Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι ξηροί καρποί κάνουν καλό στα σπερματοζωάρια

Οι ξηροί καρποί διαδραματίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν ο άνδρας καταναλώνει δύο χούφτες καρύδια σε καθημερινή βάση, βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αποκτήσει παιδί.
Το σχετικό δημοσίευμα στην επιστημονική επιθεώρηση Biology of Reproduction αναφέρει ότι το σχήμα, η κινητικότητα αλλά και η διάρκεια ζωής των σπερματοζωαρίων βελτιώθηκαν σημαντικά όταν οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα προσέθεσαν μερικά καρύδια στην καθημερινή τους διατροφή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στους εύγευστους καρπούς είναι αυτά που επηρεάζουν θετικά την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το ένα στα έξι ζευγάρια δεν μπορεί να τεκνοποιήσει. Στο 40% των περιπτώσεων η αδυναμία αυτή οφείλεται σε προβλήματα των σπερματοζωαρίων. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ανδρολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, δρ Αλαν Πέισι, επισήμανε ότι οι επιστήμονες διαρκώς ανακαλύπτουν νέα στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες του άνδρα επηρεάζουν την ποιότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που παράγονται.
Στη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UCLA, συμμετείχαν 117 άνδρες ηλικίας από 21 έως 35 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της πρώτης ομάδας εξακολούθησαν την κανονική τους διατροφή, ενώ τα μέλη της δεύτερης προσέθεσαν στο σιτηρέσιό τους και καρύδια (75 γραμμάρια).

Οπως διαπιστώθηκε ύστερα από δώδεκα εβδομάδες, τα σπερματοζωάρια των ανδρών που είχαν προσθέσει τους ξηρούς καρπούς στο σιτηρέσιό τους βελτιώθηκαν όσον αφορά όλες τις παραμέτρους (συγκέντρωση, κινητικότητα, σχήμα και φθορές στα χρωμοσώματα) . Τα ευεργετικά αποτελέσματα αποδίδονται στα λιπαρά οξέα που περιέχουν οι ξηροί καρποί.

Βέβαια, παραμένει άγνωστο κατά πόσον η κατανάλωση των ξηρών καρπών θα βοηθήσει πραγματικά τα άτεκνα ζευγάρια να γνωρίσουν τις χαρές της μεγάλης οικογένειας.
Αμφισβήτηση
Η θεωρία ότι ο τρόπος ζωής που ακολουθεί ο άνδρας επηρεάζει τις πιθανότητες να τεκνοποιήσει αμφισβητήθηκε πριν από μερικούς μήνες, από μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Σέφιλντ.
Η έρευνά τους, η οποία είχε δημοσιευθεί και πάλι στην επιθεώρηση Human Reproduction, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και η παχυσαρκία δεν επηρέαζε την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος. Αντιθέτως, τέτοιες θεωρίες, σημείωναν στις αρχές του καλοκαιριού οι ερευνητές, καθυστερούν τα ζευγάρια από το να προσφύγουν στα κέντρα υποβοηθούμενης γονιμότητας που μπορούν να τα βοηθήσουν πραγματικά. Αντιθέτως, προσπαθούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες απόκτησης απογόνων κόβοντας το κάπνισμα, το ποτό κ.ο.κ.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζαν ότι η διακοπή καπνίσματος και ποτού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διατηρήσουμε καλή υγεία και μακροζωία.
ΒBC

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια