Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καρκίνωμα κυττάρων Merkel (MCC) Merkel-cell carcinoma

Το καρκίνωμα κυττάρων Merkel (MCC) είναι ένας σπάνιος και επιθετικός καρκίνος του δέρματος.
Συνήθως διαγιγνώσκεται σε άνδρες, άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και σε άτομα με ιστορικό άλλων μορφών καρκίνου και / ή εκείνων με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 νέες περιπτώσεις MCC διαγιγνώσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη.
Όταν ο καρκίνος αρχίζει να εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος, γίνεται μεταστατικό MCC, ένας καρκίνος δύσκολος για θεραπεία.
Συνολικά, το 5-12% των ασθενών με MCC παρουσιάζονται με μεταστατικό MCC με ιδιαίτερα κακή πρόγνωση.
Μόνο το 30-64% των ασθενών με MCC οποιουδήποτε σταδίου επιβιώνουν πέραν των 5 ετών. Για τους ασθενείς με μεταστατικό MCC, αυτό το ποσοστό επιβίωσης είναι χαμηλότερο από 20%.
Αυτός ο συχνά εσφαλμένα διαγνωσμένος τύπος καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, κοντά σε νευρικές απολήξεις.
Ο MCC εμφανίζεται ως ανώδυνες ροζ, κόκκινες ή μοβ βλάβες στο δέρμα. Αυτές οι ανωμαλίες βλάβες βρίσκονται συνήθως σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια, αν και μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα.
Όπως και με άλλους καρκίνους, η θεραπεία του MCC εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, καθώς και από την ηλικία και την υγεία του ασθενούς.
Παρόλο που οι γιατροί έχουν μόνο λίγες επιλογές για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον επιθετικό καρκίνο, σημειώνεται πρόοδος στην ανακάλυψη νέων τρόπων αντιμετώπισης αυτής της σπάνιας ασθένειας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια