Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ξεκίνημα της Ελληνικής Τηλεόρασης 1966

Φώτα, κάμερες, πάμε...
Ήταν 23 Φεβρουαρίου 1966 όταν στο κτίριο του ΟΤΕ της οδού Πατησίων επικρατούσε περίεργη αναστάτωση.
Ο λόγος ήταν το ξεκίνημα της ελληνικής τηλεόρασης μέσω ενός πειραματικού προγράμματος που θα έβγαινε στον αέρα.
Η πρώτη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης ξεκίνησε στις 18.30 και διήρκεσε δύο ώρες, που ήταν αρκετές για να ενθουσιάσουν τους ελάχιστους Αθηναίους που διέθεταν τηλεοπτικό δέκτη, αλλά και τους πολλούς επισήμους που βρίσκονταν στο κτίριο του ΟΤΕ.
Περισσότερο ενθουσιασμό φαίνεται να είχαν τα έντυπα της εποχής, ίσως γιατί διέβλεπαν τα μελλοντικά πρωτοσέλιδα που θα δημιουργούσε το νέο μέσο. Έτσι, χαρακτήρισαν την εκφωνήτρια Ελένη Κυπραίου ως την πρώτη Ελληνίδα τηλεοπτική σταρ, ενώ κάποιες εφημερίδες έσπευσαν να γράψουν ότι ήδη το BBC μας ζήλευε για την ποιότητα της εικόνας :
"Η δοκιμαστική εκπομπή διεκρίθη για την καθαρότητά της τόσον, ώστε και ο εκ των διευθυντών του BBC, κ. Κάλουβ, ο οποίος ευρισκόμενος εις την Αθήναν προ καιρού και παρακολουθών δοκιμαστικάς εκπομπάς, εδήλωσεν ότι "ούτε εις την Αγγλίαν δεν επιτυγχάνονται τόσον καθαραί εικόνες όσον εις την ελληνικήν τηλεόρασιν"
Το αργοπορημένο ξεκίνημα της ελληνικής τηλεόρασης - μετά την Αλβανία και την Γκάνα είχε δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για το ποια θα έπρεπε να είναι η μορφή του νέου μέσου. Μάλιστα, οι συζητήσεις των αρμοδίων εκείνης της εποχής - μεταξύ τους και ο τότε υπουργός Συντονισμού Κων.Μητσοτάκης - φαινόνταν ότι κατέληγαν προς ένα μοντέλο, όπου το κράτος και οι ιδιώτες θα συμμετείχαν ισότιμα στη νέα πραγματικότητα - "...Κατόπι δε μακράς συζητήσεως απεφασίσθει ομοφώνως όπως ως φορεύς δια την τηλεόρασιν προκριθεί η μικτή επιχείρησις με τη συμμετοχήν του κράτους κατά 50% και ιδιώτου κατά 50%, η οποία να λειτουργεί κατά τους κανόνας της ιδιωτικής επειχειρήσεως".
Σίγουρα, όταν γίνονταν αυτές οι συζητήσεις, ουδείς φανταζόταν ότι τα....στραβά θεμέλια της ελληνικής τηλεόρασης δεν θα τα έβαζαν τεχνοκράτες, αλλά στρατιωτικοί μόλις ένα χρόνο μετά....

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια