Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Handshake Day - Ημέρα Χειραψίας

Η τελευταία Πέμπτη κάθε Ιουνίου, γιορτάζεται η Ημέρα Χειραψίας.
Από όλες τις διάφορες μορφές χαιρετισμού, η χειραψία είναι ίσως μία από τις αρχαιότερες.
Η προέλευση της χειραψίας είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Δεδομένου ότι πρόκειται για μη λεκτική επικοινωνία, μπορεί να υπήρχε πριν από γραπτά αρχεία. Οι θεωρίες υποδεικνύουν ότι ήταν ένας τρόπος για τους μεσαιωνικούς ιππότες, τους Ρωμαίους στρατιώτες και άλλους άνδρες που κρατούσαν όπλα να ελέγχουν τα κρυμμένα μαχαίρια, κρατώντας τους βραχίονες του άλλου στο χαιρετισμό. 
Τα αρχαιολογικά ερείπια στην αρχαία Ελλάδα υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Η επιτύμβια στήλη απεικονίζει δύο στρατιώτες που χτυπάνε τα χέρια τους και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Ένα ακόμα παλιότερο ρεκόρ στην Αίγυπτο υποδηλώνει ότι η χειραψία κρατούσε μια διαφορετική δύναμη, τη δύναμη της δοξασίας. Σύμφωνα με το Βαβυλωνιακό έθιμο, οι βασιλιάδες θα έπαιρναν το χέρι του αγάλματος του θεού Marduk πριν πάρουν το θρόνο. Αυτή η πράξη επαναλήφθηκε ετησίως κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του Zagmuk για να μεταφέρει την εξουσία του στο επόμενο έτος. Ακόμη και η κατάκτηση της Ασσυρίας συνέχισε την παράδοση.

Όπως και κατά την αρχαιότητα, οι σύγχρονες χειραψίες έχουν διαφορετικά έθιμα ανά τον κόσμο. Οι γυναίκες συνήθως δεν φορούσαν όπλα και συνεπώς δεν ταρακούνησαν τα χέρια ως μορφή χαιρετισμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χειραψίες της Ρωσίας, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τείνουν να είναι σταθερές, αλλά ακόμη και εκείνοι με σταθερά χαιρετισμούς έχουν διαχρονικές διαφορές. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η λαβή είναι ελαφριά και δεν πρέπει να υπάρχει άμεση επαφή με τα μάτια. Ωστόσο, στις Φιλιππίνες κάνετε την επαφή με τα μάτια κρατώντας παράλληλα το φως.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι μυστικές χειραψίες, οι περίπλοκοι χαιρετισμοί που σηματοδοτούν την ένταξη σε ομάδα, λέσχη ή κοινωνία. Μία από τις πιο διάσημες κοινωνίες που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν μυστικές χειραψίες είναι οι Ελευθεροτέκτονες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια