Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Yellow vests - Κίτρινα γιλέκα: Πεδίο «μάχης» το Παρίσι

Τα πρώτα επεισόδια, με την επακόλουθη ρίψη δακρυγόνων από τις αστυνομικές δυνάμεις, άρχισαν να σημειώνονται κοντά στα Ηλύσια Πεδία, κατά τη σημερινή μαζική διαδήλωση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» στο Παρίσι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της αστυνομίας.
Στο πλαίσιο των μέτρων επιφυλακής για την πρόληψη βίαιων επεισοδίων, η παρισινή αστυνομία έχει προβεί έως τώρα σε συλλήψεις ενός αριθμού άνω των 350 ανθρώπων, πάνω στους οποίους εντοπίσθηκαν επικίνδυνα αντικείμενα.
Σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας έχουν ληφθεί πρωτοφανή μέτρα επιφυλακής, ιδίως δε στο Παρίσι, που το περασμένο Σάββατο υπήρξε θέατρο σκηνών σκληρής βίας, που εξέπληξαν την κοινή γνώμη σε Γαλλία και εξωτερικό.
Για το τρέχον Σαββατοκύριακο έχουν κινητοποιηθεί 89.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, 8.000 εκ των οποίων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των γεγονότων αυτών.

Οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 500
Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.
Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου.
Η ένταση αυξάνεται στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι, με τις δυνάμεις καταστολής να προβαίνουν σε αθρόες συλλήψεις και να κάνουν χρήση δακρυγόνων στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.
«Άφαντος» ο Μακρόν
Στην πλειονότητά τους οι διαδηλωτές είναι ειρηνικοί, με την οργή τους να στρέφεται κυρίως κατά του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησης, που θεωρούν ότι εκπροσωπούν μια πολιτική ελίτ που αδυνατεί να συλλάβει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Υπουργοί απηύθυναν επανειλημμένες εκκλήσεις για ηρεμία και κάλεσαν τους διαδηλωτές να αποφύγουν να κατέβουν στο Παρίσι, όπως έκαναν και οι ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμη και μέλη του ανώτατου κλήρου.
Γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες ότι ο Μακρόν αρνήθηκε να συναντηθεί με «μετριοπαθείς» εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» στο προεδρικό μέγαρο. Ένας εξ αυτών, ο Μπενζαμέν Κοσί, είπε ότι εκπρόσωποι του κινήματος είχαν ζητήσει να δουν τον πρόεδρο της χώρας επειδή «η ανταρσία είναι προ των πυλών της Γαλλίας και δεν θέλουμε θανάτους αυτό το Σαββατοκύριακο». Το Ελυζέ απάντησε ότι παραμένει ανοικτή η πόρτα του πρωθυπουργού.
Ο Μακρόν έχει να μιλήσει εδώ και μέρες, από τότε που έκανε πίσω ακυρώνοντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου επί των καυσίμων, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των διαδηλώσεων. Αξιωματούχοι είπαν, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ότι ο πρόεδρος φοβήθηκε μήπως ρίξει νέο λάδι στη φωτιά με δηλώσεις του ενόψει των σημερινών διαδηλώσεων. Ο Μακρόν αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια