Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

Ascendant ή Ανατέλλον Σημείο: Είναι το ζώδιο που βρίσκεται στη ακμή του πρώτου οίκου που ονομάζεται και ωροσκόπος. Αυτό το ζώδιο προσδιορίζεται από την ακριβή ώρα γεννήσεως και τον τόπο γεννήσεως. Μαζί με τον Ήλιο και την Σελήνη ο ωροσκόπος μας δίνει μια πρώτη εικόνα για την ουσία του ανθρώπου. Ο ωροσκόπος ή πρώτος οίκος (1ος) παρουσιάζει την εξωτερική μας προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά που παρατηρούν οι άλλοι άνθρωποι όταν μας συναντάνε για πρώτη φορά. Δείχνει τη «μάσκα» που φοράμε στις κοινωνικές επαφές μας και που μπορεί να προβάλλει ή να κρύβει την αληθινή φύση μας. Η φυσική μας εμφάνιση επίσης οφείλεται κυρίως στον ωροσκόπο.

Ακμή: Η ακμή ενός οίκου είναι το όριο μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου οίκου. Παραδείγματος χάρη η γραμμή που χωρίζει τον δεύτερο από τον τρίτο οίκο δείχνει τον τρίτο οίκο. Το ζώδιο που βρίσκεται στην ακμή του οίκου (1ου, 2ου, 3ου, 4ου κοκ) δείχνει και τον τρόπο που αντιμετωπίζει κάποιος το συγκεκριμένο τομέα της ζωής. Παράδειγμα- Αν έχεις Ζυγό στην ακμή ενός οίκου σου διαθέτεις μερικές από τα ζυγίσια χαρακτηριστικά στα θέματα με τα οποία σχετίζεται ο οίκος. Ο όρος «γεννημένος στην ακμή» επίσης αναφέρεται σε κάποιον που γεννήθηκε είτε στην τελευταία μοίρα ενός ζωδίου είτε στην πρώτη ενός άλλου. Παράδειγμα- Όταν ο Ήλιος κάποιου βρίσκεται στην τελευταία μοίρα του Κριού, ή στην πρώτη του Ταύρου λέμε ότι γεννήθηκε «σε ακμή». Θεωρώ ότι οι γεννημένοι στην 1η ή στην 29η μοίρα αποτελούν τους χαρακτηριστικότερους τύπους των ζωδίων που ανήκουν αυτές οι μοίρες. Δηλαδή κάποιος γεννημένος στην 29η μοίρα του Κριού είναι χαρακτηριστικός Κριός όπως και χαρακτηριστικός Ταύρος αυτός που γεννήθηκε στην 1η μοίρα. Σημείωση: Πολλές φορές υπάρχουν πλανήτες στο χάρτη που βρίσκονται σχεδόν στο τέλος ενός οίκου. Αν η απόσταση από την θέση που βρίσκεται ο πλανήτης μέχρι την ακμή του επόμενου οίκου είναι γύρω στις 3ο μοίρες τότε ο πλανήτες παίρνει τις κύριες ιδιότητές του από τον επόμενο οίκο χωρίς να χάνει χαρακτηριστικά του οίκου που βρίσκεται. Όταν όμως ένας πλανήτης όπως ο Ήλιος βρίσκεται στον 12ο οίκο θα υπολογίσουμε ότι παίρνει χαρακτηριστικά του ωροσκόπου ή 1ου οίκο ακόμα κι αν απέχει από την ακμή του ωροσκόπου ακόμα και 10ο.

Αμοιβαία υποδοχή: Αυτό συμβαίνει όταν δύο πλανήτες βρίσκονται ο ένας στον κυβερνών ζώδιο του άλλου. Για παράδειγμα απο το 2003 μεχρι το 2010, ο Ποσειδώνας, κυβερνήτης των Ιχθύων θα βρίσκεται στον Υδροχόο, ο οποίος κυβερνάται από τον Ουρανό και ο Ουρανός θα βρίσκεται στους Ιχθύς που κυβερνώνται από τον Ποσειδώνα.

Ανάδρομος: Η ανάδρομη κίνηση συμβαίνει αρκετές φορές στη διάρκεια του έτους στις τροχιές των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος - πλην του Ήλίου και της Σελήνης. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων που μπορεί να διαρκέσουν μερικούς μήνες κάθε φορά για τους εξωτερικούς πλανήτες, οι πλανήτες φαίνονται να κινούνται προς τα πίσω. Αυτό συμβαίνει διότι καθώς οι πλανήτες βρίσκονται πίσω από τον Ήλιο δείχνουν να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη Γη.

Αναχαιτισμένα Ζώδια: Αφού ο άξονας της γης γέρνει και αφού το σχήμα της δεν αποτελεί τέλεια σφαίρα, υπάρχει συχνά μια ποικιλία στο μέγεθος των οίκων όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε βόρεια ή νότια από τον ισημερινό. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο μερικά ζώδια περιέχονται ολόκληρα μέσα σε ένα οίκο. Δηλαδή το ζώδιο δεν εμφανίζεται σε καμία ακμή και αναφερόμαστε σε αυτό το φαινόμενο ως αναχαίτιση. Σε γεωγραφικά μήκη περισσότερα των 50ο νότια ή βόρεια δύο ή περισσότερα ζώδια μπορεί να αναχαιτίζονται σε έναν οίκο ή μπορεί να υπάρχουν δύο ζευγάρια οίκων με αναχαιτισμένα ζώδια. Αν ένας οίκος έχει ένα αναχαιτισμένο ζώδιο ο απέναντι οίκος θα περιέχει επίσης ένα αναχαιτισμένο ζώδιο. Μια αναχαίτιση μεγαλώνει τον οίκο και κάνει σύνθετες τις υποθέσεις εκείνου του οίκου λόγω των επί πλέον ζωδίων που εμπεριέχονται. Ο χαρακτηρισμός ενός οίκου που περιέχει ένα αναχαιτισμένο ζώδιο μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκος.

Μερικές παρατηρήσεις:
- ο άξονας των οίκων που περιέχουν αναχαιτισμένα ζώδια είναι ο πιο ενεργοποιημένος άξονας του ωροσκοπίου και πάντα είναι οι μεγαλύτεροι οίκοι εφόσον περιέχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μοιρών από ακμή σε ακμή.

- άτομα με πλανήτη που περιέχεται μέσα σε αναχαιτισμένο ζώδιο μπορεί να αισθάνονται τον πλανήτη απομονωμένο, να επιδεικνύει τεράστια αυτοσυγκράτηση, να υπολειτουργεί.

- ο πλανήτης που περιέχεται μέσα σε αναχαιτισμένο ζώδιο δεν παραμένει ανενεργός για πάντα...η δύναμή του αργά και σταδιακά ενεργοποιείται μέχρι του σημείου να λειτουργεί παντελώς ελεύθερος (συνυπολογίζοντας πάντα και τις όψεις που κάνει με άλλους πλανήτες)

- αν ο Ήλιος, η Σελήνη, ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου ή ο κυβερνήτης του αναχαιτισμένου ζωδίου είναι επίσης αναχαιτισμένοι, υπάρχει χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έκφρασή τους.

- αν δεν υπάρχουν καθόλου πλανήτες σε αναχαιτισμένα ζώδια τότε ο ίδιος ο οίκος χρειάζεται προσοχή.

Αντίθεση: Όψη που δημιουργείται μεταξύ δύο πλανητών που απέχουν 180 μοίρες μεταξύ τους. Η ανοχή αυτής της όψης είναι 8 μοίρες. Αυτή είναι μία όψη που μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκή καθώς δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες ενέργειες παράγουν ανάγκες και επιθυμίες. Τα αντικριστά ζώδια όμως μπορούν να είναι και συμβατά καθώς αλληλοσυμπληρώνονται και λειτουργούν με τις κοινές αρχές της τετραπλότητας τους - παρόρμηση, μεταβλητότητα, σταθερότητα. Σε μια αρμονική έκφραση η αντίθεση χαρίζει αλληλοσυμπλήρωση και αλληλοεκπλήρωση.

Αντίθετα ζώδια: Tα απέναντι ζώδια έχουν πολλά κοινά. Ο στόχος του ενός είναι η σκιά του άλλου. Οι Λέοντες είναι εγωκεντρικοί, αλλά πάντα στο βάθος αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Παθαίνουν κρίση αυτοπεποίθησης και αναρωτιούνται, σιγά πια, ποιος νομίζω ότι είμαι και τέτοια. Οι Υδροχόοι ενδιαφέρονται πολύ για το κοινωνικό σύνολο, αλλά στο βάθος έχουν ένα θέμα με την ηγεσία. Θέλουν να ηγηθούν και να βγουν μπροστά, αλλά ντρέπονται, σκέπτονται ότι δεν είναι σωστό, μήπως φανώ ψώνιο, θα λειτουργήσω ομαδικά κλπ.

Παράδειγμα αντίθεσης: Σελήνη στον Καρκίνο αντίθεση με Κρόνο στον Αιγόκερω.

***Καμία όψη ΔΕΝ είναι άσχημη. Εξαρτάται τι κάνεις με αυτήν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με δύο πλανήτες που κυβερνούν δύο αντίθετα ζώδια. Η Σελήνη τον Καρκίνο και ο Κρόνος το απέναντι ζώδιο, τον Αιγόκερω. Ανάλογα με το ζώδιο και το σπίτι στο οποίο βρίσκεται, η Σελήνη δείχνει τι είναι αυτό που χρειάζεται το άτομο για να αισθάνεται καλά. Ποια είναι η συναισθηματική τροφή που θα το κάνει χορτάτο. Είναι το μικρό παιδί μέσα μας που δεν μεγαλώνει ποτέ. Που έχει ανάγκες τις οποίες πρέπει πάση θυσία να καλύψει. Όταν αυτή μας η ανάγκη μπλέκεται με τον Κρόνο, τον πλανήτη των ορίων, της πειθαρχίας και της αυτάρκειας, αρχίζουν τα προβλήματα που σπανίως λύνονται πριν τα 30 μας χρόνια. Το παιδί μέσα μας ζητάει πράγματα και ο Κρόνος του λέει, όχι δεν κατάλαβες, σταμάτα να φέρεσαι σαν κακομαθημένο και ωρίμασε επιτέλους. Για πρώτη φορά, αυτή τη μη ικανοποίηση των αναγκών μας, τη συναντάμε στη μητέρα. Η μητέρα συνήθως είναι αυτή που θα λέει ΟΧΙ στο άτομο Σελήνης-Κρόνου. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι δεν πήρε τόση αγάπη από τη μητέρα όση θα ήθελε. Συνήθως παραπονιέται ότι δεν με αγάπησε ποτέ, ήταν μια ζωή κρύα και απόμακρη, όλο μου έλεγε διάβαζε και διάβαζε, μια φορά δεν με πήγε σε ένα λούνα παρκ, ποτέ της δεν είχε χρόνο για μένα και άλλα τέτοια παρόμοια... Να τονίσω εδώ ότι ο χάρτης μας δεν περιγράφει αντικειμενικά τους γονείς μας, αλλά το πώς εμείς τους βλέπουμε. Δηλαδή, ένα άτομο με Σελήνη-Κρόνο, παραβλέπει τις φορές που η μητέρα ικανοποίησε τις ανάγκες του και δίνει έμφαση σε εκείνες που η μητέρα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του. Για ένα άλλο άτομο, η ίδια μητέρα μπορεί να είναι τρυφερή και στοργική. (astropet)

Aρσενικά και Θηλυκά ζώδια: Οι αρσενικές και οι θηλυκές αρχές υπάρχουν στο συμβολισμό της αστρολογίας όπως υπάρχουν και μέσα στον άνθρωπο. Σε προσωπικό επίπεδο ένα θετικό/αρσενικό Ηλιακό ζώδιο (όπως είναι αυτά που ανήκουν στη Φωτιά ή στον Αέρα) δείχνουν την παρουσία μιας ισχυρής Πατρικής εικόνας (ή τονίζουν την αρσενική πλευρά). Κάποιος που έχει γεννηθεί σε ένα από αυτά τα ζώδια- και βρίσκεται σε ηλικία μεταξύ 0-3- αντιμετωπίζει τον Πατέρα ως τον κυρίαρχο γονέα. Αντιλαμβάνεται δηλαδή τον Πατέρα ως το γονέα που τον επηρεάζει περισσότερο με αποτέλεσμα να αντιγράφει τη συμπεριφορά του. Αντίστοιχα ένα αρνητικό/θηλυκό Ηλιακό ζώδιο (όπως είναι αυτά που ανήκουν στο Νερό ή τη Γη) δείχνουν μια κυρίαρχη Μητρική ατμόσφαιρα. Το παιδί εισπράττει μια μεγάλη δόση από θηλυκές αρχές με τον πατέρα περισσότερο παθητικό, περισσότερο γήινο στις αντιδράσεις του και καθόλου εξουσιαστικό. Την εξουσία σε τέτοιες περιπτώσεις τη διαχειρίζεται η Μητέρα. Σε μερικές περιπτώσεις ο Πατέρας λείπει (είτε φυσικά είτε ψυχικά κι αυτό συμβαίνει συχνά με Καρκίνους ή Σκορπιούς) Ο Καρλ Γιουνγκ είπε ότι ένας Άντρας είναι βασικά 60% αρσενικός και 40% θηλυκός. Η γυναικεία πλευρά ενός άντρα καλείται anima. Αντίστοιχα μια Γυναίκα είναι 60% θηλυκή και 40% αρσενική. Η αντρική πλευρά μιας γυναίκας ονομάζεται animus. Πολλά έχουν γραφεί για τους ορισμούς του animus και της anima και στο πως μπορεί να παρατηρηθούν στην προσωπικότητα. Αυτή η σύλληψη έχει περάσει στην αστρολογία με τον αστρολογικό όρο polarity δηλαδή πολικότητα.

Αστρολογικές γενιές: Άνθρωποι που γεννήθηκαν όταν οι εξωτερικοί πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας, ή Πλούτων ) βρισκόντουσαν σε ένα συγκεκριμένο ζώδιο. Παράδειγμα: Οι γεννημένοι μεταξύ 1956-1972 έχουν το Πλούτωνα στο ζώδιο της Παρθένου. Έτσι αποκαλούνται η γενιά με το Πλούτωνα στην Παρθένο

* (Όλοι οι εξω-κρόνιοι πλανήτες δείχνουν τα χαρακτηριστικά μιας γενιάς και όσοι από μας έχουμε προσωπικούς πλανήτες σε δυνατές όψεις με αυτούς, καλούμαστε να μεταφέρουμε το μήνυμά τους στους υπόλοιπους. Π.χ. (χονδρικά μιλώντας πάντα): εμείς με τον Ποσειδώνα στον Σκορπιό είμαστε και λίγο του sex, drugs and rock n roll! Εσείς με Ποσειδώνα στον Τοξότη είστε πιο πολύ της κοινωνίας, της δικαιοσύνης, της ηθικής. Θυμάστε τις ταινίες του Al Pacino στα 70s; Που έδειχναν τις κοινωνικές αδικίες, τη διαφθορά κλπ.~ Να, ο Ποσειδώνας στον Τοξότη! Μετά ήρθε μια πιο συντηρητική γενιά. Ξέρω πολλούς γονείς με παιδιά που γεννήθηκαν τέλη δεκαετίας 80, αρχές 90 που παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους είναι πιο συντηρητικά από τους ίδιους! (astropet)

Αστρολογικές υπό-γενιές: Μέσα σε μια συγκεκριμένη αστρολογική γενιά υπάρχουν συχνά ομάδες γεννημένες με δύο ή τρεις εξωτερικούς πλανήτες που κάνουν όψεις μεταξύ τους. Παράδειγμα πολλοί που ανήκουν στη γενιά με το Πλούτωνα στη Παρθένο έχουν επίσης τον Ουρανό στην Παρθένο που κάνει σύνοδο με τον Πλούτωνα. Αυτοί αποτελούν επιπρόσθετα και μια υπο- γενιά.

Αστρολογικές Εφημερίδες: Η αστρολογική εφημερίδα παρέχει πληροφορίες για τη καθημερινή κίνηση των πλανητών του ηλιακού συστήματος και είναι το βασικό εργαλείο για τον υπολογισμό των αστρολογικών χαρτών.

Γωνίες, ( Μεσουράνημα (10ς), Ναδίρ (4ος), ωροσκόπος(1ος), Δύων (7ος): Οι γωνίες είναι συμβολίζουν τον σταυρό της ενσάρκωσης. Δείχνουν το χρόνο και τον τόπο. Είναι οι πύλες μέσα από τις οποίες ενσαρκωνόμαστε. Ο ζωδιακός κύκλος είναι το Όλον και ο σταυρός δίνει μορφή σε αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το σύμβολο του Ιησού, του Θεού δηλαδή που κατέβηκε στη γη. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικές οι γωνίες και για αυτό και θεωρούμε ότι ένας πλανήτης έχει σύνοδο με τη γωνία ακόμα και 10ο μακριά. Με τις υπόλοιπες ακμές τι να σου πω~ Είναι πάλι θέμα συστήματος οίκων που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί ενδέχεται από σύστημα σε σύστημα να παίζουν οι ακμές ακόμα και αρκετές μοίρες. Και ναι, οι πλανήτες στις ακμές θεωρούνται πιο δυνατοί, εξ ού και έναν πλανήτη π.χ. στον 4ο οίκο, αλλά κοντά στην ακμή του 5ου, θεωρούμε ότι είναι στον 5ο. Εγώ δυσκολεύομαι να αλλάξω έτσι σπίτι σε πλανήτη, εκτός αν είναι σε απόσταση μιας μοίρας από την ακμή, οπότε τον τοποθετώ στο επόμενο. Δοκιμάζω και κάνα άλλο σύστημα βέβαια, κι αν δω ότι με όλα τα υπόλοιπα συστήματα μπαίνει στο επόμενο σπίτι, τότε εντάξει.(astropet)

Δίας (διέλευση): Ύπάρχει κανένας συμπαντικός κανόνας που λέει ότι ο Δίας δεν πιάνει μερικούς; Ένας Δίας στον Αιγόκερω δε φαίνεται σε πρώτη ματιά να βρίσκεται στα καλύτερά του. Νομίζω και πως οι Αιγοκεροειδείς δεν τον δέχονται τόσο ανοιχτά όσο άλλοι. Άσχετα με τα γεγονότα που περιμένουμε να φέρει μια διέλευση(η οποιαδήποτε διέλευση) μεγαλύτερη σημασία έχει η πρόθεση, η τάση, η ενέργεια, ας το πει ο καθένας όπως θέλει. Μπορεί το γεγονός, το "δώρο" του Δία στην προκειμένη περίπτωση να μην είναι ένα extreme έκτασης γεγονός, αλλά ένα μικρό κλικ σε ένα μυαλό που μπορεί να δει από κει και πέρα τα πράγματα σε μια νέα πιο εκτεταμένη ολότητα, ένας πιο μεγάλος κόσμος με πιο πολλές δυνατότητες για το μέλλον, μια ελπίδα. Γιατί δε νομίζω πως οι κατεξοχήν "φωτισμένοι" από το Δία, Τοξότες, είναι απλά τυχεροί. Είναι ανοιχτοί στον κόσμο και αφήνονται σε κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο- αυτό που λένε (που έχει πει κατά καιρούς ο gp για τους Τοξότες): "Δε βαριέσαι; Έχει ο θεός". Και εγώ, μιλώντας για τον εαυτό μου, θα έλεγα πως δεν με έπιασε ο Δίας ούτε στον ωροσκόπο μου πριν κανα μήνα, ούτε στην επιστροφή Δία που μου γίνεται τώρα στον Αιγόκερω. Γεγονός; Τίποτα φανταχτερό και μεγάλο, ούτε τύχη βουνό. Κάθε άλλο. Ας μην περιμένουμε από το Δία για κάτι που μπορεί να μην έρθει, αλλά ας πάρουμε οι αιγοκεροειδείς λίγο από το μότο "Κι αν σου κάτσει;" Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι το όλο θέμα, και την αστρολογία σε μεγάλο βαθμό. Ο Δίας σίγουρα δεν θα σε κάνει να είναι η δική σου χρονιά, ο Πλούτωνας δεν είναι μια καταπληκτική μεταμόρφωση. Ας είμαστε πιο ανοιχτοί για να υποδεχτούμε το μέλλον και...αν σου κάτσει; ...; Ναι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Αλλά δεν υπάρχει κανένας συμπαντικός κανόνας- (JohnnyG )

** Μα τι δώρα θέλει κανείς από το Δία; Να έρθει με το μαγικό του ραβδάκι και να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα; Όχι, δεν θα διορθώσει τίποτα. Θα σου δώσει όμως εκείνη τη δύναμη, την τόσο απαραίτητη, να πιστέψεις ότι ΜΠΟΡΕΙΣ να τα διορθώσεις όλα. Δίας είναι αυτό «το έχει ο Θεός». Είναι το να σηκώνεσαι το πρωί να πας στη δουλειά κι αντί να μιζεριάζεις, να βάζεις μουσική και να χοροπηδάς σαν κατσίκι. Το βρίσκετε λίγο; Κάνετε λάθος. Χωρίς τον Δία, πολύ απλά δεν θα υπήρχε ζωή. Δίας είναι εκείνη η ψυχική ευφορία που σου δίνει η πίστη ότι "κάτι υπάρχει εκεί έξω". Εκείνη η αισιοδοξία ότι υπάρχει ένα νόημα πίσω από όλα αυτά. Δίας είναι να βρίσκεσαι κλεισμένος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και να πιστεύεις ότι υπάρχει λόγος που περνάς αυτό το μαρτύριο. Δεν είναι αφέλεια ούτε επιπολαιότητα. Είναι η διάθεση για ζωή. Γιατί αν δεν υπήρχε ο Δίας, θα είχαμε αυτοκτονήσει ομαδικώς, αν αναλογιστεί κανείς πόση φρίκη κρύβει η ενσάρκωση. Είναι η πίστη που μας επιτρέπει ακόμα να φέρνουμε παιδιά σε αυτόν τον κόσμο, παρά το παράλογο του θέματος. Δίας είναι το θράσος της Σκάρλετ Ο Χάρα, να ξεστομίζεις την ατάκα: "After all, tomorrow IS anotherday!" εν μέσω της πιο μεγάλης κρίσης της ζωής σου. Και τέλος Δίας είναι να είσαι η Whoopi Goldberg στο Color Purple, δηλαδή να έχεις περάσει μια ζωή μέσα στην απόλυτη δυστυχία και καταπίεση και ξαφνικά να κάνεις την επανάστασή σου και να βρίσκεις πέρα από κάθε λογική το θάρρος και το κουράγιο να λες: "I ampoor, black, I may even be ugly... But dear God, I am here! I am here!"- (astropet)

Διελεύσεις, διελαύνων πλανήτης: Η έννοια της διέλευσης αναφέρεται στη κίνηση των πλανητών και τη θέση τους στο ηλιακό σύστημα καθώς και στις θέσεις που παίρνουν μέσα στο χρόνο σε ένα γενέθλιο χάρτη. Οι διελεύσεις μπορούν να χαρτογραφηθούν με τη βοήθεια των αστρολογικών εφημερίδων που δίνουν πληροφορίες για την ημερησία θέση των πλανητών.

Διελεύσεις (διάρκεια): Νομίζω ότι ο gp αναφερότανε στον Κρόνο, ο οποίος ό,τι και να κάνει σε 2,5 χρόνια το πολύ θα φύγει από το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται. Οπότε 10 μοίρες δεν είναι πολύ για να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι τι περίπου ήρθε να κάνει στην όποια πλανητική θέση του χάρτη μας. Για τον Πλούτωνα τώρα... Δεν μπορείς να πεις επακριβώς πόσο χρόνο κάνει να διανύσει μία μοίρα γιατί ο Πλούτωνας έχει την πιο ελλειπτική τροχιά από τους πλανήτες (πλην Κενταύρου Χείρωνα). Στον Σκορπιό κάθεται 12 χρόνια και στον Ταύρο 30. Το κρίσιμο διάστημα ξεκινά από τη στιγμή που θα πιάσει ένα πλανήτη μας για πρώτη φορά μέχρι (λόγω της ανάδρομης κίνησής του) την τελευταία φορά που θα βρεθεί στη μοίρα αυτή. Όμως... Αν έχεις ένα γενέθλιο τετράγωνο π.χ. Αφροδίτης Κρόνου στις 6ο, ας πούμε Αφροδίτη στον Κριό στις 10ο και Κρόνο στον Καρκίνο στις 16ο, τώρα που ο Πλούτωνας θα μπει στον Αιγόκερω, το γενέθλιο αυτό τετράγωνο θα επηρεαστεί από τον Πλούτωνα, όσο αυτός θα βρίσκεται στις 9-17ο του Αιγόκερω κατά μέσο όρο. Μιλάμε πράγματι για πολλά χρόνια... Όσο για την πλουτώνια φάση... Ακόμα και στον Ταύρο να είναι ο Πλούτωνας, στα 30 χρόνια που θα κάτσει εκεί θα κάνει κάποια όψη, πτολεμαϊκή ή αφηρημένη, με όλους τους πλανήτες του χάρτη σου... Και κάτι ακόμα... Δύσκολο να φέρει ένας πλανήτης κάτι που δεν υπάρχει ως δυναμική στο γενέθλιο χάρτη. Δηλαδή αυτός που έχει γενέθλια όψη Αφροδίτης Πλούτωνα πιο πολύ θα αισθανθεί τη διέλευση του Πλούτωνα από αυτόν που οι δύο πλανήτες στο χάρτη του δεν σχετίζονται καθόλου.(astropet)

Δυσμενής/Δύσκολη/Σκληρή Όψη: Όταν δύο πλανήτες έρχονται σε επαφή μέσω μίας γωνίας που θεωρείται δύσκολη τότε οι δύο πλανήτες θεωρείται ότι βρίσκονται σε δυσαρμονία - οι ενέργειές τους δεν συνδυάζονται θετικά. Η δυσαρμονία προκύπτει μέσα από την ένταση δύο ζωδίων ή δύο οίκων που εμπλέκονται στην δύσκολη όψη - τετράγωνο, αντίθεση, χιαστή. Η σύνοδος μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής όψη σε περιπτώσεις που οι πλανήτες βρίσκονται σε δυσαρμονία μεταξύ τους.

Εξάγωνο: Η όψη που δημιουργείται όταν δύο σημεία έχουν 60 μοίρες απόσταση μεταξύ τους. Τα συμπληρωματικά ζώδια συνήθως δημιουργούν μεταξύ τους όψεις εξαγώνου - το νερό με τη γη και ο αέρας με τη φωτιά - η διαφορετικά τα κοντινά αρσενικά ή θηλυκά ζώδια μεταξύ τους. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε εξάγωνο τότε αλληλοσυμπληρώνονται ή ενισχύουν ο ένας την δράση του άλλου. Οι ελλείψεις του ενός καλύπτονται από τα δυνατά σημεία του άλλου.

Εξωτερικοί πλανήτες: Οι εξωτερικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Η κίνηση τους και άρα η διέλευση τους από τα ζώδια είναι τόσο αργή ώστε δημιουργούν τις λεγόμενες αστρολογικές γενιές.

Επιστροφή Κρόνου: Η επιστροφή Κρόνου συμβαίνει όταν ο Κρόνος ολοκληρώνει μια ολόκληρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο - κάθε 28-30 χρόνια - από τη στιγμή της γέννησής μας. Οι εποχές των επιστροφών του Κρόνου συμβαίνουν στα 28-30 μας και στα 56-58 μας. Οι επιστροφές θεωρούνται κομβικά και καθοριστικά σημεία στην ωριμότητά μας.

Εσωτερικοί πλανήτες: Οι εσωτερικοί πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Σελήνη, Ο Άρης και ο Δίας. Οι πλανήτες αυτοί κινούνται πιο γρήγορα από τους εξωτερικούς και θεωρείται πως είναι εκείνοι των οποίων οι θέσεις και οι όψεις καθορίζουν την ατομικότητα μας. Ο Κρόνος βρίσκεται ανάμεσα στις δύο κατηγορίες πλανητών καθώς χρειάζεται 29 χρόνια για μία πλήρη περιστροφή.

Ευεργετικοί πλανήτες, ευεργέτες: Η Αφροδίτη και ο Δίας θεωρούνται παραδοσιακά ως ευεργετικοί πλανήτες από τους αστρολόγους. Αυτό σημαίνει ότι η συμβολική τους απεικόνιση διευκολύνει τη ροή της ζωής. Παρόλα αυτά και οι δύο μπορεί να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις εάν χρησιμοποιηθούν επιπόλαια.

Ζενίθ: Ή 10ς οίκος, ή Μεσουράνημα (MC): Λέξεις κλειδιά αυτού του οίκου είναι φιλοδοξίες, καριέρα, δημόσια εικόνα, κοινωνικό status. Δείχνει επίσης τη σχέση μας με το γονιό που διαμόρφωσε τη θεωρία μας γύρω από την κοινωνική μας δράση και καταξίωση (outer-link parent) και είναι πιθανότατα η μητέρα. Δείχνει με λίγα λόγια τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούμε να μας δει η κοινωνία.

Ήλιος: είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος με την έννοια ότι όλοι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Για έναν άνθρωπο συμβολίζει τον πυρήνα της ύπαρξής του, της εν δυνάμει όμως ύπαρξής του. Θα υπάρχει πάντα κάτι που θα σε καλεί προς τον ήλιο σου. Δεν είναι όμως τίποτα δεδομένο. Επειδή γεννήθηκες με τον Ήλιο στον Κριό, δεν σημαίνει ότι συμπεριφέρεσαι και σαν Κριός. Απλά αν δεν γίνεις Κριός, δεν θα είσαι ποτέ ολοκληρωμένος. Δεν είναι τυχαίο που η Θεοδώρα Ντάκου λέει ότι είναι πιο σωστό να λέμε πρώτα τον ωροσκόπο μας. Π.χ. είμαι Ταύρος με Ήλιο στον Κριό. Οι άλλοι πλανήτες είναι τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ και η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν μπορείς να αγνοήσεις κανέναν, γιατί τότς θα διαπράξεις ύβρη και θα τους βρεις μπροστά σου. Αν οι θέσεις και τα ζώδια τους ταιριάζουν με τον Ήλιο σου, οι δυσκολίες θα είναι λιγότερες στο δρόμο για το στόχο.(astropet)

Ηλιακό Ωροσκόπιο: Όσον αφορά τις προβλέψεις. Βεβαίως και είναι γενικές, γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Δεν έχει ο αστρολόγος μπροστά του το δικό σου ωροσκόπιο για να απευθυνθεί σε σένα προσωπικά. Τι κάνει λοιπόν; Χρησιμοποιεί το ηλιακό ωροσκόπιο, δηλ. αν κάνει πρόβλεψη για τους Λέοντες, βάζει τον Λέοντα στον ωροσκόπο. Άρα Παρθένος 2ος οίκος, Ζυγός 3ος οίκος κ.ο.κ. Βλέπει τις πλανητικές κινήσεις και τοποθετεί τους πλανήτες στους οίκους του ηλιακού ωροσκοπίου. Και κάνει πρόβλεψη με βάση τις θέσεις αυτές. Έλα όμως που κάθε Λέων έχει και άλλο ωροσκόπο, άρα οι πλανήτες πέφτουν σε εντελώς άλλους οίκους; Επομένως, μιλούν πιο γενικά για να απευθυνθούν σε όσο γίνεται περισσότερο κόσμο. Το ότι πέφτουν και μέσα πολλές φορές είναι γεγονός. Γιατί, αν εξαιρέσεις τους οίκους, για όλους τους Λέοντες ισχύει το ότι ο Κρόνος έκανε ή θα κάνει συζυγία με τον Ήλιο τους και ότι ο Ποσειδώνας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Υδροχόο θα κάνει αντίθεση με αυτόν. Άρα κάποια πράγματα είναι ασφαλή να τα πεις. Το ηλιακό ωροσκόπιο έχει κάποια βάση αν θέλεις να καταλάβεις την αρχετυπική πορεία του κάθε ζωδίου. Ο Λέων π.χ. είναι το κατεξοχήν ζώδιο της ατομικής συνειδητοποίησης. Έρχεται μετά από τον Καρκίνο και μία από τις αποστολές του είναι να κόψει τον ομφάλιο λώρο. Άρα με τον Σκορπιό στον 4ο οίκο, θα πρέπει να βιώσει την απώλεια της οικογενειακής θαλπωρής και με τον Υδροχόο στον 7ο, να κάνει διαπροσωπικές σχέσεις που θα του παρέχουν την απαραίτητη ελευθερία ώστε να γνωρίσει τον εαυτό του. Αυτά όμως ως αρχέτυπο, ως πορεία ζωής και είναι καλό να τα έχουμε κατά νου ακόμα και όταν αναλύουμε ένα προσωπικό χάρτη. (astropet)

Κάρμα («Καρμικά» ζώδια):

1. Ο νόμος του κάρμα (για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει μετενσάρκωση) είναι ουσιαστικά ίδιος με τον παγκόσμιο νόμο της βαρύτητας του Νεύτωνα: "κάθε σωματίδιο στο σύμπαν έλκει κάθε άλλο σωματίδιο με δύναμη ανάλογη του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης του κέντρου βάρους τους" που σημαίνει ότι σε κάθε δράση υπάρχει ίση και αντίθετη αντίδραση.

2. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μετενσάρκωση και προηγούμενες ζωές όπως υποστηρίζει ένα κομμάτι της αστρολογίας τότε ΟΛΑ τα ζώδια σχετίζονται με το κάρμα. Εφ όσον είναι έτσι τότε όλος ο γενέθλιος χάρτης είναι καρμικός. Ο Κρόνος σαν αιχμή αυτής της άποψης- που ονομάζεται και The Lord of Karma

3. Τα "καρμικά" ζώδια είναι η Παρθένος, ο Σκορπιός, και οι Ιχθύες- (όσοι δηλαδή έχουν σε αυτά τα ζώδια Ήλιο, Σελήνη ή κάποιο άλλο πλανήτη υπόκεινται εντονότερα στο νόμο του κάρμα). Γιατί αυτά τα τρία ζώδια ξεχωρίζουν από τα 12 ζώδια; Γιατί σε αυτές τις φάσεις της εξελικτικής πορείας ο άνθρωπος αντιμετωπίζει Κρίσεις που συνδέονται με το νόμο του Κάρμα. Ο Stephen ArroyoAstrology Karma and Transformation γράφει: "Συχνά φαίνεται ότι αυτοί που έχουν Παρθένο και Ιχθύες έντονα στους χάρτες τους (όχι απλά και μόνον τον Ήλιο τους) θα πρέπει να αντέξουν μεγαλύτερα βάρη από τους υπόλοιπους- και σε φυσικό επίπεδο αλλά και σε ευθύνες (Παρθένος) και συναισθηματικές θύελλες και σύγχυση (Ιχθύες). Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα ζώδια εκπροσωπούν κρίσιμες φάσεις της εξέλιξης, φάσεις ανάπτυξης και ωρίμανσης κατά τις οποίες το πρόσωπο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τα αποτελέσματα της δράσης και της συμπεριφοράς του. (Να σημειωθεί εδώ ότι οι Ιχθύες συμβολίζουν το τέλος ενός ολόκληρου κύκλου ζωής και η Παρθένος συμβολίζει το θερισμό). Και τα δύο ζώδια συμβολίζουν τον εξαγνισμό σαν προετοιμασία για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Η Παρθένος σχετίζεται με τον εξαγνισμό του εγώ καi οι Ιχθύες σχετίζονται με τον εξαγνισμό των συναισθημάτων.....Όσο για τον Σκορπιό σχετίζεται με το Κάρμα γιατί βρίσκεται στη φάση της εξέλιξης που κάποιος πρέπει να αντιμετωπίσει τις αληθινές του επιθυμίες και να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που εμπεριέχεται σε αυτές... Οι άνθρωποι που έχουν έντονο Σκορπιό στο χάρτη τους έχουν επαφή με τις πιο αρνητικές πλευρές της ύπαρξής τους και οι περίφημες υποψίες τους όπως και η έλλειψη εμπιστοσύνης τους στους άλλους προέρχονται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικά τους αισθήματα και στο πόσο αδίστακτοι μπορούν να γίνουν στα κίνητρά τους. Έτσι με βάση τον εαυτό τους είναι φυσικό να συμπεραίνουν ότι λειτουργούν το ίδιο και οι άλλοι άνθρωποι. Ο Σκορπιός είναι το ζώδιο του θανάτου και της αναγέννησης και κάποιος με έμφαση στο Σκορπιό διχάζεται ανάμεσα στην προσκόλλησή του στο παρελθόν και τις παρορμητικές επιθυμίες από κεκτημένη ταχύτητα ΚΑΙ στην ουσιαστική, βαθιά επιθυμία του εαυτού να ξαναγεννηθεί". μέσα από τον πόνο, την ένταση και την πίεση δημιουργεί τις ευκαιρίες της εξελικτικής πορείας. στο βιβλίο του

Κυβερνήτης (Ζωδίου): Κάθε ένα από τα δώδεκα ζώδια έχει έναν πλανήτη κυβερνήτη που του μοιάζει στην ενέργεια, την ορμή, της ανάγκες.

Κυβερνήτης (Οίκου): Ο Κυβερνήτης ενός οίκου είναι ο πλανήτης που κυβερνά το ζώδιο που βρίσκεται στην ακμή του - στην αρχική του μοίρα. Αν για παράδειγμα ο Ποσειδώνας βρίσκεται στον 10ο οίκο, αυτό θα σήμαινε πως οι Ιχθύες, τους οποίους κυβερνά ο Ποσειδώνας θα ήταν το ζώδιο της 10ης ακμής - που ονομάζεται και Μεσουράνημα. Με τον Λέοντα στην ακμή του 7ου οίκου, ο Ήλιος είναι ο κυβερνήτης του - οπότε για επιπλέον πληροφορίες που θα αφορούν τον 7ο οίκο θα πρέπει να δούμε σε ποιον οίκο βρίσκεται ο Ήλιος. Ο κυβερνήτης του πρώτου οίκου, γνωστός σαν Ωροσκόπος θεωρείται ο κυβερνήτης του Ωροσκοπίου.

Κρόνιοι τύποι: Τα ωροσκόπια που έχουν το ζώδιο του Αιγόκερω ή τον 10ο οίκο τους τονισμένο είτε λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους είτε λόγω ισχυρών όψεων του Κρόνου με τα φώτα, τον ωροσκόπο, τον κυβερνήτη και το μεσουράνημα ή μερικούς πλανήτες ταυτόχρονα.

Μερκούριος τύπος: Ο Μερκούριος τύπος ωροσκοπίου δεν είναι αποκλειστικά εκείνα που έχουν Ήλιο, Σελήνη ή Ωροσκόπο τους Διδύμους (κυβερνάται από τον Ερμή) αλλά και εκείνα στα οποία σχηματίζονται και σημαντικές όψεις με τον Ερμή ή υπάρχουν πλανήτες στον 3ο οίκο της επικοινωνίας.

Μεσουράνημα: Το μεσουράνημα είναι το σημείο εκείνο που ορίζεται από την ακριβή ώρα και το ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος της γέννησης. Το σημείο αυτό βρίσκεται στην ακμή του 10ου οίκου μας και αλλάζει μία μοίρα κάθε τέσσερα λεπτά. Το σημείο αυτό είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε διελεύσεις οι οποίες μπορεί να σηματοδοτήσουν ριζικές αλλαγές στην καριέρα ή το στάτους του ατόμου. Το ζώδιο της ακμής, ο κυβερνήτης του καθώς και οι πλανήτες σε όψη με το Μεσουράνημα είναι ισχυροί δείκτες επαγγελματικού προσανατολισμού.

Μεταβλητά Ζώδια: Οι Δίδυμοι, Η Παρθένος και ο Τοξότης ανήκουν στην ομάδα των μεταβλητών ζωδίων καθώς είναι ευέλικτα με ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Είναι ευπροσάρμοστα σε νέες συνθήκες και καταστάσεις και απαιτήσεις αλλά παρόλα αυτά μπορεί να υπολείπονται σε υπομονή και καρτερικότητα.

Μοίρες: Ο ζωδιακός κύκλος χωρίζεται σε 360ο μοίρες. Κάθε ένα από τα 12 ζώδια περιέχει 30ο . Κάθε μοίρα υποδιαιρείται σε λεπτά(΄) και δευτερόλεπτα(΄΄). Έτσι κάποιος έχει τον Ήλιο του στις 25ο 13΄16΄΄.

Ναδίρ: Ή 4ος οίκος, ή IC στο γενέθλιο χάρτη, συμβολίζει τις ρίζες μας, την παράδοση, την οικογένεια ως πρώτη κοινωνική μονάδα. Ο 4ος δείχνει την ψυχολογική μας υποδομή ως απόσταγμα της ατμόσφαιρας που βιώσαμε στην οικογένεια μας σε μικρή ηλικία, αλλά και την κατάσταση που επιθυμούμε να βιώσουμε στη δική μας οικογένεια, στα χρόνια της ωρίμανσής μας. Επίσης δείχνει τον τρόπο που ολοκληρώνουμε καταστάσεις στη ζωή μας. Τέλος, δείχνει και το γονιό (πιθανότατα τον πατέρα) που έχει διαμορφώσει το εσωτερικό κομμάτι του εαυτού μας, το γονιό ως inner-link με εμάς.

Οίκος, Οίκοι: Ο αστρολογικός χάρτης είναι ένας κύκλος χωρισμένος σε δωδεκατημόρια που ονομάζονται οίκοι. Κάθε οίκος αφορά σε διαφορετικές περιοχές αναγκών, συναισθημάτων και θεμάτων της ζωής - ο έβδομος για παράδειγμα αφορά στο πρώτο γάμο, τις επαγγελματικές συνεργασίες και άλλες σχέσεις που περιλαμβάνουν κάποιου είδους επισημότητα.

Οίκοι (άδειοι): Είναι μια από τις πιο κοινές απορίες όσων πρωτοβουτάνε στα αστρολογικά νερά. Αν το καλοσκεφτείς, 12 οίκοι - 10 πλανήτες.... και την μεγαλύτερη διασπορά να είχες πάλι δεν θα φτάνανε οι πλανήτες να γεμίσουν όλες τις φέτες. Αναμενόμενο είναι κάποιοι οίκοι να είναι άδειοι.

Οι γεμάτοι οίκοι είναι τομείς που σε απασχολούν πιο έντονα, υπάρχουν πολλά και διάφορα γεγονότα κατά τη διάρκεια της ζώνης, έχεις με κάποιο τρόπο εστιαστεί εκεί. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι άδειοι οίκοι "λείπουν" δηλαδή εσύ που π.χ. δεν έχεις πλανήτη στον 11ο δεν σημαίνει πως δεν έχεις φίλους! Κάθε οίκος έχει τον κυβερνήτη του και αυτός είναι ο πλανήτης που κυβερνάει το ζώδιο της ακμής του οίκου (εσένα ας πούμε ο 1ος σου είναι Τοξότης οπότε κυβερνήτης του 1ου είναι ο Δίας) και αυτό τον πλανήτη "παρακολουθούμε" για να βγάλουμε συμπεράσματα για τα του οίκου. Γενικά, η έντονη πλανητική παρουσία στους γωνιακούς οίκους (δηλαδή 1, 4, 7, 10) δείχνει μια ισχυρή προσωπικότητα και σημαντικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα-( DreamShow)

Για τα άδεια σπίτια: Θεωρώ πιο σημαντικά τα σπίτια που έχουν μέσα πλανήτες. Αυτά που δεν έχουν δεν αποτελούν focus area της ζωής σου. Δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μας απασχολούν τα ζητήματα των άδειων σπιτιών. Κάποια στιγμή οι πλανήτες κάποιου άλλου ατόμου, θα ενεργοποιήσουν το άδειο σπίτι ή θα έχουμε κάποια ισχυρή διέλευση και θα βγουν τα θέματα του οίκου στο προσκήνιο. Όμως ένα άδειο σπίτι σημαίνει ότι τα θέματα που εκπροσωπεί δεν είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σου. Πώς θα μπορούσε άλλωστε~ Ο χάρτης μας αυτός αφορά μια ζωή και μόνο μία. Δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθούμε σε βάθος με όλες τις πλευρές της ζωής. Τώρα, αν υπάρχει άδειο σπίτι, για να πάρουμε κάποιες πληροφορίες για τα θέματα αυτά κοιτάμε πού βρίσκεται ο κυβερνήτης του σπιτιού. Δηλαδή σε σένα είναι ο Ήλιος, που βρίσκεται στο Σκορπιό, άρα τα θέματα των σχέσεων θα τα βλέπεις και λίγο μέσα από το μάτι του Σκορπιού.

Οίκοι (με πλανήτες): Τα σπίτια που έχουν μέσα πλανήτες είναι σαν να κατοικούνται από τους θεούς και πρέπει τα θέματα των οίκων αυτών να παίξουν ρόλο στη ζωή μας. Οι κυβερνήτες των άδειων οίκων δείχνουν τη στάση που θα έχουμε απέναντι στα θέματα των οίκων αυτών, δεν είναι όμως το ίδιο. Βέβαια, μην ξεχνάμε τις διελεύσεις και τις προόδους, οπότε μπορεί άδειοι οίκοι να ενεργοποιούνται προσωρινά.

Οικοθεσία: Η κατανομή των πλανητών στους οίκους ενός ωροσκοπίου λέγεται οικοθεσία.

Oικοθεσία («κακές» θέσεις): Καμιά πλανητική θέση δεν είναι απαγορευτική για το ο,τιδήποτε. Αυτές οι ερμηνείες είναι της παραδοσιακής αστρολογίας, που ακόμα λειτουργούν σε πιο "παραδοσιακές" κοινωνίες, όχι όμως σε αυτές της Δύσης, όπου ο άνθρωπος έχει αναλάβει ως ένα βαθμό την ευθύνη της ζωής του. Πιστεύεις πραγματικά ότι αν ήθελες να κάνεις ένα γάμο, δεν θα μπορούσες να τον κάνεις~ Και σύντροφος να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν θέλεις να διαψεύσεις το ωροσκόπιό σου, πας σε ένα ωραιότατο γραφείο συνοικεσίων και παντρεύεσαι, τόσο απλό είναι! Αν βέβαια σε ενδιαφέρει να κάνεις ένα γάμο για να τον κάνεις. Τι θα μπορούσε να κάνει ο Ποσειδώνας για να σε εμποδίσει~ Να προκαλέσει πλημμύρα την ώρα της τελετής~ Και θυμήθηκα αυτό που έλεγε η Ντάκου για την άλλη "περίφημη" θέση, του Κρόνου στον 5ο, που είναι απαγορευτική υποτίθεται για τα παιδιά. Οι μισοί λέει με τον Κρόνο στον 5ο έχουν παιδιά! Και σου το βεβαιώνω κι εγώ μέσα από αυτό το site, που έχω δει πρόσφατα ωροσκόπιο γυναίκας με παιδί και με Κρόνο στον 5ο! Ας μην τα παίρνουμε τοις μετρητοίς λοιπόν. Τι σημαίνει όμως ο Ποσειδώνας στον 7ο~ Σημαίνει ότι για σένα ο δρόμος για τη λύτρωση, για να αγγίξεις το θείο, περνάει μέσα από τις σχέσεις σου. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι υπερβολικές απαιτήσεις έχεις από τους άλλους ανθρώπους προκειμένου να είσαι μαζί τους. Θέλεις να υπάρχει η υπέρτατη ένωση, οι δυο καρδιές σας σαν μία, ουσιαστικά μιλάμε για έναν άυλο έρωτα, που δεν περιλαμβάνει δύο σώματα, αλλά δύο ψυχές και μόνο. Έλα όμως που ο άλλος θα έχει σίγουρα ένα σώμα διαφορετικό από το δικό σου. Ξέρεις τι λέει συνήθως ένας Ποσειδώνας στον 7ο~ Λέει, δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια σχέση αν δεν μου κάνει κλικ ο άλλος, αν δεν αισθανθώ μια χημεία Γιατί ο απώτερος στόχος του δεν είναι η σωματική επαφή, με την έννοια μιας Αφροδίτης στον Ταύρο π.χ., αλλά η ψυχική επαφή. Το σωματικό είναι καλοδεχούμενο μεν, αλλά δευτερεύον. Αυτομάτως, δηλαδή, έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι επιλογές σου σε συγκεκριμένα άτομα και μόνο που σου κάνουν το κλικ. Κάποια στιγμή βρίσκεις, όμως, και πράγματι γίνεται το κλικ. Κάνεις τη σχέση και ενώ όλα κυλούν ονειρικά, ξαφνικά αρχίζουν τα προβλήματα. Θα πας να τον φιλήσεις και θα είναι αξύριστος και θα τραβηχτείς για να μη σε τσιμπήσουν τα γένια. Θα καθίσετε μαζί να δείτε τηλεόραση, θα βγάλει τα παπούτσια και οι κάλτσες του θα είναι τρύπιες. Θα φωνάξει τους φίλους του να δει ποδόσφαιρο, θα πίνει μπύρες και θα ρεύεται. Και το όνειρο παγώνει Και αρχίζει η απομυθοποίηση. Κι αυτό που ψάχνεις δεν θα έρθει ποτέ, γιατί ανάμεσά μας κυκλοφορούν άνθρωποι κι όχι Θεοί. Αν βέβαια, σε ένα χάρτη υπάρχει έντονο το γήινο στοιχείο ή ένας γερός Κρόνος, τα πράγματα έρχονται σε μια ισορροπία, όχι ότι θα αλλάξει ο Ποσειδώνας, αλλά στο ίδιο άτομο θα υπάρχουν και οι γήινες τάσεις που θα συγκρουστούν με τον Ποσειδώνα και στην καλύτερη περίπτωση θα βρεθεί μια μέση λύση. Σε ένα ωροσκόπιο όμως με Ήλιο, Σελήνη, Αφροδίτη στους Ιχθύς σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα στον 7ο, στον Τοξότη, καταλαβαίνεις ότι το άτομο αυτό είναι τόσο εγκλωβισμένο σε Ποσειδώνιες καταστάσεις, που μόνο μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια θα μπορέσει να πετύχει την πολυπόθητη ισορροπία.

Oνοματοδοσία ( πλανητών):Υπάρχει μια συγχρονικότητα ανάμεσα στην ανακάλυψη των πλανητών και στο τι συμβαίνει στον κόσμο την εποχή της ανακάλυψής τους, όπως και στην ονομασία τους. Φαίνεται τυχαίο, αλλά υπάρχει αντιστοιχία. Βέβαια τώρα με τους χιλιάδες αστεροειδείς έχει ξεφύγει το πράγμα και ο καθένας δίνει ότι όνομα θέλει, της χώρας του, της γυναίκας του κλπ. Αλλά και στους κλασικούς πλανήτες υπάρχουν διαφωνίες. Κλασικό παράδειγμα ο Ποσειδώνας που δεν πολυταιριάζει με τον Θεό της αρχαιότητας, αλλά υπάρχουν περισσότερες ομοιότητες με τον Διόνυσο, ή τουλάχιστον και με αυτόν. Οι Δυτικοί αστρολόγοι είναι πιο εξοικειωμένοι με την ελληνορωμαϊκή μυθολογία και για αυτό αντλούν την ερμηνεία τους από κει. Αλλά υπάρχουν κι άλλες μυθολογίες με ανάλογου τύπου θεότητες. Εξάλλου, ο δομιστής γλωσσολόγος Levi Straus που μελέτησε διάφορους μύθους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τα μυθήματα, ελάχιστες μονάδες δηλ. που είναι κοινές σε κάθε μύθο. Δηλαδή όλοι οι μύθοι στο βάθος είναι ίδιοι, διέπονται από μια κοινή λογική.

Ουράνιοι τύποι: Τα ωροσκόπια που έχουν το ζώδιο του Υδροχόου ή τον 11ο οίκο τους τονισμένο είτε λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους είτε λόγω ισχυρών όψεων του Ουρανού με τα φώτα, τον ωροσκόπο, τον κυβερνήτη και το μεσουράνημα ή μερικούς πλανήτες ταυτόχρονα.

Όψεις: Ο ζωδιακός κύκλος αποτελείται από 360ο και οι γωνίες που δημιουργούν δύο πλανήτες σε ένα αστρολογικό χάρτη- όπως 30ο, 60ο, 90ο κλπ- αποκαλούνται όψεις. Το αποτέλεσμα μιας όψης είναι ο συνδυασμός των ενεργειών των δύο πλανητών με ένα τρόπο που μετατρέπει σε κάτι άλλο τον τρόπο της λειτουργίας και των δύο. Για παράδειγμα, ένα τετράγωνο ( γωνία 90ο) θεωρείται μια δύσκολη γωνία, ενώ ένα τρίγωνο (120ο) θεωρείται συνήθως αρμονική γωνία.

Συγκεκριμένα:
Η σύνοδος δημιουργείται όταν δύο πλανήτες βρίσκονται τόσο κοντά μεταξύ τους στο ζωδιακό που έχουν απόσταση μεταξύ τους από 0 έως 8 μοίρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνοδος συμβαίνει σε πλανήτες που βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο και τον ίδιο οίκο με αποτέλεσμα να λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο και να εστιάζουν την ενέργειά τους σε θέματα του ίδιου οίκου. Η σύνοδος είναι ο συγκερασμός των ενεργειών των δύο πλανητών. Η ένωση τους φέρνει τόσο κοντά που τους κάνει να χάνουν την διαφορετικότητα τους.

Το εξάγωνο δημιουργείται όταν δύο πλανήτες βρίσκονται σε συμπληρωματικά στοιχεία 60 μοίρες απόσταση
Ζώδια τα οποία είναι σε εξάγωνο
Κριός με διδύμους και Υδροχόο
Ταύρος με Καρκίνο και Ψάρια
Δίδυμοι με Κριό και Λέοντα
Καρκίνος με Ταύρο και Παρθένο
Λέων με Δίδυμοι και Ζυγό
Παρθένος με Καρκίνο και Σκορπιό
Ζυγός με Λέοντα και Τοξότη
Σκορπιός με Παρθένο και Αιγόκερω
Τοξότης με Ζυγό και Υδροχόο
Αιγόκερος με Σκορπιό και Ψάρια
Υδροχόος με Τοξότη και Κριό
Ψάρια με Αιγόκερο και Ταύρο
Τετράγωνο δημιουργείται όταν δύο πλανήτες βρίσκονται στον ίδιο σταυρό σε 90 μοίρες απόσταση
Ζώδια τα οποία είναι σε τετράγωνο
Κριός με Καρκίνο και Αιγόκερω
Ταύρος με Λέοντα και Υδροχόο
Δίδυμοι με Παρθένο και Ιχθύς
Καρκίνος με Κριό και Ζυγό
Λέων με Σκόρπιο και ταύρο
Παρθένο με Διδύμους και Τοξότη
Ζυγός με Καρκίνο και Αιγόκερο
Σκορπιός με Λέοντα και Υδροχόο
Τοξότης με Παρθένο και Ιχθύς
Αιγόκερος με Κριό και Ζυγό
Ιχθύς με Δίδυμους και Τοξότης
Τρίγωνο δημιουργείται όταν δύο πλανήτες βρίσκονται στο ίδιο στοιχείο σε 120 μοίρες απόσταση
Ζώδια τα οποία είναι σε τρίγωνο
Κριός με Λέοντα και Τοξότη
Ταύρος με Παρθένο και Αιγόκερω
Δίδυμοι με Ζυγό και Υδροχόο
Καρκίνος με Σκορπιό και Ιχθύς
Λέων με Τοξότη και Κριό
Παρθένος με Ταύρο και Αιγόκερο
Ζυγός με Διδύμους και Υδροχόο
Σκορπιός με Καρκίνο και Ιχθύς
Τοξότης με Λέων και Κριό
Αιγόκερος με Παρθένο και Ταύρο
Υδροχόος με Ζυγό και Δίδυμους
Ιχθύς με Καρκίνο και Σκορπιό
Χιαστή ή ασύμφωνη δημιουργείται όταν δύο πλανήτες βρίσκονται σε απόσταση 150 μοιρών μεταξύ τους. Τα ζώδια στα οποία βρίσκονται δεν συνδέονται μέσω κοινής τετραπλότητας ή κοινού στοιχείου και έτσι οι πλανήτες σε αυτές τις θέσεις καλούνται να προσπαθήσουν να συμβιβαστούν. Η έλλειψη φυσικής σύνδεσης δε θεωρείται πάντα αρνητική.

Ζώδια που βρίσκονται σε χιαστή
Κριός με Παρθένο και Σκορπιό
Ταύρος με Ζυγό και Τοξότη
Δίδυμοι με Σκορπιό και Αιγόκερω
Καρκίνος με Τοξότη και Υδροχόο
Λέων με Αιγόκερω και Ιχθύς
Παρθένος με Υδροχόο και Κριό
Ζυγός με Ιχθύς και Ταύρο
Σκορπιός με Κριό και Δίδυμους
Τοξότης με Ταύρο και Καρκίνου
Αιγόκερως με Διδύμους και Λέοντα
Υδροχόος με Καρκίνο και Παρθένο
Ιχθύς με Λέοντα και Ζυγό

Αντίθεση: (απόσταση 180 μοιρών ή αντικριστά ζώδια)
Τα ζώδια που είναι αντικριστά είναι συμβατά για δύο λόγους, πρώτον γιατί βρίσκονται σε συμπληρωματικά στοιχεία και δεύτερον γιατί λειτουργούν στην ίδια τετραπλότητα - τα παρορμητικά είναι απέναντι από τα παρορμητικά κοκ. Όταν συνεργάζονται σωστά, συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν το ένα το άλλο.

Ζώδια που βρίσκονται σε αντίθεση
Κριός και Ζυγός - παρορμητικό φωτιά και παρορμητικό αέρας
Ταύρος και Σκορπιός - σταθερό γη και σταθερό νερό
Δίδυμοι και Τοξότης - μεταβλητό αέρας και μεταβλητό φωτιά
Καρκίνος και Αιγόκερως - παρορμητικό νερό και παρορμητικό γή
Λέων και Υδροχόος - σταθερό φωτιά και σταθερό αέρας
Παρθένος και Ιχθύς - μεταβλητό γη και μεταβλητό νερό

Όψεις (δευτερεύουσες): Το μισό τετράγωνο και το ενάμιση τετράγωνο είναι όψεις που χρησιμοποιούνται σχετικά ευρέως. Το πρόβλημα με τις αφηρημένες όψεις είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρη η σημασία τους, γιατί πριν από τα κομπιούτερ ήταν δύσκολο να τις εντοπίσεις και δεν χρησιμοποιούνταν πολύ. Επίσης, είναι δύσκολο να τις κατατάξεις σε "εύκολες" ή "δύσκολες". Κι αν τις λάβεις υπόψη, μπερδεύονται περισσότερο τα πράγματα γιατί πέφτεις πάνω σε φαινομενικά αντιφατικές πληροφορίες. Ακόμη, δεχόμενος την ανοχή οι διάφορες όψεις αλληλοκαλύπτονται. Αν δώσεις την ίδια ανοχή και στις αφηρημένες-δευτερεύουσες όψεις, αν έχεις μια γωνία 85ο, τι κάνεις~ Είναι τετράγωνο (90o) ή είναι διπλό εννεάγωνο (40o X 2 = 80o)~ Για να αποφύγουμε τον σκόπελο αυτό, κάποιοι δίνουν ελάχιστη ανοχή σε αυτές τις όψεις, κάποιοι χρησιμοποιούν μόνο τις βασικές, κάποιοι άλλοι προτείνουν να χρησιμοποιούνται όλες οι όψεις πολλαπλάσιες των 30ο, από μισό εξάγωνο δηλ. μέχρι αντίθεση 180ο. Άρα οποιαδήποτε αφηρημένη όψη (ιδίως πεντάγωνο, επτάγωνο, εννεάγωνο και τα πολλαπλάσιά τους) πρέπει να έχουν μηδαμινή απόκλιση. Να είναι δηλαδή απόλυτα ακριβείς.

*** Όλη η θεωρία των harmonics βασίζεται στο ότι κάθε χάρτης έχει διαφορετικό ήχο, σαν μουσικό κομμάτι. Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται λεπτομέρειες, αλλά ίσως είναι αυτά τα στοιχεία που δίνουν τον ξεχωριστό τόνο στον χάρτη. Νομίζω είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί. Κάθε τι καινούριο είναι γραφτό να συναντήσει αντίσταση. Μήπως όμως είναι ώρα να γίνουν οι αστρολογικές αναλύσεις μας πιο πολύπλοκες, ακριβώς επειδή και οι άνθρωποι έγιναν πιο πολύπλοκοι~ Εξάλλου έχει αποδειχθεί ότι η αστρολογία βασίζεται πολύ στη συγχρονικότητα. Όποτε ανακαλύπτεται ένας καινούριος πλανήτης ή μια καινούρια θεωρία σημαίνει συνήθως ότι είναι η ώρα του-της να ενταχθεί στη συλλογική συνείδηση. Ο Ουρανός ανακαλύφθηκε την εποχή της Αμερικάνικης και της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ποσειδώνας όταν υπήρχε ένα οξυμμένο ενδιαφέρον για τον μυστικισμό, ο Πλούτωνας σηματοδότησε την έναρξη της ατομικής εποχής... Είχε έρθει η ώρα τους να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας.(astropet)

Όψεις εκτός ζωδίων: Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται στις αρχικές η τις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου και δημιουργεί όψεις με έναν άλλο πλανήτη στις τελευταίες ή αρχικές μοίρες ενός άλλου ζωδίου αντίστοιχα τότε έχουμε μια όψη εκτός ζωδίου. Για παράδειγμα ένας υδάτινος Ερμής στις 2 των ιχθύων δημιουργεί μια τέτοια όψη τριγώνου με έναν αέρινο Ποσειδώνα στις 27 του ζυγού. Το τρίγωνο που δημιουργείται με 5 μοίρες ανοχή παρουσιάζει μία μεγαλύτερη δυσκολία στο να συνδυάσει και να μεταφράσει τις ιδιότητες των πλανητών καθώς χάνεται το κοινό σημείο επαφής τους - το ίδιο στοιχείο.

Παρορμητικά ζώδια: Ονομάζονται ο Κριός, ο Καρκίνος, ο Ζυγός και ο Αιγόκερως. Σχηματίζουν μεταξύ τους τετράγωνο, ή κάνουν αντίθεση, σχηματίζουν δηλαδή δύσκολες όψεις.

Πρόοδοι: Οι πρόοδοι είναι μια αστρολογική μέθοδος πρόβλεψης- μία μέρα ένας χρόνος- των τάσεων που θα κυριαρχήσουν σε ένα ωροσκόπιο στο μέλλον. Η εικόνα των πλανητών δέκα μέρες μετά τη γέννηση αντιστοιχούν στις συνθήκες που θα επικρατούν στα δέκα έτη του ατόμου.

Προσωπικά Ζώδια: Σύμφωνα με το διαχωρισμό που περιέγραψε ο RitchardIdemon τα πρώτα τέσσερα ζώδια από τον Κριό μέχρι τον Καρκίνο ανήκουν στα προσωπικά ζώδια. Άτομα με χάρτες οπού η έμφαση είναι στα τέσσερα πρώτα ζώδια τείνουν να ασχολούνται περισσότερο με θέματα που έχουν να κάνουν με τον εαυτό.

Πλανήτες σε αδυναμία/εξορία: Ένας πλανήτης θεωρούμε πως βρίσκεται σε αδυναμία όταν βρίσκεται στο απέναντι ζώδιο από εκείνο του κυβερνήτη του. Όταν για παράδειγμα η Σελήνη βρίσκεται στον Αιγόκερω και άρα απέναντι από τον Καρκίνο τον οποίο κυβερνά λέμε πως είναι σε αδυναμία. Ένας πλανήτης σε αδυναμία δυσκολεύεται να εκφράσει τα έμφυτα χαρακτηριστικά του καθώς η ενέργειά του είναι κατά κάποιο τρόπο σε καταστολή - νιώθει έξω από τα νερά του. Σε αδυναμία είναι ο Ήλιος στον Υδροχόο, η Σελήνη στον Αιγόκερω, ο Ερμής στο Τοξότη, η Αφροδίτη στο Σκορπιό, ο Άρης στο Ζυγό, ο Δίας στους Διδύμους, ο Κρόνος στο Καρκίνο, ο Ουρανός στο Λέοντα, ο Ποσειδώνας στη Παρθένο και τέλος ο Πλούτωνας στο Ταύρο.

Πλανήτες σε έξαρση: Στο παραδοσιακό σύστημα αξιολόγησης της ισχύος των πλανητών η έξαρση θεωρείται η ζωδιακή θέση στην οποία ο πλανήτης εκφράζεται με τη μεγαλύτερη ευκολία και δύναμη. Για παράδειγμα Ήλιος στον Κριό, Σελήνη στον Ταύρο, Ερμής στον Υδροχόο, Αφροδίτη στους Ιχθύς, Άρης στον Αιγόκερω, Δίας στον Καρκίνο, Κρόνος στον Ζυγό.

Πλανήτες σε Πτώση: Ένας πλανήτης είναι σε πτώση όταν βρίσκεται στο απέναντι ζώδιο από εκείνο στο οποίο είναι σε έξαρση. Ο πλανήτης σε πτώση βρίσκεται στην πιο αδύναμη θέση του και δύναται να εκφράζει με περισσότερη ευκολία τα αρνητικά χαρακτηριστικά της θέσης και της οικοθεσίας.

Πλουτώνιοι τύποι ωροσκοπίων: Τα ωροσκόπια που έχουν το ζώδιο του Σκορπιού ή τον 8ο οίκο τους τονισμένο είτε λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους είτε λόγω ισχυρών όψεων του Πλούτωνα με τα φώτα, τον ωροσκόπο και το μεσουράνημα ή μερικούς πλανήτες ταυτόχρονα.

Πολλαπλές σύνοδοι: Όταν τρεις ή περισσότεροι πλανήτες βρίσκονται σε κοντινές μοίρες, είτε βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο ή τον ίδιο οίκο είτε όχι, οι ενέργειες τους ενσωματώνονται σε ένα ισχυρό σύνολο. Ενώ η ανοχή για δύο πλανήτες σε σύνοδο είναι 8 με 10 μοίρες όταν έχουμε περισσότερους ο πρώτος μπορεί να απέχει από τον τρίτο παραπάνω αν ο δεύτερος βρίσκεται 8-10 μοίρες σε απόσταση από τον κάθε ένα ξεχωριστά.

Ποσειδώνιοι τύποι Ωροσκοπίων
Τα ωροσκόπια που έχουν το ζώδιο των Ιχθύων ή τον 12ο οίκο τους τονισμένο είτε λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών εκεί στο γενέθλιο ωροσκόπιό τους είτε λόγω ισχυρών όψεων του Ποσειδώνα με τα Φώτα (Ήλιο δηλαδή και Σελήνη) , τον ωροσκόπο και το μεσουράνημα ή μερικούς πλανήτες ταυτόχρονα.

Προβλέψεις (συστήματα): Λοιπόν, στην αστρολογία υπάρχουν διάφορα συστήματα για να "προοδεύεις" το ωροσκόπιο, δηλαδή για να κάνεις "πρόγνωση" για κάποια συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του ατόμου. Πώς γίνεται αυτό; Το πιο συνηθισμένο σύστημα είναι το εξής: Θεωρούμε ότι υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στη μία μέρα και στον ένα χρόνο. Δηλαδή το ωροσκόπιο της επόμενης μέρας της γέννησης μας δείχνει πώς θα επηρεάσουν οι πλανήτες τον πρώτο χρόνο ζωής του ατόμου. Π.χ. άτομο γεννημένο 5/1 για να δούμε τι θα "γίνει" στο 20 έτος της ηλικίας του βγάζουμε το ωροσκόπιο της 20ης μέρας μετά τη γέννηση, δηλαδή 25/1...Εκτός αν ακολουθήσεις το άλλο σύστημα προόδου που κινεί όλους τους πλανήτες, ανάλογα με την κίνηση του ήλιου, το solar arc. (astropet)

Στοιχεία: Η αστρολογία χωρίζει τα δώδεκα ζώδια σε τέσσερις ομάδες βάσει των 4 στοιχείων της φύσης - φωτιά, νερό, αέρας και γη. Ανά δύο τα στοιχεία αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται. Η φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης) με τον αέρα (Δίδυμοι, Ζυγός, Υδροχόος ) - ο αέρας δυναμώνει τη φωτιά. Και η γή (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως) με το νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς) - το νερό κάνει τη γη εύφορη. Η κατανομή των τεσσάρων στοιχείων σε ένα ωροσκόπιο δίνει μια πολύ καλή εικόνα για τη συναισθηματική βάση και τη δυναμική του.

Σταθερά Ζώδια: Ο Ταύρος, ο Λέoντας, ο σκορπιός και ο Υδροχόος ανήκουν λέγεται πως ανήκουν στο Σταθερό Σταυρό. Το χαρακτηριστικό που τα συνδέει είναι πως εργάζονται προς τη συγκέντρωση και την διατήρηση των πραγμάτων που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Είναι λιγότερο ευέλικτα και ευπροσάρμοστα και αντιστέκονται στην αλλαγή - όμως προσφέρουν σταθερότητα η οποία συνεισφέρει στη πρόοδο.

Σταυρός (Μεγάλος): Ορθογώνιος παραλληλόγραμμος σχηματισμός από τουλάχιστον τέσσερις πλανήτες σε όψη τετραγώνου μεταξύ τους ( δύο τετράγωνα και δύο αντιθέσεις κατ ελάχιστο). Οι πλανήτες που εμπλέκονται βρίσκονται συνήθως σε ζώδια της ίδιας ποιότητας (παρορμητικά, σταθερά και μεταβλητά). Ο μεγάλος σταυρός θεωρείται αρκετά δύσκολος σχηματισμός κυρίως όταν λαμβάνουν μέρος σε αυτόν και εξωτερικοί πλανήτες.

Σύνοδος: Μια σύνοδος σχηματίζεται όταν δύο πλανήτες βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση που κυμαίνεται από 0-10ο. Όταν οι πλανήτες βρίσκονται σε σύνοδο, οι ενέργειές και οι λειτουργίες τους αναμειγνύονται ώστε να γίνουν μία. Πρόκειται για πολύ δυνατή όψη και όταν ο Ήλιος κάνει σύνοδο με κάποιον άλλο πλανήτη είναι πολύ σημαντική αφού το πρόσωπο του οποίου ο Ήλιος που κάνει σύνοδο με κάποιον άλλο πλανήτη παίρνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του. Παράδειγμα: Ήλιος σύνοδος με Ουρανό. Σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται ο Ήλος παίρνει στοιχεία και από τον Υδροχόο. Ήλιος σύνοδος Ποσειδώνας. Σε όποιο ζώδιο κι αν βρίσκεται ο Ήλιος παίρνει στοιχεία και από τους Ιχθύς.

Σύμβολο: Οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούμε στην αστρολογία προκειμένου να συμβολίσουμε τους πλανήτες, τα ζώδια ή τις όψεις.

Συστάδα άστρων (Stellium): Το στέλιουμ αποτελείται από τρεις ή παραπάνω πλανήτες μέσα σε ένα στενό τόξο του ζωδιακού που βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο ή στον ίδιο οίκο. Το στέλιουμ καθιστά τους πλανήτες που εμπλέκονται πολύ ισχυρούς σε επιρροή και σημασία σε ένα ωροσκόπιο. Όσο πιο κοντινή είναι η σύνοδος των πλανητών του στέλιουμ τόσο πιο δυνατή η επιρροή τους.

Τρίγωνο(Μεγάλο): Ο σχηματισμός αυτός δημιουργεί ένα ισόπλευρο και ισοσκελές τρίγωνο το οποίο ενώνει πλανήτες που βρίσκονται στα τρία ζώδια του ίδιου στοιχείου. Ένα μεγάλο τρίγωνο αέρα ενώνει τουλάχιστον ένα πλανήτη στους Διδύμους, ένα στο Ζυγό και ένα στον Υδροχόο. Ένα μεγάλο τρίγωνο θεωρείται ευνοϊκός συνδυασμός.

Τετράγωνο: Η όψη που δημιουργείται όταν δύο σημεία έχουν 90 μοίρες απόσταση μεταξύ τους - η ανοχή που δίνεται για τη συγκεκριμένη όψη είναι 7-9 μοίρες. Τα ζώδια του ίδιου σταυρού συνήθως δημιουργούν όψεις τετραγώνου μεταξύ τους. Για παράδειγμα ένας πλανήτης στο Καρκίνο θα είναι σε τετράγωνο με πλανήτες που θα βρίσκονται στο Ζυγό και τον Κριό. Τα τετράγωνα σκιαγραφούν την ένταση ανάμεσα σε δύο ανάγκες ή επιθυμίες που περιγράφονται από τα δύο ζώδια που εμπλέκονται. Τα τετράγωνα θεωρούνται οι ενεργοποιές δυνάμεις σε μία προσωπικότητα

Τρίγωνο: Η όψη που δημιουργείται όταν δύο σημεία έχουν 120 μοίρες απόσταση μεταξύ τους - η ανοχή που δίνεται για τη συγκεκριμένη όψη είναι 6-9 μοίρες. Τα ζώδια του ίδιου στοιχείου συνήθως δημιουργούν όψεις τριγώνου μεταξύ τους. Για παράδειγμα ένας πλανήτης στο Ζυγό θα είναι σε τρίγωνο με πλανήτες που θα βρίσκονται στους Διδύμους και τον Υδροχόο. Τα τρίγωνα σκιαγραφούν τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο δύο πλανήτες ή δύο ζώδια συνεργάζονται για να επιτύχουν τους ίδιους στόχους. Με την όψη αυτή οι δύο πλανήτες αλληλοενισχύονται χωρίς τριβές και αντιστάσεις.

Ταφ τετράγωνο
Τριγωνικός σχηματισμός ο οποίος αποτελείται από τουλάχιστον τρεις πλανήτες. Δύο από τους πλανήτες βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους και ο τρίτος τους τετραγωνίζει. Ένα παράδειγμα ενός μεγάλου ταυ τετραγώνου είναι ο Πλούτωνας στον Καρκίνο, Ο Κρόνος στον Αιγόκερω και ο Ουρανός στον Κριό - μία όψη που χαρακτήρισε την περίοδο του κραχ στα μέσα της δεκαετίας του 30. ΟΙ αντιθέσεις στις ανάγκες και τις επιθυμίες των πλανητών, των ζωδίων και των οίκων στους οποίους ενεργεί μία τέτοια όψη καταδεικνύουν τον τρόπο και τους τομείς που θα παρουσιαστούν οι δυσκολίες στο χάρτη. Οι όψεις αυτές παρουσιάζουν ουσιαστική δυσκολία αλλά ωθούν το άτομο σε εποικοδομητική αλλαγή και εξέλιξη. Συνήθως ένα ταφ τετράγωνο εμπλέκει πλανήτες του ίδιου σταυρού.

Υοd
Μεγάλος τριγωνικός σχηματισμός που είναι γνωστός και σαν το Μάτι του Θεού η το Δάχτυλο της Μοίρας - και περιλαμβάνει δύο πλανήτες που βρίσκονται σε όψη εξαγώνου μεταξύ τους και ο τρίτος δημιουργεί χιαστή (150 μοιρες)και με τους δύο. Ο πλανήτης που δημιουργεί τη χιαστή, η αλλιώς η κορυφή του yod θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο το να εναρμονιστεί με τον υπόλοιπο χάρτη αλλά παρόλα αυτά δημιουργεί ισχυρή δυναμική σε ένα χάρτη.

Χείρωνας: Ανακαλύφτηκε σχετικά πρόσφατα (1977) δεν έχουν γίνει ακόμα πολλές μελέτες για αυτόν γιατί οι αστρολόγοι δεν έχουν δει εμπειρικά τι σημαίνει το πέρασμά του από όλα τα ζώδια. Επειδή όμως αφορά μια πληγή που δεν κλείνει ποτέ, αλλά μέσα από τον πόνο φτάνουμε στη γνώση και στη σοφία, ως πληγωμένοι θεραπευτές, στον Ταύρο υποθέτω θα έχει πολύ να κάνει με το image μας, με την αυτοπεποίθησή μας, με το σώμα μας, τον ερωτισμό μας, τη σχέση μας με την ύλη κλπ. Είναι πολύ πιθανόν στη ζωή σου να συνάντησες ή να συναντήσεις καταστάσεις που θα σε πληγώσουν χωρίς να μπορείς να αποδώσεις το σφάλμα πουθενά. Με τον Κρόνο, κάτι βρίσκουμε. Έφταιγε ο πατέρας μου που δεν με πήγαινε στο ματς, η μητέρα μου που δεν με θήλασε κλπ. Με τον Χείρωνα, η πληγή είναι συλλογική. Για αυτό είναι και πιο επώδυνη. Φταίει ο πατέρας σου π.χ. που πήγε στον πόλεμο και σκοτώθηκε; Όχι. Πληγώθηκες ναι, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι φταίει ο πατέρας σου. Γεννήθηκες με μια σωματική αναπηρία. Ποιος φταίει; Ή μια Ελληνίδα ερωτεύεται έναν Τούρκο. Φταίει κανείς από τους δύο που τα κράτη τους έχουν κακές σχέσεις; Όχι. Για αυτό λέμε ότι η πληγή του Χείρωνα δεν θεραπεύεται. Για αυτό και είναι χάσιμο χρόνου να πολεμάς να την θεραπεύσεις. Τι κάνεις; Αποδέχεσαι. Η αποδοχή φέρνει κατανόηση. Μαθαίνεις να ζεις με αυτό γιατί αν θες αποδέχεσαι το δικό σου μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί ως μέλος της ανθρωπότητας, άρα και συνυπεύθυνος για την επικρατούσα κατάσταση. Και μπορεί να γίνεις και θεραπευτής των άλλων. Θεραπευτής όμως, όχι θεραπευμένος. (astropet)

Χιαστή: Χιαστή είναι η όψη μεταξύ δύο πλανητών που στέκονται 150 μοίρες μακριά. Η χιαστή όψη φέρνει δύο ζώδια που ανήκουν σε διαφορετικές τετραπλότητες και ποιότητες σε επαφή και ως εκ τούτου δημιουργεί μία σχέση δύσκολη και κάπως παράξενη. Δεν υπάρχει φυσική σύνδεση μεταξύ αυτών των πλανητών και ζωδίων οπότε και καλούνται να συναντηθούν κάπου στη μέση.

Ωροσκόπος: Είναι το ζώδιο που ανατέλλει στον ορίζοντα τη στιγμή που γεννιόμαστε. Η πρώτη φορά που αντικρίζουμε τον κόσμο και τον βλέπουμε μέσα από το φίλτρο του ζωδίου αυτού. Η εικόνα αυτή χαράσσεται στη μνήμη μας και γενικότερα πιστεύουμε ότι ο κόσμος είναι- αν έχεις ωροσκόπο Σκορπιό πχ- σκοτεινός κι επικίνδυνος. Για αυτό και συμπεριφερόμαστε ανάλογα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια