250.000 παιδιά εργάζονται σε φυτείες καφέ στη Νικαράγουα

Κατά παράβαση του νόμου ο οποίος απαγορεύει την απασχόληση των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στη Νικαράγουα, περίπου 250.000 παιδιά εργάζονται μαζί με τους γονείς τους στη συγκομιδή καφέ στη χώρα, ανέφεραν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία επικαλέστηκαν έναν αμερικάνικο οργανισμό συνεργασίας...
  «Υπάρχει αντίσταση, όχι μόνο από μέρους των επιχειρήσεων, να δοθεί τέλος στην παιδική εργασία, αλλά και των ίδιων των γονέων, οι οποίοι την ενθαρρύνουν», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της οργάνωσης συνεργασίας «Cultivar», Ραφαέλ Μπαρέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Prensa».
Τα παιδιά εργάζονται κατά κύριο λόγο σε γεωργικές εργασίες, για τη συγκομιδή της σοδειάς, από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο, στο βορρά της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες φυτείες.
Η απασχόληση των παιδιών συνήθως εξαρτάται από το πόσο φτωχές είναι οι οικογένειές τους, και η «Cultivar», σε συνεργασία με τις αρχές, έχει αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα σε φυτείες, προκειμένου «βαθμιαία τα παιδιά της εργασίας να πάνε στα σχολεία», εξήγησε ο Μπαρέρα.
Η Νικαράγουα απαγόρευσε δια νόμου το 2002 την εργασία των ανηλίικων κάτω των 18 ετών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας είχε καταρτίσει το 1973 μια Συνθήκη που ορίζει ότι η ελάχιστη ηλικία ανάληψης εργασίας «δεν πρέπει να είναι κατώτερη από την ηλικία που σταματά η υποχρεωτική εκπαίδευση, ούτε σε κάθε περίπτωση τα δεκαπέντε χρόνια».
Αυτή η ελάχιστη ηλικία μπορεί να ελαττωθεί στα δεκατέσσερα έτη, «αρχικά», για τις χώρες που κυρώνουν τη Συνθήκη, εάν «η οικονομία και τα σχολικά ιδρύματα δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς», σ' αυτές.

Related Posts