Πολίτικο κρουασάν

Στα τούρκικα το λένε aycoregi, κάτι που μεταφράζεται σαν τσουρέκι-μισοφέγγαρο. Σαν το σχήμα του.

Πατροπαράδοτο κλασικό έδεσμα, κολατσιό ή πρωινό, μαγική συντροφιά του καφέ, το μικρούλι τούτο τσουρέκι είναι μια βουτυρένια νοστιμιά, γεμιστή με όλα τα αρώματα της Ανατολής και μπόλικη σοκολάτα. Αντίθετα με τα ευρωπαϊκά κρουασάν που τρώγονται την ίδια μέρα και ξεραίνονται γρήγορα, αυτό κρατά τη φρεσκάδα του για πολλές ημέρες, κλεισμένο σε πλαστικό σακκουλάκι ή σε τάπερ.

Υλικά
200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αβγό και 1 επιπλέον ασπράδι
1/2 φλ. ζεστό γάλα
1/2 φλ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
λίγο αλάτι
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει

Για τη γέμιση
3 φλ. κέικ σοκολάτα
1 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. καρύδια ψιλοτριμμένα
1 κ.σ. κανέλα
ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
μισό ποτηράκι γάλα
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές

Για την επικάλυψη
1 κρόκο αβγού
αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Στο μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη στο γάλα, τα αβγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη, μαλακιά ζύμη.
Την βγάζουμε από το μίξερ, την πλάθουμε σε μπαλίτσα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, μιά ώρα περίπου.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ, τρίβουμε σε πολύ μικρά ψιχουλάκια το κέικ σοκολάτα. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε με το χέρι μας, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δυό.
Πλάθουμε σε μπαστούνι το κάθε μισό και μετά το κόβουμε σε κομμάτια, στο μέγεθος περίπου ενός μανταρινιού.
Πλάθουμε το κάθε κομματάκι σε μπαλάκι και μετά το ανοίγουμε με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο.
Βάζουμε στη μέση τη γέμιση, πλούσια-2 κ.σ. περίπου-και τυλίγουμε σε ρολό.
Πλάθουμε το ρολό λίγο να πάρει ένα ωραίο σχήμα, του δίνουμε το σχήμα μισοφέγγαρου και πιέζουμε τις άκρες να γίνουν μυτερές.
Βάζουμε τα κρουασάν σε ρηχό ταψί, πάνω σε λαδόκολλα.
Χτυπάμε τον κρόκο αβγού με 1 κ.γ. νερό και με πινέλο τον απλώνουμε πάνω σε κάθε κρουασάν. Στην Τουρκία, μετά, περνούν με πιρούνι την επιφάνεια, κάτι που βγαίνει ριγέ στο τελικό αποτέλεσμα.
Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, το πιέζουμε λίγο με τα δάχτυλά μας και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Ψιχούλη

Related Posts