Eggnog

Πρόκειται για ένα ποτό που αγαπούν πολύ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και το οποίο σερβίρεται παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Περιέχει γάλα και κρέμα γάλακτος, αβγά, κανέλα και μοσχοκάρυδο, στα οποία προστίθεται πάντοτε κάποιο αλκοολούχο, όπως μπράντι, ρούμι ή λικέρ
Η ιστορία του είναι αμφιλεγόμενη, αλλά η επικρατέστερη άποψη είναι ότι προέρχεται από την περιοχή East Anglia της Μ. Βρετανίας, στα μέσα του Μεσαίωνα.
Επειδή τα υλικά αυτά ήταν ακριβά εκείνες τις εποχές, το ποτό ήταν διάσημο μόνο ανάμεσα στα μέλη της αριστοκρατίας.
Το γάλα και τα αβγά ανήκαν στους μεγάλους γαιοκτήμονες, ενώ το μπράντι ή το σέρι υπήρχε μόνο στις κάβες τους.
Το ποτό πέρασε τον Ατλαντικό την περίοδο της μετανάστευσης, κατά τη διάρκεια του 18ου αι. Ως εναλλακτικό ποτό παρουσιάστηκε το ουίσκι, μετα΄την ίδρυση των ΗΠΑ
* Υλικά.
10 αβγά
13/4 φλ. του τσ.ζάχαρη
4 φλ τσ ζεστό γάλα
1/2 φλ κρέμα γάλακτος χτυπημένη
1/2 φλ τσ μπράντι
1/4 φλ τσ ρούμι
μοσχοκάρυδο
* Τρόπος παρασκευής
- Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών να αφρατέψουν.
- Σε κατσαρόλα βάζουμε τους χτυπημένους κρόκους με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε το γάλα.
Ανακατεύουμε συνεχώς
- Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών και τα προσθέτουμε στη χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε και το μπράντι και το ρούμι.
- Ενώνουμε τα δύο μίγματα και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για αρκετές ώρες.
- Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο.
taste & style

Related Posts