Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αντιηλιακά…Μύθοι και πραγματικότητες

Όλοι μας γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η παρατεταμένη έκθεσή στον ήλιο.
Γι’αυτό  πολύ σημαντική είναι η χρήση αντιηλιακού κατά του καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο.
Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, την φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις UVA ακτίνες με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση ττης επιδερμίδας), τον καρκίνο του δέρματος και την αφυδάτωση.
Η φυσιολογική έκθεσή στον ήλιο είναι αναγκαία.
Ο ακτίνες του ηλίου διεγείρουν την παραγωγή  βταμίνης D η οποία χρειάζεται για να έχουμε γερά κόκκαλα.
Οι ακτίνες που θεωρούνται επικίνδυνες είναι οι UVA και οι UVB.
Για να προστατευτείς, θα πρέπει να μην εκτίθεσαι στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00-16.00μμ) – αυτό το διάστημα οι ηλιακές ακτινές είναι εξαιρετικά βλαβερές.
Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, ψάξε για μέρη σκιερά ή κάθησε κάτω από την ομπρέλα.
Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο όλες τις ώρες.
Μην ξεγελιέσαι αν έχει συννεφιά.
Τα σύννεφα δεν εμποδίζουν τις βλαβερές ακτίνες να περάσουν στο δέρμα σου.
Τι είναι ο δείκτης SPF;
Ο δείκτης προστασίας SPF αναφαίρεται στην ικανότητα που έχει ένα αντιηλιακό να μπλοκάρει τις UVB ακτίνες, οι οποίες προκαλούν τα ηλιακά εγκαύματα. Από την άλλη, δεν μπορεί να εμποδίσει τις UVA ακτίνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την γήρανση του δέρματος.

  Μύθος Νο1: Το αντιηλιακό προσφέρει πλήρη προστασία.

Η πραγματικότητα: Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπορεί να  μπλοκάρει το 94% των UVB ακτίνων, ένα αντιηλιακό με SPF 30 το 97% ενώ ένα με SPF 45 το 98% των UVB. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα αντιηλιακό δεν προσφέρει πλήρη κάλυψη και προστασία.

  Μύθος Νο2: Αν χρησιμοποιήσω αδιάβροχο αντιηλιακό δεν θα χρειαστεί να το ανανεώσω.

Η πραγματικότητα: Είτε πρόκειται για αδιάβροχο αντιηλιακό είτε όχι, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το ανανεώνεις, τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

  Μύθος Νο3: Αν χρησιμοποιήσω αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30+ ,μπορώ να καθήσω στον ήλιο τον διπλάσιο χρόνο.
 
Η πραγματικότητα: Τα αντιηλιακά με υψηλό δείκτη SPF μπλοκάρουν περισσότερες ακτίνες UVB αλλά όχι τις UVA που προκαλούν βαθύτερες δερματικές βλάβες.

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο ιδανικός δείκτης προστασίας (SPF) είναι ο δείκτης 15, μόνο αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Επειδή, οι περισσότεροι από εμάς, βαριούνται την όλη διαδικασία του αντιηλιακού, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30. Αν τελικά αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις μικρότερο δείκτη θα πρέπει να το απλώσεις παντού και προσεκτικά. Μην ξεχνάς ποτέ περιοχές όπως τα χείλια, τα αυτιά και τα πέλματα. Αν καείς σε αυτά τα σημεία, την πάτησες!
Για να ανακουφιστείς από τα ηλιακά εγκαύματα μπορείς να  χρησιμοποιήσεις λοσιόν χαμομηλιού ή bepanthol.

Κοριτσάρες μου, μην μπαίνετε στο τριπάκι  “Όσο πιο πολύ μαυρίσω, τόσο πιο όμορφη και ελκυστική θα είμαι”. Ο ήλιος δεν αστειεύεται και δεν κάνει προτιμήσεις. Μην χρησιμοποιείτε ΠΟΤΕ baby oil και κρέμες χωρίς δείκτη προστασίας. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να καείτε, να κάνετε κακό στην επιδερμίδα σας και να γίνετε υποψήφιες για μελλοντικά καρκινικά μελανώματα. Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο, να αποφεύγετε τον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε. Ιδανικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο είναι τα 30΄— τόσα είναι και τα λεπτά που χρειάζονται για να ενεργοποιηθεί η παραγωγή βιταμίνης D.
Μην ξεχνάμε και τα παιδάκια! Ποτέ κάτω από τον ήλιο χωρίς αντιηλιακό και ανοιχτόχρωμα ρουχάκια. Εννοείται ότι οι μεσημεριανές ώρες είναι τουλάχιστον απαγορευτικές!
Να πίνετε πολύ νερό για μην αφυδατώνεται ο οργανισμός σας και να φοράτε καπέλο.
Πολλά είπα
 aesthetics-soo

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια