Οι Απόκριες θέλουν ΕΛΛΑΔΑ

Μοναδικός είναι ο εορτασμός του Τριωδίου στη Σκύρο των Βορείων Σποράδων, με τους "Γέρους", τις "Κορέλες" και τους "Φράγκους" να κλέβουν την παράσταση!
Από το άνοιγμα του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, οι τρεις αυτοί χαρακτήρες παίρνουν τους δρόμους...
Ο "γέρος" φοράει άσπρη υφαντή βράκα και χοντρή μαύρη κάπα, ενώ γύρω από τη μέση του κρέμονται 2 - 3 σειρές κουδούνια που το βάρος τους μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά και τα οποία ηχούν μελωδικά κατά τον χορευτικό ρυθμό του βαδίσματός του. Γύρω από τον γέρο χορεύει η "κορέλα", η ντάμα του, ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο, η οποία θα του τραγουδήσει και σκυριανό τραγούδι, παινεύοντάς τον για τις αξίες και τις χαρές του, όταν αυτός θα σταματήσει να πάρει μια ανάσα.
Και οι δύο χαρακτήρες, δε, έχουν το πρόσωπό τους καλυμμένο. Συνοδός τους, πολλές φορές, ο "φράγκος", ενδεδυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού αλλά και παντελόνι, σατιρίζει τους Σκυριανούς εκείνους που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα)
* Νάξος
Στη γενέτειρα του θεού Διονύσου, τη Νάξο - και συγκεκριμένα στο χωριό
Απείρανθος - το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς εμφανίζονται οι "Κουδουνάτοι", οι οποίοι φορώντας κάπα και κουκούλα γυρνούν στους δρόμους και προκαλούν με άσεμνες εκφράσεις.
Μαζί τους, ο "Γέρος", η "Γριά" και η "Αρκούδα", ενώ οι ίδιοι κρατούν "σόμπα", ένα ξύλο δηλαδή που παραλληλίζεται με τον διονυσιακό φαλλό. Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των Κουδουνάτων μπορεί κανείς να δει τον "γάμο της νύφης", τον "θάνατο", την "ανάσταση του νεκρού" και το "όργωμα".

* Άμφισσα
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και το έθιμο "Ο θρύλος του στοιχειού" που αναβιώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς στην Άμφισσα. Από την συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα, και τα σκαλιά του Άι-Νικόλα. Κατεβαίνει το "στοιχειό" ακολουθούμενο από εκατοντάδες μεταμφιεσμένους, ενώ στο ιστορικό μεγάλο καφενείο της πόλης "δίνουν και παίρνουν" οι συζητήσεις σατιρικού περιεχομένου για τους Θρύλους και τα Στοιχειά. 

Related Posts

1 σχόλια

Ανώνυμος
27/2/13, 8:53 μ.μ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΩΝ;
EINAI Η ΤΡΙΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟΚΡΕΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΩΝΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΚΡΕΑΣ. ΤΡΙΩΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ.ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ, ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ, ΜΕΤΑΝΟΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΘΗ-ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ(ΑΓΑΠΗ, ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ, ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ,Κ.Α).
ΟΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΝΤΥΝΟΝΤΑΝ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ, ΕΠΙΝΑΝ,ΜΕΘΟΥΣΑΝ, ΧΟΡΕΥΑΝ ΤΡΕΛΛΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ, ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΣΧΙΖΑΝ ΕΤΣΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΩΝ.
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΘΑΝΑΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΤΡΕΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ, ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ, ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΤΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ..ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ.
ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
ΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ :ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α' ΙΩΑΝΝΟΥ,ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5,ΣΤΙΧΟΣ 21)
.......ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΥΣ.ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ...

Reply
avatar