Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κόρακλα Παραδοσιακό παγωτό

Κόρακλα παγωτό
.
Κόρακλα: Παραδοσιακό παγωτό που τρώγεται χειμώνα - καλοκαίρι 
Στα Κόραλλα, μια από τις αρχαίες και πιο ιστορικές πόλεις του Πόντου, οι κάτοικοι παρασκευάζουν έναν παραδοσιακό τύπο παγωτού, που καταναλώνεται χειμώνα - καλοκαίρι.
Ο Faik Abdal, που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην  παρασκευή παγωτού, είπε για το τοπικό παγωτό στα τέλη του 19ου αιώνα.
"Μετά την επιχείρηση ανέλαβε ο πατέρας μου και τώρα εγώ. 
Είναι μια προαιώνια παράδοση, που τη συνεχίζουμε. 
Το παγωτό μας το πουλάμε όχι μόνο το φθινόπωρο, αλλά και το χειμώνα. 
Μάλιστα, μπορούν να το τρώνε άφοβα, χωρίς να φοβούνται ότι θα αρρωστήσουν, ακόμα και εκείνοι που έχουν ευαίσθητες αμυγδαλές"
Και συνεχίζει ο κ.Abdal, εξηγώντας τους λόγους: "Το παγωτό μας είναι μαλακό, αφού παρασκευάζεται από μείγμα γάλακτος και σαλεπιού. Πρώτα βράζουμε τα υλικά και μετά ψύχουμε το μείγμα. Παλιά το τοποθετούσαμε σε τρύπες μέσα στις οποίες είχαμε τοποθετήσει χιόνι. Τώρα το ψύχουμε με πάγο. Ποτέ δεν το βάζουμε σε καταψύκτες. Αν το βάλεις σε καταψύκτη, χάνει τη γεύση και τις ευεργετικές του ιδιαιτερότητες, ενώ πειράζει και εκείνους που έχουν ευαισθησία στις αμυγδαλές". Να σημειωθεί ότι το ιδιαίτερο παγωτό παρασκευάζεται σε όλα τα γύρω χωριά των Κοράλλων από απλούς χωρικούς για δικής τους κατανάλωση.
Ποντιακή Γνώμη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια