Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η Κάπαρη των Κρημνών και των Κάστρων!!!

Η Κάπαρη, το περίεργο αυτό φυτό με την αψιά μυρωδιά και τη γεύση που ευδοκιμεί πάνω στην ξεραΐλα της πέτρας, πάνω στα βράχια τα κάστρα και τους γκρεμούς, και φημίζεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό (ουροποιητικό, κυκλοφορικό, αναπνευστικό), μας δίνει με τα μπουμπούκια του και τους καρπούς του (κάτι μικρά αγγουράκια) ένα εξαίσιο τουρσί που το
χρησιμοποιούμε είτε ατόφιο σε σαλάτες είτε σε συνταγές μαγειρεύματος για κρέατα και ψάρια.

Αυτές περίπου τις μέρες είναι η εποχή της συγκομιδής. Εδώ το βλέπουμε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια πάνω στο κάστρο της Μεθώνης όπου πήγαμε με την Ελένη τις προάλλες για την ετήσια συγκομιδή. Είναι πράγματι εκπληκτικό το φαινόμενο να βλέπεις το φυτό να θάλει πάνω στην πέτρα και σε τόσο μεγάλο μάλιστα ύψος από το έδαφος!
Και ακόμη πιο εκπληκτικό που σε πιάνει δέος, είναι άμα σκεφτείς ότι την ίδια εικόνα τέτοια εποχή θα έβλεπαν και οι Βενετσιάνοι που έχτισαν το κάστρο, όταν σιδηρόφρακτοι με τις πανοπλίες τους πάνω στα άλογα τους θα γύριζαν από το καθημερινό τους πλιάτσικο στα γύρω χωριά, έχοντας αρπάξει -όπως συνήθιζαν- και καμιά όμορφη μαυρομάτα κόρη!
Και άμα πλησιάσουμε με το φακό μία από αυτές, κάπαρη όχι μαυρομάτα -δεν είναι ανάγκη να γίνουμε αλπινιστές και να σκαρφαλώσουμε στα μεγάλα ύψη, τις βρίσκουμε και στα χαμηλά- θα εντυπωσιαστούμε, νομίζω από αυτή τη σπάνια ομορφιά της! Εκτός από τα εντυπωσιακά φύλλα και
τους μίσχους της, βλέπουμε το πανέμορφο λουλούδι της και τα μοναδικά μπουμπούκια της που αποτελούν και το κυρίως θέμα της σημερινής μας ανάρτησης. Στα δεξιά της διακρίνεται και ένας καρπός της, που και αυτός μπορεί να μαζευτεί μαζί με τα μπουμπούκια.
Τα πιο καλά μπουμπούκια για το τουρσί μας είναι τα πιο κλειστά. Μπορούμε επίσης να μαζέψουμε και κορφάδες με τρυφερά φυλλαράκια που και αυτά γίνονται εξαίρετο τουρσί.
Όταν μαζέψουμε τα μπουμπούκια και τα αγγουράκια ακολουθούμε την εξής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Τα βάζουμε σε νερό που το αλλάζουμε πρωί - βράδυ και για 4-5 μέρες. Μετά τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Τα τοποθετούμε σε βάζα και σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά λευκό ξύδι και αλάτι σε αναλογία 1 κιλό ξύδι 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, προσθέτοντας και κάμποσους σπόρους μαύρο πιπέρι, μαζί και τα αγγουράκια, αν έχουμε, γιατί είναι πιο σκληρά. Μετά αφαιρούμε τα αγγουράκια και τα τοποθετούμε στο πάνω μέρος των βάζων, βγάζουμε και τους σπόρους του πιπεριού και απογεμίζουμε με το καυτό υγρό τα βαζάκια.
Αφού κρυώσουν τα βάζα τα κλείνουμε. Διατηρείται εκτός ψυγείου και μετά από 2-3 εβδομάδες το θεσπέσιο τουρσί μας είναι έτοιμο για χρήση!
Και όσοι πιστοί ...δοκιμάσατε και καλή επιτυχία!
  cookthebook

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια