Σπανακοκεφτέδες με φάβα

Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 20'
Χρόνος: 1 ώρα + 20'
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριας Δυσκολίας

Υλικά
100 γρ. φάβα
800 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ επιπλέον για το αλεύρωμα)
200 ml φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε τη φάβα σε 350 ml νερό για 45 λεπτά ή μέχρι να πιει το νερό και να λιώσει.
Aποσύρουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το σπανάκι για 2 λεπτά.
Στραγγίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και στύβουμε με τα χέρια.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς για 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε τη γραβιέρα, το ξύσμα, τον δυόσμο, το σπανάκι, τη φάβα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Πλάθουμε κεφτέδες, αλευρώνουμε και αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Νένα Ισμυρνόγλου

Related Posts