Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι Απόκριες θέλουν ΕΛΛΑΔΑ

apokries-Ellada
Μοναδικός είναι ο εορτασμός του Τριωδίου στη Σκύρο των Βορείων Σποράδων, με τους "Γέρους", τις "Κορέλες" και τους "Φράγκους" να κλέβουν την παράσταση!
Από το άνοιγμα του Τριωδίου και κάθε Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, οι τρεις αυτοί χαρακτήρες παίρνουν τους δρόμους...
Ο "γέρος" φοράει άσπρη υφαντή βράκα και χοντρή μαύρη κάπα, ενώ γύρω από τη μέση του κρέμονται 2 - 3 σειρές κουδούνια που το βάρος τους μπορεί να φτάσει και τα 50 κιλά και τα οποία ηχούν μελωδικά κατά τον χορευτικό ρυθμό του βαδίσματός του. Γύρω από τον γέρο χορεύει η "κορέλα", η ντάμα του, ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο, η οποία θα του τραγουδήσει και σκυριανό τραγούδι, παινεύοντάς τον για τις αξίες και τις χαρές του, όταν αυτός θα σταματήσει να πάρει μια ανάσα.
Και οι δύο χαρακτήρες, δε, έχουν το πρόσωπό τους καλυμμένο. Συνοδός τους, πολλές φορές, ο "φράγκος", ενδεδυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού αλλά και παντελόνι, σατιρίζει τους Σκυριανούς εκείνους που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα)
apokries-Ellada
* Νάξος
Στη γενέτειρα του θεού Διονύσου, τη Νάξο - και συγκεκριμένα στο χωριό
Απείρανθος - το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς εμφανίζονται οι "Κουδουνάτοι", οι οποίοι φορώντας κάπα και κουκούλα γυρνούν στους δρόμους και προκαλούν με άσεμνες εκφράσεις.
Μαζί τους, ο "Γέρος", η "Γριά" και η "Αρκούδα", ενώ οι ίδιοι κρατούν "σόμπα", ένα ξύλο δηλαδή που παραλληλίζεται με τον διονυσιακό φαλλό. Στις αποκριάτικες εκδηλώσεις των Κουδουνάτων μπορεί κανείς να δει τον "γάμο της νύφης", τον "θάνατο", την "ανάσταση του νεκρού" και το "όργωμα".

* Άμφισσα
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει στην ηπειρωτική Ελλάδα και το έθιμο "Ο θρύλος του στοιχειού" που αναβιώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς στην Άμφισσα. Από την συνοικία Χάρμαινα, όπου βρίσκονται τα παλιά Ταμπάκικα, και τα σκαλιά του Άι-Νικόλα. Κατεβαίνει το "στοιχειό" ακολουθούμενο από εκατοντάδες μεταμφιεσμένους, ενώ στο ιστορικό μεγάλο καφενείο της πόλης "δίνουν και παίρνουν" οι συζητήσεις σατιρικού περιεχομένου για τους Θρύλους και τα Στοιχειά.