Αλέκος Τζανετάκος 1937-2010

Γέννηση: 1937, Αθήνα
Απεβίωσε: 11 Απριλίου 2010, Αθήνα
Ήταν ευρύτατα γνωστός και ως "ο καρπαζοεισπράκτορας", παρατσούκλι που του έδωσε ο κόσμος για τις καρπαζιές που έτρωγε στους κινηματογραφικούς του ρόλους.
Γεννήθηκε στα Μανιάτικα του Πειραιά το 1937. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου. Έκανε ντεμπούτο στο θέατρο το 1957 με τον θίασο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου στο έργο «Οι δικοί μας άνθρωποι», ενώ με το Περιφερειακό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κώστα Χατζίσκου εμφανίστηκε και σε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου.

Πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη στην κωμωδία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Η αρπαγή της Περσεφόνης» (1956), σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Αργότερα συμμετείχε σε αρκετές ταινίες όπως «Ο Ηλίας του 16ου», «Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόις», «Ο τρελοπενηντάρης», «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Νόμος 4000» κ.ά.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε από το θέατρο και ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για βιντεοταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο ίδιος. Ο Τζανετάκος ήταν και οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών παίρνοντας μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα και αγώνες της εποχής και σημειώνοντας πολλές νίκες.
Σοβαρό πρόβλημα υγείας αντιμετώπιζε ο αγαπημένος κωμικός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, Αλέκος Τζανετάκος.
Ο δημοφιλής καλλιτέχνης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»στο ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ στο τέλος των ημερών του. Στο πλευρό του «Αλέκου» ήταν από την πρώτη στιγμή οι αδερφές του αλλά και ο απλός κόσμος που του συμπαραστάθηκε σε μία δύσκολη εγχείρηση ανευρύσματος στην κοιλιακή αορτή που διήρκησε περίπου 10 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως για την περιπέτεια υγείας του Αλέκου Τζανετάκου δεν ήθελε να συγκεντρώσει τα βλέμματα της κοινής γνώμης πάνω του. 

Related Posts