Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο καθρέφτης που κάνει άμεσο τσεκάπ

Η κακιά βασίλισσα του παραμυθιού ρωτούσε τον καθρέπτη της αν είναι η πιο ωραία του κόσμου. Σύντομα ο καθένας μας θα μπορεί να ρωτάει τον καθρέφτη για την υγεία του!.
Είναι ο πειραματικός καθρέφτης που δημιούργησε ο φοιτητής Μινγκ Ζερ Ποχ.
Με τη βοήθεια του φωτός κάνει άμεσο τσεκάπ σε όποιον στέκεται μπροστά του.
"Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται είναι πολύ ενδιαφέρουσα επειδή δεν χρειάζεται επαφή.
Οι ζωτικές ενδείξεις καταγράφονται εξ αποστάσεων.
Ο καθρέφτης είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να ενταχθεί στα καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού μας.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στα τηλέφωνα, τα λάπτοπ και γενικά σε όποια συσκευή έχει κάμερα" εξηγεί ο Μινγκ Ζερ Ποχ, που κάνει έρευνα στο τμήμα Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας στο ΜΙΤ.
Προς το παρόν ο "καθρέφτης τσεκάπ" που δημιούργησε μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή αλλά και το πόσο αλλάζει ο ρυθμός της καρδιάς.
"Η καρδιά δεν χτυπάει πάντα σαν ρολόι, Αλλάζει ο ρυθμός και κάθε χτύπος είναι ελαφρώς διαφορετικός.
Αν παρακολουθήσεις αυτή τη διαφοροποίηση του χτύπου της για αρκετή ώρα, μπορείς να έχεις μια εικόνα για τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού στου συστήματος" εξηγεί ο νεαρός επιστήμονας.
Πώς όμως είναι εφικτή η μέτρηση των ζωτικών λειτουργιών από απόσταση;
"Κάθε φορά που η καρδιά μας χτυπάει το αίμα στα αγγεία αυξάνεται ελαφρά.
Το αίμα απορροφά το φως κι έτσι αυτή η αύξηση προκαλεί την απορρόφηση ακόμα περισσότερου φωτός το οποίο αντικατοπτρίζεται από το σώμα.
Η χρήση οπτικών μεθόδων για τη μέτρηση του αίματος δεν είναι κάτι νέο.
Για παράδειγμα, το οξύμετρο που οι γιατροί βάζουν στο δάχτυλο του ασθενούς χρησιμοποιεί ένα υπέρυθρο φως για να καταγράψει τις τιμές" αναφέρει ο Ποχ.
Η κάμερα του καθρέφτη, λοιπόν, που εκπέμπει το αίμα και διαφοροποιείται από το φως της ατμόσφαιρας.
Τα οφέλη της από απόσταση εξέτασης που κάνει ο καθρέφτης είναι σημαντικά, όπως υπογραμμίζει ο Ποχ, καθώς δεν ενοχλεί ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα, εγκαυματίες ή μωρά. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια