Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το λαμπερό αστέρι

Για τον χριστιανικό κόσμο οι άγιες ημέρες κατά τις οποίες εορτάζεται η γέννηση του Θεανθρώπου στη γη γεννούν συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και οικογενειακής θαλπωρής.
Οι χριστιανοί ανά τον κόσμο για την εορταστική αυτή περίοδο ακολουθούν τα τοπικά αλλά και ξενόφερτα, λόγω της παγκοσμιοποίησης, έθιμα.
Εορταστικές λιχουδιές, χριστουγεννιάτικα δέντρα, λαμπιόνια, Άι - Βασίληδες, καραβάκια στολίζουν τα σπίτια καθώς και τους
δρόμους και τις πλατείες δημιουργώντας μια μαγική λαμπερή ατμόσφαιρα αναμονής της γιορτινής αυτής ημέρας.
Το πνεύμα όμως των ημερών επιτάσσει χαρά καθώς και εσωτερική και εξωτερική λάμψη.
Η λάμψη και η ακτινοβολία εμπνέουν τους πιστούς καθώς συνδέονται με το φως του άστρου των Χριστουγέννων, το οποίο έλαμπε τη βραδιά της γεννήσεως του Θείου Βρέφους.
Όμως τι ήταν το λαμπερό αστέρι το οποίο συνδέεται με τη γέννηση του Μεσσία, το σπουδαίο αυτό γεγονός για την ανθρωπότητα;
Γενικότερα οι άνθρωποι αναζητούν σύμβολα από τη φύση, και δη από τον ουρανό.
Η εξήγηση της εμφάνισής του έχει απασχολήσει κατά καιρούς αστρονόμους, θεολόγους και γενικότερα ερευνητές και αναλυτές της περιόδου αυτής.
Ήταν άραγε θαύμα ή κάποιο αστρονομική φαινόμενο, όπως μετέωρο, κομήτης ή κάποιος καινοφανής (nova) ή υπερκαινοφανής αστέρας (supernova);
*  Μετέωρο;
Μία υπόθεση ήταν ότι το λαμπερό αστέρι των Χριστουγέννων ήταν ένα μετέωρο.
Τα μετέωρα περιφέρονται από τον Ήλιο και εισερχόμενα στην ατμόσφαιρα της γης λιώνουν, εξατμίζονται και εμφανίζουν μια φωτεινή ουρά στον ουρανό.
Αυτά ονομάζονται διάττοντες αστέρες ενώ αν οι διαστάσεις είναι μεγάλες ονομάζονται βολίδες.
Το υλικό των βολίδων που πέφτει στη γη ονομάζεται μετεωρίτης ή αερόλιθος.
Η θεωρία αυτή όμως δεν τεκμηριώνει ότι το άστρο της Βηθλεέμ ήταν διάττοντας αστέρας, καθώς το φαινόμενο αυτό ήταν γνωστό και σύνηθες την εποχή εκείνη και ως εκ τούτου δεν θα προκαλούσε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των μάγων να το συνδυάσουν με τη Γέννηση του Μεσσία.
Επιπλέον οι βολίδες, που όπως προαναφέρθηκε είναι ανάφλεξη που προκαλεί περισσότερη λάμψη, διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα, χρόνος που δεν επαρκεί για να οδηγήσει τους τρεις μάγους στο μακρινό τους ταξίδι στην Ιουδαία.
*  Κομήτης;
Μία άλλη εκδοχή την οποία υποστηρίζει τον 3ο μ.Χ. αιώνα μία σημαντική μορφή των πρωτοχριστιανικών χρόνων ο Ωριγένης Αδαμάντιος, ήταν ότι το άστρο των Χριστουγέννων ήταν κάποιος κομήτης.
Η εμφάνιση όμως ενός τέτοιου φαινομένου θα ήταν ορατή από πολλούς και λογικά θα είχε παρατηρηθεί και από κάποιον σοφό από την εξελληνισμένη αυλή του Ηρώδη.
Επιπλέον, οι όψεις αυτών των σωμάτων και η αιφνίδια κάθε φορά εμφάνισή τους ανάμεσα στους άλλους αστέρες, όπως και η περίεργη αποχώρησή τους ήταν επόμενο με τις τότε γνώσεις να εξεγείρουν τους ανθρώπινους φόβους, ώστε να καταστούν, δια μέσου των αιώνων, τα πλέον δυσοίωνα σώματα του ουράνιου θόλου.
Θεωρούνταν προάγγελοι θανάτου βασιλέων, στρατηγών, εμφάνισης επιδημιών, ή ερχομού φυσικών καταστροφών, πλημμυρών, λοιμών, σεισμών και καταποντισμών μέχρι ακόμα και του τέλους της ανθρωπότητας.
Ένα άλλο τρωτό σημείο της θεωρίας αυτής είναι ότι το αστέρι στεκόταν λαμπερό πάνω από το μέρος που βρισκόταν ο Ιησούς, γεγονός που δεν μπορούσε να συμβεί αν ήταν κομήτης.
*  Nova;
Το 17ο αιώνα ο Γερμανός αστρονόμος Γιοχάνες Κέπλερ επηρεασμένος από τη σύνοδο πλανητών, που ορθώς υπολόγισε το 1604, αναρωτήθηκε και μελέτησε τη φύση του μαγικού αστεριού της Βηθλεέμ.
Σύμφωνα με τη σύνοδο που ο ίδιος βίωσε, ο πλανήτης Άρης πλησίασε τους πλανήτες Δία και Κρόνο σχηματίζοντας ένα πύρινο τρίγωνο.
Το σπάνιο αυτό αστρονομικό φαινόμενο και το εντυπωσιακό φωτεινό αποτέλεσμα που δημιούργησε ήταν ορατό από το δυτικό κόσμο.
Την επομένη ημέρα εμφανίσθηκε ένας αστέρας που ο Κέπλερ τον θεώρησε ότι ήταν καινοφανής (nova) ενώ η έρευνα της σύγχρονης αστρονομίας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για υπερκαινοφανή (supernova).
Σύμφωνα λοιπόν με τη θεωρία του Κέπλερ, το αστέρι το οποίο προανήγγειλε στους τρεις Μάγους τη γέννηση του Μεσσία και τους καθοδήγησε ήταν μια πλανητική σύνοδος που συνδυάστηκε με την εμφάνιση ενός καινοφανούς αστέρος (nova).
Και αυτή όμως η εκδοχή είναι αδύναμη καθώς ένας καινοφανής αστέρας δεν μπορεί να υποδείξει θέση, και συγκεκριμένα τη θέση του "τεχθέντος Βασιλέως"
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα αστρονόμοι, αστρολόγοι, θεολόγοι, αρχαιολόγοι, ιστορικοί ασχολήθηκαν με το αστέρι της Θείας Γεννήσεως.
Και οι σύγχρονοι επιστήμονες όμως συναντούν εμπόδια στην έρευνά τους.
Καμία ερμηνεία δεν είναι τεκμηριωμένη για τη λαμπερή αυτή εμφάνιση.
Η μία άποψη είναι ότι επρόκειτο για φυσικό φαινόμενο, η άλλη άποψη για μεταφυσικό και η τρίτη για συνδυασμό των δύο.
Η επιστήμη δεν υποστηρίζει ούτε όμως απορρίπτει κάποια από τις ανωτέρω εκδοχές.
Αστρονομικό σώμα, φαινόμενο ή προφητεία το άστρο της Βηθλεέμ είναι αδιαφιλονίκητα μία από τις πιο ζεστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες.
Ευχή και ελπίδα είναι το φως του να αγγίζει τις  ψυχές και το πνεύμα χαρίζοντάς μας ευγενική διάθεση αλτρουισμού και συναισθήματα φιλανθρωπίας και ευσπλαχνίας για όλους όσοι χρήζουν βοήθειας.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι οι Άγιες αυτές ημέρες είναι δύσκολες για πολλούς συνανθρώπους μας και ας ευχηθούμε εφέτος τα δώρα να έχουν περισσότερους παραλήπτες.
Χαρούμενα Χριστούγεννα!
ΤΥΠΕΤ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια