Αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοσ​τή

Ο αριθμός των ανθρώπων που νηστεύουν τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξάνεται, κυρίως όσον αφορά τους νέους, υποδηλώνοντας την προσέγγισή τους στην εκκλησία, αλλά και το ενδιαφέρον τους για καλύτερη διατροφή.
Η νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένες τροφές ή από την τροφή γενικά, με σκοπό τη σωματική, αλλά και την πνευματική άσκηση του ατόμου.
Επιχειρώντας μια αξιολόγηση της ποιοτικής σύστασης του νηστίσιμου διαιτολογίου, θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζεται από τη μειωμένη έως μηδενική κατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέας, αυγά, γαλακτομικά), με αύξηση της κατανάλωσης ψωμιού, ζυμαρικών και λοιπών δημητριακών, οσπρίων και λαδερών φαγητών, και ξηρών καρπών, ενώ βασική πηγή πρόσληψης λίπους αποτελεί το ελαιόλαδο και, σε μικρότερο βαθμό, διάφορα σπορέλαια.
Αναλύοντας περαιτέρω τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του, παρατηρείται μια σαφέστατη μείωση της πρωτεϊνικής πρόσληψης, με ταυτόχρονη αύξηση των προσλαμβανομένων υδατανθράκων, ειδικότερα των φυτικών ινών, ενώ όσον αφορά το λίπος που καταναλώνεται, αυτό παραμένει ποσοτικά σταθερό, με ποιοτικές κυρίως διαφοροποιήσεις (αύξηση φυτικού σε σχέση με ζωικό λίπος).
Χαράλαμπος Ι.Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Related Posts