Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Φύσημα στην καρδιά: Αθώο ή ένοχο; Οι ύποπτες ενδείξεις

Πολλοί άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης φύσημα τρομάζουν, καθώς το έχουν ταυτίσει με καρδιοπάθεια.

Η σύγχυση οφείλεται στο ότι άλλοτε το φύσημα είναι ένα εντελώς αθώο σύμπτωμα, απλά δηλαδή υπάρχει χωρίς να προκαλεί πρόβλημα στην καρδιά και άλλοτε μπορεί να είναι η εκδήλωση ενός προβλήματος στις βαλβίδες της καρδιάς ή στα αγγεία.
Τι είναι
Το φύσημα είναι ένα ακουστικό σήμα, ένας ήχος, που δημιουργείται όταν:
-περνάει μεγάλη ποσότητα αίματος από υγιή αγγεία ή φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες, υπάρχει δηλαδή υπερκινητική κυκλοφορία του αίματος ή
-περνάει κανονική ποσότητα αίματος από ένα «πέρασμα» με στένωση (π.χ. ένα στενωμένο αγγείο, μία ελαττωματική βαλβίδα της καρδιάς).
Και στις δύο περιπτώσεις διαταράσσεται η ομαλή ροή στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλούνται δονήσεις, τις οποίες ο γιατρός μπορεί να με το στηθοσκόπιο και επειδή ο ήχος μοιάζει με το θόρυβο που κάνουμε όταν φυσάμε, έχει επικρατήσει ο όρος «φύσημα».
Πότε είναι αθώο
Το αθώο φύσημα δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα και δεν σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα. Παρουσιάζεται όταν η κυκλοφορία του αίματος είναι πολύ γρήγορη (υπερκινητική), κάτι που μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν είστε ταραγμένοι, αγχωμένοι ή αθλείστε. Από τη στιγμή που ο καρδιολόγος αποφανθεί ότι το φύσημα είναι αθώο, είναι σαν να μην το έχετε. Μπορείτε δηλαδή να συνεχίσετε κανονικά τις δραστηριότητές σας.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Το παθολογικό φύσημα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, εύκολη κόπωση, λιποθυμικά επεισόδια, πόνο στο στήθος.
Μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα της βαλβίδας της καρδιάς (π.χ. στένωση ή ανεπάρκεια της μιτροειδούς ή της αορτικής βαλβίδας της καρδιάς) ή σε ένα στενωμένο αγγείο (π.χ. των καρωτίδων στο λαιμό).
Μπορεί δηλαδή να εντοπίζεται είτε στην καρδιά είτε στα αγγεία. Στην πρώτη περίπτωση ο γιατρός ακροάζεται το φύσημα, τοποθετώντας το στηθοσκόπιο στο θώρακα, ενώ στη δεύτερη τοποθετώντας το στο σημείο του σώματος όπου βρίσκεται το στενωμένο αγγείο (π.χ. στο λαιμό για τις καρωτίδες, στα πόδια για τις μηριαίες αρτηρίες κλπ.).
Για τη διάγνωση τν αιτίων που προκαλούν το φύσημα είναι απαραίτητο να γίνουν:
-Λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση από το γιατρό.
-Υπερηχογράφημα προκειμένου να βεβαιωθεί αν το φύσημα που άκουσε είναι αθώο ή παθολογικό.
Πώς αντιμετωπίζεται
Όσον αφορά το αθώο φύσημα, δεν τίθεται θέμα αντιμετώπισης, μια και δεν σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα υγείας. Για το παθολογικό φύσημα όμως, ο ειδικός πρέπει να εντοπίσει το σημείο της καρδιάς ή των αγγείων όπου ακούγεται το φύσημα και, βάσει της κλινικής εικόνας και των συμπτωμάτων του ασθενούς, να εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, ώστε να συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση, π.χ. συντηρητική αγωγή (λήψη φαρμάκων) ή και χειρουργική επέμβαση (σε μια προχωρημένη βαλβιδοπάθεια).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια