Η κλιματική αλλαγή θα εξαφανίσει την πιο γλυκιά αδυναμία, τη σοκολάτα

Η πιο γλυκιά απόλαυση του πληθυσμού ενδέχεται να γίνει ένα ακόμη "θύμα" της άνευ ορίων κλιματικής αλλαγής:
 Μέχρι το 2050 η σοκολάτα θα είναι ο "χαμένος" από τη μάχη με την υπερθέρμανση.
Η παραγωγή της σοκολάτας θα κινδυνεύσει επικίνδυνα από την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς μελέτες που δημοσιοποίησε η αμερικανική The Times, τονίζοντας πώς μετράμε αντίστροφα μέχρι το 2050.
Πρόσφατα, το Διεθνές Κέντρο Τροπικών Καλλιεργειών (International Center for Tropical Agriculture -CIAT) εξέδωσε μια αναφορά που αναφέρει ότι η σοκολάτα θα αποτελέσει σύντομα ένα προϊόν πολυτελείας, προσιτό σε λίγα "πορτοφόλια"...
Σοκολάτα μόνο για λίγους
Ποιες είναι οι αιτίες που θα κάνουν τη σοκολάτα πιο σπάνια από ποτέ;
Ως βασικοί "υπαίτιοι" προβάλλονται οι μη βιώσιμες καλλιέργειες και πρακτικές που εφαρμόζονται στον σημαντικότερο τόπο καλλιέργειας κακαόδεντρων, τη Δυτική Αφρική.

Tι σημαίνει αυτό; Πώς από τη στιγμή που θα συρρικνωθούν οι κύριες περιοχές καλλιέργειας, το κακάο ενδέχεται να γίνει πολύ ακριβό, ενώ η παραγωγή του θα πέσει δραματικά τα επόμενα 40 χρόνια.
Ακόμη, να σημειωθεί ότι το κακάο είναι ένας καρπός ευαίσθητος στη θερμότητα. Συνεπώς, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Αφρική "θα καθιστούσε πολλές από τις φυτείες κακαόδεντρων της περιοχής ακατάλληλες για καλλιέργεια", σύμφωνα με την αναφορά της CIAT.
Αν μελετήσουμε μάλιστα τις τελευταίες καταγραφές της Δυτικής Αφρικής, απ’ όπου προέρχεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάου, θα δούμε ότι έχουν καταστραφεί εκατομμύρια κακαόδεντρα μέσα στο 2011 σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση ενός ιού, ενώ με τη σειρά τους οι φυτείες στη λεκάνη του Αμαζονίου αφανίζονται εξαιτίας μυκητιάσεων.
Φταίει και η σοκολατο-υπερκατανάλωση;
Κι όμως! Οι επιστήμονες αποδίδουν την καταστροφή των κακαόδεντρων (και) στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης σοκολάτας: προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση, οι παραγωγοί καλλιεργούν κακαόδεντρα σε "οριακές" περιοχές με συνέπεια να φυτρώνουν δέντρα ασθενικά περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες και ιούς.
Παράλληλα με τους ιούς, τα κακαόδεντρα αφανίζουν και οι Βραζιλιάνοι αγρότες που στρέφονται προς πιο κερδοφόρες δραστηριότητες όπως η υλοτομία και καλλιέργειες όπως οι φοίνικες (για βιοκαύσιμο από φοινικέλαιο) και τα καουτσουκόδεντρα.
Η ερευνητική οργάνωση Cocoa Research Association προειδοποίησε για την πενιχρή απόδοση του κακάου στους μικρούς αγρότες (οι οποίοι πληρώνονται με 80 σεντς ημερησίως), γεγονός που οδηγεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργειών από τις τοπικές κοινότητες και σε μετανάστευση στα αστικά κέντρα.
Κινδυνεύει και το σιρόπι σφενδάμου
Ακόμη ένα πλήγμα στους λάτρεις των γλυκών έρχεται και για τους οπαδούς του σφενδάμου, καθώς έως το 2100, η αμερικανική παραγωγή του ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Φως στο "σοκολατένιο τούνελ"
Καλά νέα έρχονται από ομάδα αγροτών, τόσο στη Βραζιλία όσο και στη Δυτική Αφρική, που υιοθετούν και εφαρμόζουν αειφόρες πρακτικές. Κάποιοι πειραματίζονται στην καλλιέργεια κακαόδεντρων μέσα στο τροπικό δάσος, μια πρακτική που συνεπάγεται μεν μικρότερο αριθμό δέντρων αλλά απαιτεί λιγότερα φυτοφάρμακα, ενώ και το έδαφος είναι πιο πρόσφορο.
Η καλλιέργεια κακάου είναι έτσι πιθανό να θεωρηθεί οργανική ή να συνεπάγεται την πίστωση δικαιωμάτων άνθρακα στο χρηματιστήριο ρύπων, με αποτέλεσμα να αποφέρει αυξημένα έσοδα.
Η καλλιέργεια κακαόδεντρων εντός των τροπικών δασών σε συνδυασμό με οργανικές πρακτικές ίσως αποτελέσει λύση για το πρόβλημα ενόψει της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Για να δούμε...

Related Posts