Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το γήρας δεν έρχεται μόνο


Κι όμως....
Αν οι προβλέψεις του Aubrey de Grey είναι σωστές, ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει ως τα 150α του γενέθλια έχει ήδη γεννηθεί.
Και ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει χίλια χρόνια θα γεννηθεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία.
Βιοϊατρικός γεροντολόγος, διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και επικεφαλής του ιδρύματος ερευνών για τη μακροζωία SENS, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, ο de Grey πιστεύει πως, πριν ο ίδιος πεθάνει, οι γιατροί θα διαθέτουν όλα τα μέσα που χρειάζονται για να «θεραπεύουν» τα γηρατειά –εξαφανίζοντας τις ασθένειες που φέρνουν, και επιμηκύνοντας την ζωή επ’ αόριστον.
«Θα έλεγα πως οι πιθανότητές μας να ελέγξουμε ιατρικά το γήρας μέσα στα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια είναι περίπου 50-50» δήλωσε ο de Grey σε συνέντευξή του, πριν την διάλεξη που έδωσε στην ακαδημία επιστημών του Βασιλικού Ινστιτούτου της Βρετανίας. «Κι όταν λέω να το ελέγξουμε, εννοώ με τον τρόπο που ελέγχουμε τις περισσότερες μολυσματικές ασθένειες σήμερα». 
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η εποχή που οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στον γιατρό τους για «συντήρηση», η οποία θα περιλαμβάνει γονιδιακές θεραπείες, θεραπείες βλαστοκυττάρων, διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλες προηγμένες ιατρικές τεχνικές που θα τους κρατούν «σε φόρμα», δεν είναι μακριά. 
Ο ίδιος περιγράφει το γήρας σαν την συσσώρευση ζημιών στα κύτταρα και τα μόρια του ανθρώπινου σώματος. «Η ιδέα είναι να αφοσιωθούμε σε αυτό που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει προληπτική γηριατρική, όπου παρεμβαίνουμε για να επιδιορθώσουμε τις ζημιές αυτές πριν φτάσουν στα επίπεδα όπου γίνονται παθογενείς». 
Ήδη, τρεις μήνες προστίθενται κατά μέσο όρο στο προσδόκιμο ζωής κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μέχρι το 2030 θα υπάρχουν στον πλανήτη περίπου ένα εκατομμύριο εκατονταετείς άνθρωποι. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ μακροζωίας είναι τα 122 έτη, ενώ μόνο στην Ιαπωνία το 2010 υπήρχαν 44.000 εκατόχρονοι. 
Κάποιοι ερευνητές, όμως, υποστηρίζουν πως η τάση της αύξησης του προσδόκιμου ζωής θα ανακοπεί από την επιδημία παχυσαρκίας, που διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς από τα πλούσια έθνη στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 
Το MIT προσέφερε το 2005 έπαθλο 20.000 δολαρίων στον μοριακό βιολόγο που θα αποδείκνυε ότι η θεωρία του de Grey ήταν «τόσο λάθος που δεν έχριζε συζήτησης». Το έπαθλο δεν κερδήθηκε ποτέ. 
Αυτό δηλαδή σημαίνει πως ο κόσμος θα γεμίσει άρρωστους, αδύναμους ηλικιωμένους, οι οποίοι θα ζουν σε κοινωνίες ολοένα και πιο αδύναμες να τους φροντίσουν; «Σε καμία περίπτωση» απαντά ο de Grey. «Δεν μιλάμε για το πώς θα κρατήσουμε άρρωστους ανθρώπους στη ζωή, αλλά πώς θα εμποδίσουμε τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν λόγο των γηρατειών. Η μακροζωία θα είναι ουσιαστικά παράπλευρο όφελος της βελτιωμένης κατάστασης της υγείας, που θα επιτύχουμε με τις θεραπείες τις οποίες αναπτύσσουμε». 
Ο ίδιος χωρίζει τη ζημιά που προκαλείται από το γήρας σε επτά κύριες κατηγορίες, για κάποιες εκ των οποίων οι θεραπείες βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό στάδιο. «Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα είναι ένα απτό παράδειγμα. Είναι σχεδιασμένη για να ανατρέπει ένα είδος ζημιάς, συγκεκριμένα την απώλεια των κυττάρων που πεθαίνουν και δεν αντικαθίστανται αυτόματα» προσέθεσε.
Reuters.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια