μεγαλύτερη συζήτηση της Ψυχολογίας και της Αστρολογίας και οι δύο κλάδοι μπορούν να βοηθηθούν. Από τη μία η Ψυχολογία μπορεί να δώσει στην Αστρολογία μία επιστημονική καθαρότητα που δεν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή. Πάνω απ’ όλα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας επαγγελματικής συνείδησης που θα βοηθήσει το άτομο να μπορέσει να προστατευτεί από πλιατσικολόγους και να μπορέσει και ο αστρολόγος να έχει ένα πλαίσιο ορθής συμπεριφοράς. Μέσα από τη ψυχολογία οι αστρολόγοι μπορούν να μάθουν έναν σωστό κώδικα συμπεριφοράς σε μία συνεδρία αλλά και να βοηθηθούν από την εμπειρία των ψυχολόγων σε δομημένες συνεδρίες. Τέλος η ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει την αστρολογία με δεδομένα και στατιστικές αλλά και κυρίως να βοηθήσει την αστροψυχολογία με την πολυετή της εμπειρία στη μελέτη της ψυχικής κατάστασης του ατόμου.
Η Αστρολογία και αυτή με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία σε μία μεγαλύτερη εμβάθυνση και βελτίωσης χρονικής ανταπόκρισης στο πρόβλημα του ατόμου. Η αστρολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην βελτιστοποίηση της υπαρξιακής πραγματικότητας του ατόμου αλλά και να μπορέσει περισσότερο συνθετικά να βοηθήσει το άτομο να καταλάβει λόγους που μπορεί να βιώνονται κάποια πράγματα γύρω του. Τέλος η αστρολογία επαναφέρει την επαναστατική επαναπροσέγγιση της αντίληψης του κόσμου με βάση το παλιό παράδειγμα της αρχαιότητας όπου όλα ήταν συνδεδεμένα και όχι κατακερματισμένες καταστάσεις που λειτουργούν σαν μία καλοκουρδισμένη μηχανή.
Σαφώς δεν μπορεί να μιλήσει κανείς γι’ αστροψυχολογική θεραπεία, αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να περιπλέκεται. Ο Αστρό – ψυχολόγος δεν έχει τέτοια δυνατότητα να βοηθήσει κάποιο άτομο, όμως μπορεί να τον βοηθήσει να μπορέσει να ξεκλειδώσει πολλά κλειδιά της ύπαρξης του και να του φανερώσει πολλά “γιατί” σε προβλήματα του. Η επίλυση αυτών προς το παρόν τουλάχιστον και για τις επόμενες δεκαετίες είναι στα χέρια των ψυχολόγων – ψυχιάτρων.
Christos Archos

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια