Λαχανοντολμάδες (_,☻,_)

1.Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο
Υλικά
1 λάχανο μαλακό (όχι πολύ σφιχτό) μέτριου μεγέθους
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό μοσχαρίσιο και χοιρινό
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι γλασσέ
2 κ.σ. συμπυκνωμένο ....
τοματοχυμό
1 κρεμμύδι μεγάλο περασμένο στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλυτζανάκι νερό
μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
μισό μάτσακι μαϊντανό ψιλοκομμένο
δυόσμο
2 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι - πιπέρι
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
το χυμό τριών λεμονιών
3 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
το ζωμό του φαγητού

Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπωλ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά
 
Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να ξεκουραστεί
Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ώστε να ζεματιστεί καλά.. Επειδή το λάχανό μου ήταν μεγάλο, το γυρνούσα με δυο μεγάλες πηρούνες και από τις δυο μεριές για να μαλακώσουν τα φύλλα. Μόλις μαλακώνουν τα εξωτερικά, τα αφαιρούμε (μη παραμαλακώσουν δεν θα τυλίγονται, θα σκίζονται) και αφήνουμε να βράσουν τα πιο μέσα. Αυτό σημαίνει ότι βγάζουμε και βάζουμε το λάχανο από την κατσαρόλα στο τρυπητό αρκετές φορές.
  
Αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι από το κάθε φύλλο και το κόβουμε σε δύο μέρη στη γραμμή του κοτσανιού, αν το φύλλο είναι σε κανονικό μέγεθος, αν είναι τεράστιο (δηλαδή από μεγάλο λάχανο) το κόβουμε σε τέσσερα μέρη.
Παίρνουμε το μισό ή ένα τέταρτο του φύλλου στο χέρι (ή σε πιατάκι ή στο ειδικό μηχάνημα), τοποθετούμε στην μια άκρη γέμιση κιμά και τυλίγουμε κλείνοντας πρώτα λίγο τα πλαινά,
Στο βάθος της κατσαρόλας έχουμε τοποθετήσει ένα ή δυο φύλλα (από παραβρασμένα ή σκισμένα) και πάνω τους τοποθετούμε τους ντολμάδες σφιχτά και κυκλικά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγο συμπληρωματικό μπούκοβο (εκτός από τη γέμιση), Πάει πολύ στο λάχανο η καυτερή γεύση.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα με ένα πιάτο και γεμίζουμε μέχρι το σημείο αυτό με νερό. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου μια ώρα. Στη χύτρα ταχύτητος 20 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίζει η βαλβίδα.
Μόλις ψηθεί αφαιρούμε όλο το ζουμί από το φαγητό σε άλλο κατσαρολάκι και το κρατάμε για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Για λίγο πιο σπέσιαλ έκδοση, σε ένα δεύτερο κατσαρολάκι καβουρντίζουμε το αλεύρι με το λάδι και χύνουμε σιγά σιγά το ζουμί του φαγητού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς μέχρι να φτιάξουμε και το αυγολέμονο,
 
 
Σε ένα μπωλ χτυπάμε τα αυγά (κανονικά πρώτα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν ελαφριά μαρέγκα και μετά και τους κρόκους, αλλά δεν το άντεξα και τα χτύπησα ολόκληρα) με τον αυγοδάρτη και ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού.
Τα ρίχνουμε στην κρέμα - χυλό που φτιάξαμε και ανακατεύουμε. Αν είναι πηκτή κρέμα τότε σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε. Αν είναι πιο ζουμερή την επιστρέφουμε στη κατσαρόλα και σερβίρουμε

2. Λαχανοντολμάδες λαδεροί πολίτικοι
Υλικά
1 μικρό λάχανο (αυτό που περίσσεψε ήταν κατάτι μεγαλύτερο)
250 γρ. ρύζι γλασσέ
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή περασμένα στο μούλτι
μισό ματσάκι άνηθο
λίγο δυόσμο
50 γρ. κουκουνάρια
1 φλυτζανάκι του καφέ σταφίδα μαύρη
1 φλυτζανάκι του καφέ σταφίδα ξανθή
Αλάτι - πιπέρι - μια πρέζα κανέλα
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
Το χυμό δύο λεμονιών

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά
Τυλίγουμε ντολμάδες με αυτή τη γέμιση και τοποθετούμε σε κατσαρολίτσα με τον ίδιο τρόπο που κάναμε και τους ντολμάδες με κιμά.
Καλύπτουμε με πιάτο και γεμίζουμε με νερό μέχρι το πιάτο και περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 45 λεπτά.

3. Λάχανο Καπαμάς
Το λάχανο καπαμάς είναι ένα φαγητό που συνήθιζε να το φτιάχνει η γιαγιά μου. Συνήθως γίνεται με κρέας είτε χοιρινό είτε μοσχάρι και αποτελεί αυτόνομο κυρίως πιάτο. Αυτό που θα περιγράψω εδώ, όπως καταλαβαίνετε έχει να κάνει με τα περισσεύματα του λάχανου και δυστυχώς κρέας δεν είχα έτοιμο για φαγητό. Ειχα όμως κιμά (λόγώ ντολμάδων). Πάντα όταν φτιάχνω φαγητό με κιμά πάντα παίρνω παραπάνω, φτιάχνω μια σειρά μπιφτέκια κατάψυξης και κρατώ και λίγο έξτρα στη κατάψυξη για ... δύσκολες ώρες (όταν ξεμένουμε ή όταν έρχεται ο γιος αργά και πεινά) έτσι για μια γρήγορη μακαρονάδα με κιμά. Αυτόν τον κιμά λοιπόν χρησιμοποίησα και ιδού το αποτέλεσμα

Υλικά
Τα σκληρά μέρη του λάχανου που περίσσεψαν από τους ντολμάδες και την καρδιά
200 γρ. κιμάς
1 μικρό κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι
1 φλυτζανάκι του καφέκρασί κόκκινο
200 γρ. χυμό ντομάτας
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
1 καυτερή πιπεριά ή 2 κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι - Πιπέρι
1 φλυτζανι τσαγιού νερού

Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το λάχανο.
Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το λάχανο. Αφήνουμε να σωταρισθεί για λίγο και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και την πιπεριά άκοπη ή το μπούκοβο. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά.
Αν έχουμε κρέας αντικαθιστούμε τον κιμά με κρέας κομμένο σε μερίδες.
Μετά από αυτήν την ανάρτηση μπορώ να αναφωνήσω
Σιγά τα λάχανα!!!!!!!!
na leipei to visino

Related Posts