Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τυροκαυτερή πολλές παραλλαγές

.
Είναι ίσως το καλύτερο συνοδευτικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας.
Πικάντικη αλλά και συνάμα δροσερή «κυκλοφορεί» σε αρκετές παραλλαγές διαφορετικής γευστικής έντασης, τόσο για εκείνους που αγαπούν τα πολύ καυτερά όσο και για αυτούς που αναζητούν πιο ήπιες απολαύσεις για να συνοδεύσουν το φρυγανισμένο τους ψωμάκι! Το βασικότερο συστατικό της καλής τυροκαυτερής - σε κάθε παραλλαγή της- είναι η αγαπημένη μας φέτα. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φέτα μαλακή ώστε να ομογενοποιηθεί ευκολότερα το μείγμα σας. Το γιαούρτι δεν θα μπορούσε να λείπει αφού η παρουσία του εξισορροπεί την αλμύρα της φέτας. Η πιπεριά μπαίνει είτε ωμή είτε ψημένη, ωστόσο αν επιλέξετε την ψημένη έχετε περισσότερες πιθανότητες η υφή του μείγματος σας να είναι πιο βελουτέ και κρεμώδης. Αν θέλετε η υφή της να είναι πιο τραχιά, πιο ρουστίκ αποφύγετε το μίξερ και λιώστε τα υλικά σας χειροκίνητα με ένα πιρούνι.
Κόκκινη τυροκαυτερή
Υλικά
• 300 γρ. μαλακή φέτα, θρυμματισμένη
• 100 γρ. γαλοτύρι ή γιαούρτι στραγγιστό
• 100 γρ. μανούρι
• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
• 3 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
• 1/2 κουτ. γλυκιά πάπρικα καπνιστή
• 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
• 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
• 1/2 πιπερίτσα καυτερή κόκκινη, ψιλοκομμένη

Διαδικασία
Βάζουμε στο μπλέντερ τα τυριά, το μπούκοβο, τις πάπρικες, τον κόλιανδρο και την καυτερή πιπερίτσα.
Δουλεύουμε το μείγμα στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι να πολτοποιηθεί καλά.
Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το μηλόξιδο και ανακατεύουμε.
Αν δεν προσθέσουμε το μηλόξιδο, μπορούμε να κρατήσουμε την τυροκαυτερή για 4 - 5 ημέρες στο ψυγείο.
Ιταλική τυροκαυτερή
Υλικά
• 1 καυτερή πιπεριά
• 300 gr φέτα μαλακή
• 100 gr γιαούρτι στραγγιστό
• 75 gr παρμεζάνα τριμμένη
• 120 ml ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
• 1 κ.σ. λευκό ξύδι

Διαδικασία
Ψήστε την καυτερή πιπεριά στο γκριλ ή, ακόμη καλύτερα, στα κάρβουνα.
Τυλίξτε την μέσα σε ένα σακουλάκι τροφίμων και, μόλις μαλακώσει , ξεφλουδίστε την και αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους.
Προσοχή, να φοράτε πάντα γάντια όταν πιάνετε την καυτερή πιπεριά!
Κόψτε τη φέτα σε κομματάκια.
Βάλτε τη φέτα, το γιαούρτι και τη πιπεριά στο μούλτι και χτυπήστε με διαλείμματα.
Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπήστε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Ελαιόλαδο θα βάλετε τόσο, μέχρι να γίνει το μείγμα αρκετά κρεμώδες.
Προσθέστε το ξύδι και και αναμίξετε.
Διατηρείται στο ψυγείο για κανα-δυο μέρες, κλεισμένη σε ένα αεροστεγές βαζάκι για να μη στεγνώσει.
Θεσσαλιώτικη τυροκαυτερή
Υλικά
• 100 γρ. κατίκι Δομοκού
• 100 γρ. φέτα μαλακή
• 50 γρ γιαούρτι στραγγιστό
• 50 ml ελαιόλαδο
• 1 φρέσκια πράσινη πιπερίτσα καυτερή
• 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκά ή καυτερή, σε σκόνη
• 2 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξίδι λευκό
• 10 αγγουράκια πίκλες κομμένα σε μικρά καρέ

Διαδικασία
Βάζουμε στο multi την φέτα, το κατίκι, το γιαούρτι και την καυτερή πιπερίτσα.
Χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα τυριά σε χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το βαλσάμικο ξύδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε και τα αγγουράκια πίκλες ανακατεύοντας πολύ καλά. Βάζουμε την τυροκαυτερή στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.
Σερβίρουμε φινίροντας το πιάτο με ελίτσες και πιπεριές ή αγγουράκια και ντοματάκια τσέρυ.
Χίου: τυροκαυτερή με μαστίχα
Υλικά
• 225 γρ. φέτα
• 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
• 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
• 2-4 ξερές καυτερές πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
• 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
• Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
• 2-3 σταγόνες Μαστιχέλαιο
• 3-5 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

Διαδικασία
Λιώνουμε τις πιπεριές, τη φέτα, τη ρίγανη και το πιπέρι στο μπλέντερ ή στο multi μέχρι να γίνουν πουρές, προσθέτοντας σταδιακά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το Μαστιχέλαιο ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε χυμό λεμονιού.
Σερβίρεται κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, σε ψημένη πίτα.
Vegan τυροκαυτερή
Υλικά
• μισή κούπα ωμά αμύγδαλα (μουλιασμένα σε νερό)
• μισή κούπα ωμά κάσιους (μουλιασμένα σε νερό)
• 1/4 κούπας νερό
• 1/4 κούπας ελαιόλαδο
• χυμός λεμονιού
• 1 πιπεριά Φλωρίνης μεγάλη
• πάπρικα
• λίγο σκόρδο
• αλάτι- πιπέρι

Διαδικασία
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και απολαμβάνουμε με φετούλες αγγούρι, κολοκυθάκι και ό,τι άλλο μας αρέσει.
Ιδιαίτερη τυροκαυτερή
Υλικά
• 100 γρ φέτα
• 1 κρεμμύδι
• 100 γρ μελιτζάνα, ψητή
• 1 μέτρια πιπεριά Φλωρίνης (γύρω στα 75 γρ)
• 2 κ.σ. κάπαρη (αν είναι σε αλάτι, ξεπλυμένη)
• 2 κ.σ. μαϊντανό
• 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
• μερικά φυλλαράκια βασιλικού
• 10 ελιές (της αρεσκείας σας) ξεκουκουτσιασμένες
• 2,5 κ.σ. ελαιόλαδο
• λίγη ρίγανη
• 50 γρ τυρί mascarpone
• γιαούρτι/τυρί Φιλαδέλφεια (προαιρετικά, για πιο “ήπια” γεύση)

Διαδικασία
Πολτοποιούμε στο multi όλα τα υλικά, προσέχοντας να μην αλλοιωθεί η υφή του μείγματος μας.
cheeselovers.gr
Τυροκαυτερή.... πολύ καυτερή
Υλικά
• 4 καυτερές πιπεριές
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού καυτερό μπούκοβο
• 1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα
• 150 γραμμάρια τυρί φέτα
• Αλάτι, πιπέρι
• 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού άσπρο ξύδι

Διαδικασία
Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ.
Όταν κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε,και αφού βγάλουμε τα σπόρια,τις βάζουμε στο multi.Ριχνουμε και το ξύδι,και χτυπάμε.
Ρίχνουμε στη συνέχεια το ελαιόλαδο,το μπούκοβο,το αλάτι και το πιπέρι.
Ρίχνουμε στο τέλος το τυρί φέτα,και το τυρί κρέμα,και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν γίνει μια λεία κρέμα, σερβίρουμε.
Τυροκαυτερή Θρακιώτικη
Υλικά
• Τυρί Φέτα (300-400 γρ.)
• Ελαιόλαδο (1/3-1/2 φλιτζ.)
• Καυτερές πράσινες πιπεριές λιωμμένες (1-2)

Διαδικασία
-Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπολ
-Ρίχνετε σταδιακά το λάδι, την λιωμένη πιπεριά και δουλεύετε το μείγμα να γίνει ομοιογενές
-Η αναλογία της πιπεριάς με το τυρί είναι ανάλογη με το πόσο καυτερή θέλετε την σαλάτα .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια