Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ντομάτα ή Τομάτα 🍅🍅🍅

Κατά τον 19ο αιώνα "στόλιζε" τους ηθοποιούς του θεάτρου που απογοήτευαν με την ερμηνεία τους το κοινό. Ο Ευγένιος Τριβιζάς την ονόμασε Μάτα στην αγαπημένη μας Φρουτοπία.
Από το Χόλιγουντ την απολαύσαμε πράσινη και τηγανητή, ενώ πιο πρόσφατα για τις ανάγκες παιδικού τραγουδιού, έγινε καμικάζι που κόβει βόλτες στη Βεγγάζη.
Κυρίες και κύριοι, υποκλιθείτε στην απόλυτη σταρ, η οποία, ωστόσο, όντας απόλυτα προσγειωμένη, εξακολουθεί να...κοκκινίζει:
* Ποιος δεν έχει απολαύσει ως πρωταγωνίστρια στη χωριάτικη σαλάτα;
Ποιος δεν την έχει επαινέσει για το ρόλο της στα κοκκινιστά;
Πόσες φορές δεν έχει κλέψει την παράσταση σ ένα ταψί γεμιστά;
Δεν χωράει αμφιβολία: 
 η ντομάτα έχει τόσο ευρύ ρεπερτόριο και υποστηρίζει κάθε ρόλο με τόση συνέπεια που κάθε ερμηνεία της είναι για Όσκαρ!
Είτε πρόκειται για την ιταλική παραγωγή "ντομάτα - μοτσαρέλα - βασιλικός", είτε για την ισπανική με τίτλο "γκασπάτο" ή ακόμα και για τη συμμετοχή της στο κοκτέιλ Bloody Mary που έχει διαχρονικά ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς.
Προσωπικά, όμως, θεωρώ αξεπέραστη την ερμηνεία της σε μια "εναλλακτική" παράσταση που συνήθιζα πριν χρόνια πολλά να παρακολουθώ, σε ένα μικρό "θεατράκι" που λεγόταν " ο μπαχτσές του παππού"...
Εκεί που εμφανιζόταν αφτιατσίδωτη κι αγνή σε έναν συγκινητικό μονόλογο, στο φινάλε του οποίου αποκάλυπτε όλο το εύρος των αρωματικών και γευστικών της δυνατοτήτων....
* Όλοι οι προβολείς πάνω της
Την καταξίωση της τη χρωστά σ αυτά ακριβώς τα φυσικά χαρίσματα που δεν χρειάζονται μαγειρικό "μασκάρεμα" για να σε κερδίσουν από την πρώτη στιγμή.
Με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση της, δροσίζει ευχάριστα τους γευστικούς μας κάλυκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (ως λαχανικό που αγαπά τις υψηλότερες θερμοκρασίες, δεν πρέπει να απορούμε που τον χειμώνα σπάνια βρίσκουμε ντομάτα που να μυρίζει...ντομάτα).
Το χαμηλό θερμιδικό της προφίλ την καθιστά μια απόλαυση δίχως τύψεις, ενώ τα θρεπτικά της στοιχεία συνδράμουν στις μάχες που δίνει ο οργανισμός μας για να διασφαλίσει την υγεία του.
 Έχει βιταμίνες, έχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προσφέρει πολύτιμο φολικό οξύ, μα πάνω απ όλα είναι πλούσια σε λυκοπένη, αυτήν την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που χαρίζει στην ντομάτα το κόκκινο χρώμα της και η οποία φημίζεται για την αντικαρκινική της δράση - ουσία που θεωρείται δύο φορές πιο ισχυρή από τη β-καροτίνη!.
Χάρη σε αυτά η ντομάτα μπορεί να περηφανεύεται ότι βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης, ότι συμβάλλει στην αναδόμηση και αποκατάσταση των κυττάρων του οργανισμού, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, των πνευμόνων και του στομάχου. * Χρήσιμες πληροφορίες
- Η ψημένη ντομάτα έχει υψηλότερη συγκέντρωση λυκοπένης, ενώ η απορρόφηση της ουσίας αυτής από τον οργανισμό μας είναι μεγαλύτερη όταν τη συνοδεύουμε με κάποιο λίπος, όπως ελαιόλαδο, τυρί ή κρέας.
- Για να απολαύσουμε φρέσκια σάλτσα ντομάτας, είναι προτιμότερο να αποφλοιώσουμε πρώτα τις ντομάτες. Αυτό μπορεί να γένει ευκολότερα αν πρώτα τις χαράξουμε ελαφρώς και τις ζεματίσουμε για μισό λεπτό.
- Η γεύση της ντομάτας αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία της. Γι αυτό το καλύτερο αποτέλεσμα στη σαλάτα δίνουν οι ντομάτες που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, έναντι αυτών του ψυγείου που χάνουν μέρος της γεύσης τους.
- Μην πετάτε τις φλούδες. Εάν έχουν θαμπώσει εσωτερικά οι κατσαρόλες σας, βάλτε τους νερό και τις ντοματόφλουδες να σιγοβράσουν.
- Για να μην μουχλιάσει ο πελτές ντομάτας που ανοίξατε, αφού πάρετε όσο θέλετε, ισιώστε τον και ρίξτε ελαιόλαδο να σκεπαστεί. Κλείστε με το καπάκι ή μεμβράνη και φυλάξτε τον στο ψυγείο.
- Για να φτιάξετε λικέρ ντοματάκι, ρίχνετε ίση ποσότητα σιρόπι από γλυκό ντοματάκι και τσίπουρο. Κλείνετε αεροστεγώς και το σερβίρετε σε 15 ημέρες.
- Όταν ανοίγετε ντομάτες για γεμιστά, αφού τις αδειάσετε, μην τις ξεπλύνετε, αλλά ρίξτε λίγο ψηλό αλάτι γύρω γύρω και αναποδογυρίστε τις στο ταψί να στραγγίξουν. Όταν ψηθούν, η σάρκα τους θα είναι πεντανόστιμη.
- Οι λεκέδες από σάλτσα ντομάτας στα ρούχα φεύγουν αν μουλιάσετε το ρούχο για μία ώρα σε ζεστό νερό όπου θα έχετε ρίξει 1 κ.σ. γλυκερίνη.
- Αν καήκατε στον φούρνο ή από το σίδερο, κόψτε μια χοντρή φέτα ντομάτας και αφήστε τη για πολλή ώρα επάνω στο κάψιμο. Θα βοηθήσει να μη δημιουργηθεί φουσκάλα και θα πάρει τη φλόγωση.
- Τα άσπρα πλαστικά δοχεία, όταν έχετε διατηρήσει σάλτσα ντομάτας, καθαρίζουν αν τα γεμίσετε με ζεστό νερό, όπου έχετε διαλύσει λίγη χλωρίνη.
- Αν πέσει σάλτσα ντομάτας σε χαλί, η πρώτη επέμβαση είναι να ρίξετε αλάτι ψιλό. Απορροφά τα υγρά και δεν αφήνει τον λεκέ να εξαπλωθεί. Μετά πλένετε με νερό και 1 κ.σ.ξύδι.
tasty & style

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια